Pro stoupence Czexitu: Tony Blair: Mayová svůj rozporný brexit neprosadí

1. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

"Je odporné, že britští politikové kvůli brexitu ohrožují mír v Severním Irsku" 

Theresa Mayová nemá šanci vyhnout se vzniku pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, pokud chce vyčlenit Británii z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie, varoval ve čtvrtek bývalý britský premiér Tony Blair.

Krize ohledně hranice v Irsku ilustruje podle něho "ústřední dilema", jemuž čelí nyní Británie. "Je odporné, že čelní britští politikové zpochybňují nyní mírovou dohodu o Severním Irsku", která je pevnou součástí členství Británie v EU.



Ve středu Mayová odmítla návrh Evropské unie, aby pro zachování otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem zůstalo Severní Irsko součástí jednotného evropského trhu a celní unie EU. Přitom Mayová tvrdí, že se jí prý podaří udržet otevřenou hranici a zároveň vyčlenit Británii z jednotného evropského trhu a celní unie EU. Blair poukazuje na to, že jsou to neslučitelné požadavky a že to je nesmysl.

Pevná irská hranice nevznikne pouze v tom případě, pokud by Británie zůstala součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie. Vznik pevné irské hranice hrozí obnovením irského terorismu. Irští katolíci by se zcela jistě zaměřili na novou pohraniční infrastrukturu teroristickými útoky, varuje policie.

Blair ve čtvrtek apeloval na politiky z EU, aby nabídli Británii přijatelnou cestu zpět do Evropské unie. Mělo by se to stát tak, že by EU nabídla Británii možnost do určité míry omezit imigraci z EU. Blair je přesvědčen, že evropští politikové by byli ochotni na tento ústupek přistoupit.

Mezitím "pohrozil" britský vyjednavač pro brexit David Davis Evropské unii, že pokud se Brusel nevzdá svých pokusů udržet Severní Irsko v evropském trhu, Británie neuhradí Evropské unii svůj finanční dluh ve výši 35 až 39 miliard liber.

Předseda Evropské komise Donald Tusk i irský premiér Leo Varadakar vyžadují, aby Mayová tedy předložila své vlastní, "lepší" plány pro irskou hranici.


Evropský parlament odmítl návrhy Theresy Mayové pro práva evropských občanů přicházejících do Británie po březnu 2019 nejsou dostatečná.  Evropský parlament má právo vetovat dohodu Británie s EU.

Otevřená obchodní výměna mezi Británií a EU není možná, pokud Británie opustí celní unii a jednotný Evropský trh, konstatoval Donald Tusk a dodal, že plány Theresy Mayové v této věci jsou "založeny čistě na iluzích". 

Server Politico varuje, že pokud Brusel Londýnu neustoupí (což je nepravděpodobné, protože žádné jiné řešení, než jaké Brusel navrhuje, není) dojde v Británii k vážné politické krizi. 

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE 


Irský eurokomisař Phil Hogan varuje Theresu Mayovou, že Británie musí zůstat v celní unii a evropském trhu, pokud nemá vzniknout pevná irská hranice. Velšský ministr financí Mark Drakeford varuje Mayovou, že případně nově vzniklá hranice mezi Irskem a hlavním britským ostrovem by tvrdě poškodila velšské přístavy. "Velšané sice hlasovali pro brexit, nehlasovali však, že zešíleli. Británie musí celá zůstat v evropském trhu a v celní unii EU":


https://twitter.com/guardian/status/969243624826396673
 


 

0
Vytisknout
7871

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018