Voliči se k tradičním stranám nevrátí

5. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Včera v Otázkách V. Moravce došlo k pozoruhodné shodě: komunista Dolejš a představitelka ODS Udženija jasně řekli, že čekají na to, až se bývalí voliči KSČM a ODS, kteří přešli k ANO, zklamou z politiky Andreje Babiše a vrátí se k nim. Je to stále ta samá taktika, o které píši už minimálně od krajských voleb 2016: Babiš je hrozný, a proto se k nám vraťte. Vedla k tomu, že krajské volby poprvé v dějinách ČR neskončily triumfem opozičních stran, ale uspělo v nich právě Babišovo hnutí.


Dolejš a Udženija tuto taktiku včera postavili na sporu pravice a levice. Bývalí voliči ODS, kteří volí ANO, mají prý pochopit, že Babiš není pravice, a vrátit se – u komunistů je to vice versa. Nicméně ukazuje se, že Babiš dokáže sjednotit pod svými křídly celé názorové spektrum voličů. Připojují se k němu voliči komunistů a okamurovců, aniž by výrazně ztrácel bývalé voliče pravice. Na západě se tomu říkalo „catch-all party“.

A jestli v minulosti dělení pravice vs. levice hrálo zásadní roli, a přesto vítězství velkých zavedených stran stálo na rozkročení se ke středu, dnes je situace zcela jiná. Vidíme to dokonce v původně velmi přehledně definovaném politickém životě Francie. Macron spojil pravici a levici. Dnes spoléhat na „ideově vyhraněné“ voliče, kteří budou volit z důvodu „ideové vyhraněnosti“ stále ty samé stranické aparáty, je prostě sebevražda.

V každém případě ODS čeká a voliči se nevracejí. Kdyby se vraceli, musela by mít aspoň 20 nebo 25%. Podle posledního průzkumu má však pouhých 12% preferencí. Ve srovnání s TOP09, která má podporu 4,5%, je to ovšem krásný výsledek. U KDU-ČSL najdeme číslo 5% a u STAN 4,5%. Člověk má spíše pocit, že „strany od středu vpravo“, které se podle Miroslava Kalouska měly proti Babišovi spojit, se mezi sebou přetahují o voliče, než že by je braly Babišovu hnutí. Je pravda, že celkový součet těchto stran je poměrně hezký: 26%. Nicméně to by se musely ty menší strany rozpustit a nějak zařídit, aby jejich voliči volili ODS. A to je nemožné. Spíše to vypadá tak, že TOP09, KDU-ČSL i STAN v příští Sněmovně nebudou, což pomůže Babišovi sáhnout si na 101 nebo více mandátů pro Hnutí ANO.

Kdo roste? Babiš (33%) a piráti. Podle Udženiji a Dolejše by se voliči měli šikovat kolem pravice a levice, ale zjevně se přesouvají k ANO a pirátům, což jsou uskupení, které spojuje pravolevá nevyhraněnost a protikorupční rétorika. Myslím, že i na poměrně dobrém výsledku ODS je patrné, že voliči se prostě nechtějí jen vracet, chtějí něco opravdu nového. ODS měla odvahu dát si do čela Petra Fialu, hrát na notu nové, očištěné strany. Naopak ČSSD neroste (7,5%) a komunisté klesají (6,5%).

Obecně se zdá, že nejvíce klesají ty strany, které byly protestní a které nyní dávají najevo, že chtějí podporovat Andreje Babiše: SPD je na pouhých 8,5%. Je možné, že Babiš dalšími jednáními a taháním za nos tyto strany, včetně ČSSD, nakonec dostane pod 5%. V příští Sněmovně po případných předčasných volbách by pak byli jen ANO, piráti a ODS. Bylo by to v souladu s trvalým a zřejmě i nevratným propadem levice v Maďarsku a Polsku.

V čele stále Babiš, TOP 09 a STAN by ve volbách propadly

 

0
Vytisknout
12985

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2018