Švédi se na MDŽ pokusí doplnit na Wikipedii profily zajímavých žen

2. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


 

Česká republika se 8. března zapojí do celosvětové aktivity, pořádané švédskými ambasádami od Tanzanie přes Egypt až po Kolumbii. Ve stejný den se pokusí doplnit chybějící hesla o zajímavých ženách na nejpoužívanější otevřené encyklopedii na světě, Wikipedii. Přidat se mohou lidé odkudkoli, v Praze se zapojí i další ambasády a spolu s experty z Wikimedia se k hromadnému zapisování sejdou v Americkém centru.

 


Wikipedia, která si každý měsíc ve více než 280 jazykových mutacích připíše 18 miliard zobrazení, je až z 90 procent tvořena muži. Možná i v důsledku toho je na celé Wikipedii čtyřikrát více článků o mužích než o ženách. Švédové se to na Mezinárodní den žen 8. března pokusí změnit.

 

„Kampaň WikiGap jednoznačně přispěje k většímu zviditelnění inspirativních žen a doufáme, že se tak dostane ženskému hlasu a perspektivám ještě lepší reprezentace,“ říká velvyslankyně Švédska Viktoria Li. „Muži i ženy tím mohou jedině získat. Pokud bude obsah na Wikipedii i nadále tvořit jen hrstka žen, přijdeme o důležité příběhy, fakta a události.“

Do projektu se zapojila Wikimedia Česká republika, ale i další velvyslanectví, například Kanady a USA. Od čtyř hodin do osmi budou experti i dobrovolníci tvořit nový obsah o zajímavých ženách přímo v Americkém centru, přidat se ale může každý, kdo má počítač, připojení na internet a nápad.

„Tohle je na Wikipedii úžasné: tvořit obsah může kdokoli. Proč toho tedy nevyužít?“ vybízí všechny Martin Severýn z kulturního oddělení švédské ambasády. „V budově našeho velvyslanectví prožila skoro celý život Eliška Junková, závodnice, o níž je na Wikipedii velmi podrobné heslo. O mnohých jiných inspirativních českých ženách ovšem stále chybí.“

 

Iniciativa vzešla od švédského ministerstva zahraničí, velvyslanectví však doufá, že si díky zapojení Česka do projektu budeme moct po 8. březnu na Wikipedii přečíst spoustu nových článků hlavně o zajímavých Češkách.

 

http://www.swemfa.se/wikigap/

https://www.youtube.com/watch?v=pDg0J7gcVrM

 

0
Vytisknout
7117

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018