Nejlepší možný ze všech programů

2. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jaký postoj má ČSSD k přítomnosti Andreje Babiše ve vládě? Před sjezdem socialistů se zdálo, že to je nezbytná podmínka. Sjezd to ovšem na návrh nového předsedy Hamáčka zformuloval takto: „ČSSD považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzývá ANO, aby nenominovalo trestně stíhané či obviněné osoby“.

Zásadní problém je zásadní problém, nikoli nezbytná podmínka. A tak se vyjednává, přičemž je naprosto jasné, že Babiš v každém případě bude premiérem i té příští vlády. V tomhle není, o čem by se dalo jednat.


ČSSD přišla s tím, že chce záruky, že ANO nebude její ministry ve vládě přehlasovávat. Babiš na to odpověděl: když se strany dohodnou předem na programu, rozpory nebudou. Záruky dát nechce. Z mocenské logiky, kterou dlouhodobě dává najevo, jasně plyne, že ve vládě ČSSD nechce, nechce tam nikoho kromě svých lidí, kteří budou fungovat jako podřízení. To je jeho vyjednávací pozice. Proč tedy vůbec vyjednává? Aby diskreditoval před voliči ty, s nimiž vyjednává. Dotlačí socialisty až do situace, kdy budou muset další jednání odmítnout.

Babiš po volbách dával najevo, že programově je ANO nejblíže ODS, čímž zřejmě myslel to, že ODS bude jeho vládu ze sněmovních lavic podporovat (protože program) a Babiš se svými podřízenými bude ve vládě makat. Nyní je údajně připraven vládnout s ČSSD za podpory KSČM. Jak je to možné? Protože předpokládá totéž: levice ho bude držet a on bude makat. Jak může čekat, že ten samý program bude jednou držet ODS, podruhé levice? Protože jeho program je podle něj prostě ten nejlepší a všichni to musí nakonec uznat.

Klíčová otázka je, co na to veřejnost. Kdyby Babiš viděl, že jeho preference začínají výrazně klesat např. ve prospěch pirátů, byl by v naprosto jiné situaci, než je v současnosti. Dnes má stále v záloze předčasné volby s nadějí, že když už v nich nezíská jasnou sněmovní většinu, tak se aspoň zbaví TOP09 a STAN a možná i KDU-ČSL a ČSSD. A mezitím si může klidně vládnout, což znamená mimo jiné vyměnit lidi na klíčových postech ve státě.



Živě: Hamáček začne jednat s ANO o vládě. Babiš: ČSSD už měla brutální Chovancovy politiky plné zuby

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zive-cssd-si-voli-nove-vedeni-uchazi-se-o-nej-pet-kandidatu/r~0fa35634131b11e89efbac1f6b220ee8/?redirected=1519994255

Babiš zchladil ČSSD, odmítl písemné záruky

https://www.novinky.cz/domaci/464825-babis-zchladil-cssd-odmitl-pisemne-zaruky.html



0
Vytisknout
11201

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018