Falešný prorok, level Gabriel

2. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Představte si, že právě ležíte v láskyplném objetí pětimetrové anakondy - když v tom přichází osoba s nesmírně cenným a naléhavým varováním, že by vám ten had třeba mohl něco udělat.

 

  Takto si počíná staronový německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, když v době, kdy Rusko každým rokem zařazuje do výzbroje 200 tanků ZDE - zatímco Bundeswehr má celkem bojeschopných 95 kusů ZDE - opakovaně varuje před novými závody ve zbrojení.


Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtečním poselství o stavu federace představil celou řadu nových strategických zbraní, které, jak ujistil, ve světě nemají obdoby ZDE. Kromě termojaderného mezikontinentálního torpéda, o němž už Britské listy psaly ZDE, se jedná také o střelu s plochou dráhou letu na "jaderný pohon" (zakázanou smlouvou INF) a novou mezikontinentální balistickou raketu nazvanou Avangard. Zprávu doprovázelo video zobrazující útok nové rakety na území kontinentálních USA.

Uvidíme, jak - a zda vůbec - na nové ruské harašení zbraněmi a zastrašování zareaguje česká vláda v demisi. Její počínání ovšem zajímá jen obyvatele české kotliny, protože na otázku "Češi? A kolik vlastně mají divizí?", jíž se z Kremlu lze nadít, můžete odpovědět stručně: Ani jednu.

Daleko důležitější bude reakce - nebo nereakce - z Berlína, který by měl, hypoteticky, organizovat společnou evropskou obranu.

  ***

Klasická představa falešného proroka je spojena s někým, kdo publikum svádí z "pravé cesty" předpovídáním budoucích událostí, jež se ve skutečnosti nestanou.

Falešný prorok level Gabriel je potom osoba varující, že se stanou věci, které už ve skutečnosti dávno probíhají.

Místo aby aktuální naléhavou situaci řešil, falešný prorok této úrovně raději předstírá, že vlastně ještě vůbec nenastala, takže všechno, co od nás okolnosti vyžadují, jsou nabádavé řečičky.

Mezitím na nátlak Gabrielovy SPD výdaje na obranu v Německu do roku 2020 nedosáhnou ani na mírné navýšení, které prosazovala ministryně obrany Ursula van der Leyenová (CDU).

Už víte, co si myslet o ambiciózním projektu společné evropské obrany nezávislé na USA?

0
Vytisknout
9601

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018