Je vážně hotovo?

6. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta


Pan Ondráček 
(KSČModstoupil z čela parlamentní komise pro kontrolu GIBS. Bývalý člen StB a designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) si jistě oddechl. Rozsáhlé protesty mu dělaly vrásky - nevšiml si jich záměrně jeho vlastní tisk, ale například The Guardian. Občanská aktivita byla masivní, spontánní a skvělá.


Jenže ani balet nelze tančit na špičkách dvě hodiny. Co bude dál? Nevyčerpají se občanské iniciativy na zástupných problémech, jakým dozajista volba někdejšího mluvčího pohotovostních pluků do čela kontrolní komise byla? Vešly by davy do ulic, kdyby se jednalo třeba jen o pana Okamuru a jeho ostudné výroky o Letech? Vydrží veřejnoprávní média, na podzim senát a obecní zastupitelstva nápor oligarchicko-populistické koalice jištěné navíc z Hradu? Co když do ulic vejdou Babišovi podporovatelé? Budeme mluvit ještě o demokracii?

Není hotovo. Bojím se, abychom nechtěli tančit balet na špičkách dvě hodiny, abychom se nevyčerpali a na rozhodující boje nám pak nezbyly síly. A co bude pak, až s pomocí Boží zvítězíme, návrat do starého režimu? Do režimu kmotrů, exekutorů a jediných zaručených pravd, do režimu nízkých sociálních jistot. Umíme nabídnout jinou perspektivu, přemýšlíme o ní vůbec? Až na poslední otázky začneme hledat odpovědi, tak začne být hotovo, dříve ne...



0
Vytisknout
11508

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2018