Je vážně hotovo?

6. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta



Pan Ondráček 
(KSČModstoupil z čela parlamentní komise pro kontrolu GIBS. Bývalý člen StB a designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) si jistě oddechl. Rozsáhlé protesty mu dělaly vrásky - nevšiml si jich záměrně jeho vlastní tisk, ale například The Guardian. Občanská aktivita byla masivní, spontánní a skvělá.

Rozhovor Britských listů 154. Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




"Všechny ekonomické trendy počítají s tím, že nepřijde zlom." Jak to vypadá s digitalizací a robotizací v České republice a jaký bude mít pokračující automatizace, například příchod automobilů bez řidičů, na českou ekonomiku především v regionech? O tom hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s podnikatelem, zastupitelem a publicistou Jiřím Hlavenkou. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Under pressure, Czech communist MP has resigned from his new police inspection post

6. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



On Tuesday afternoon Zdeněk Ondráček, Czech communist MP resigned from the post of chair of the parliamentary police oversight committee to which he had been elected by Czech Parliament only three days ago. His resignation followed demonstrations against him and the current caretaker Prime Minister Andrej Babiš, which took place in Prague and in other Czech towns and cities on Monday. 

Ondráček said that he was resigning because he and his family had become the target of serious threats over the past few days. He said he was afraid he could be lynched. He characterised his opponents as a "democratic cesspit". 

Some opposition, right-wing MPs expressed the view that Ondráček's sudden resignation was a part of a "political agreement" between the Czech Communist Party and Babiš's ANO movement and it was a part of their negotiations about forming a viable government. 

Válečné strádání v Jemenu loni připravilo o život 50 tisíc dětí

Kterak česká média ignorují spoluviníky největší humanitární katastrofy současnosti

6. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Američtí senátoři v čele s Bernie Sandersem představili rezoluci, v níž volají po stažení amerických jednotek z Jemenu, kde již čtvrtým rokem zuří válečný konflikt, který OSN klasifikuje jako největší humanitární krizi na světě. České sdělovací prostředky o válce v nejchudší arabské zemi sice pravidelně informují, ale vesměs zlehčují či přímo opomíjejí její skutečné příčiny, jakož i jednoznačně negativní roli Spojených států a Velké Británie v této válce.

Takhle to bude jednou všude? Čína zakázala milionům svých občanů koupit si letenku

6. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




 



Devíti milionům Číňanů bylo zakázáno koupit si letenku a dalším třem milionům koupit si jízdenku na vlak v první třídě. Je to důsledek automatického systému kádrování občanů, který buduje čínská vláda.

V Číně vám zakáží cestovat, pokud necháte zaparkovaná čtyři elektrická jízdní kola na chodníku a zablokovali jste tak možnost chodcům tamtudy procházet (stalo se pracovníku obchodu v Qingdao), nebo pokud si zrenovujete dům či byt navzdory tomu, že jste k tomu nedostali povolení od místního úřadu.

815 000 dlužníků, kteří nezaplatili pokuty, má také zakázáno kupovat si letenky a jízdenky na vlak.

Čína tvrdí, že si potřebuje vytvořit pro svou tržní ekonomiku systém, který by hodnotil úvěrovou důvěryhodnost jednotlivých občanů. Ovšem systém, který zavádí, kádruje jejich chování na všech frontách.

Pražáci demonstrovali proti Ondráčkovi a Babišovi

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Voliči se k tradičním stranám nevrátí

5. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Včera v Otázkách V. Moravce došlo k pozoruhodné shodě: komunista Dolejš a představitelka ODS Udženija jasně řekli, že čekají na to, až se bývalí voliči KSČM a ODS, kteří přešli k ANO, zklamou z politiky Andreje Babiše a vrátí se k nim. Je to stále ta samá taktika, o které píši už minimálně od krajských voleb 2016: Babiš je hrozný, a proto se k nám vraťte. Vedla k tomu, že krajské volby poprvé v dějinách ČR neskončily triumfem opozičních stran, ale uspělo v nich právě Babišovo hnutí.

29596

Lze peticemi bojovat proti výsledkům demokratických voleb?

5. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Z  nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že volební podpora pro Babišovu stranu ANO sílí. Není vyloučeno, že by v případných příštích všeobecných volbách získala parlamentní většinu. 

Pražská kavárna, tedy lidé většinou kolem České televize a literatury, organizují proti Babišovi petice a protestní akce, viz níže.

Mám tak trochu pocit, že organizovat protesty proti výsledkům demokratických voleb je dost komické.

Obamovo dědictví v Sýrii: Don't Do Stupid Shit, aneb Jak jsem prohrál válku

6. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut

Západ Kurdy "nezradil", když nevystoupil proti turecké operaci v syrském Afrinu, tvrdí kategoricky Lars Hauch v časopise Internationale Politik und Gesellschaft ZDE. Za prvé měl Západ na situaci v Afrinu vždy omezený vliv. Za druhé syrské pobočce teroristické organizace PKK nikdo neslíbil, že jí v případě turecké ofenzívy Západ pomůže. Za třetí "Západ", tj. USA, v severní Sýrii brání jen kurdská území východně od Afrinu - a za čtvrté si syrská PKK, aka PYD/YPG, konfrontační politikou v posledních třech letech o tureckou eskalaci přímo řekla.

Výročí...

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Volební výsledky italských voleb: Stále nerozhodný parlament

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nová politická mapa Itálie:







Stále se dá očekávat nerozhodný parlament. Nejsilnějším vítězem voleb bude zřejmě Pětihvězdičkové hnutí s 32 procenty hlasů. Nemůže samo utvořit vládu bez koaličních partnerů, bude však zřejmě dominantní silou v italské politice. 

Po sečtení 74 procent hlasů získala Berlusconiho středopravicová koalice 37 procent hlasů, ale také nemá většinu.

Ultrapravicová protiimigrantská Severní Liga získala 18 procent hlasů a stala se tak hlavní konzervativní silou v Itálii. 

Brixen 167

5. 3. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Karel Havlíček Borovský byl za svoji odvážnou novinářskou činnost deportován do Brixenu před 167 lety. Pak mu zemřela žena na nemoc vzniklou i ze zimy osamění. Havlíček sám posléze také onemocněl a zcela v ústraní nakonec umírá – sice doma, ale jako člověk, který ani tady není prorokem, spíše na úplném okraji zdejší společnosti. Až po druhé světové válce se dočkal pojmenování Brodu, do té doby Německého, svým jménem. Vrátil se tedy, byť dávno po své smrti, konečně domů.


Odvolejte českou velvyslankyni v Sýrii

5. 3. 2018

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Rádi bychom vás informovali, že dnes, tj. 5. 3. v 18.00 před budovou Ministerstva zahraničí na Loretánském náměstí proběhne demonstrace za odvolání české velvyslankyně z Damašku. Při této příležitosti rovněž bude předán ministrovi zahraničí Martinu Stropnickému otevřený dopis, v němž občané ministra vyzývají k přehodnocení české zahraniční politiky vůči Sýrii včetně stažení naší velvyslankyně.

Tato demonstrace chce upozornit na pokračující páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jehož se dopouští syrský režim a jeho podporovatelé: Rusko, Írán a teroristická organizace Hizballáh na civilním obyvatelstvu v Sýrii. Iniciátoři akce se domnívají, že Česká republika svým nejvyšším zastoupením v Sýrii legitimizuje tyto mimořádně barbarské válečné zločiny, které svou povahou snesou srovnání se zločiny nacistického Německa za 2. světové války.  

Mezitím v Absurdistánu 60:

Poláci už nejsou na kolenou

5. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Vzpomínáte, jak v těch tajných nahrávkách tehdejší ministryně Elżbieta Bieńkowska z Občanské platformy řekla, že "jen hlupák nebo zloděj by pracoval jen za 6000 zlotých" (36 000 Kč)?    No můžeme si být opravdu jisti, že v dnešní polské vládě žádní hlupáci ani zloději nezasedají: ti by za takových pár grošů nepracovali. Beata Szydło přislíbila ve svém expozé: "Pokora, práce, uměřenost a moudrost při jednání - to jsou pravidla, jichž se budeme přidržovat!". No, jak víme, zejména pokora a moudrost při jednání zafungovaly dobře, a proto si Beata Szydło udělila prémie v celkové hodnotě 65 000 zlotých (390 000 Kč). Je to opravdu pokorné, protože někteří její ministři dostali o 10 až 15 tisíc zlotých víc!

Korupcia na Slovensku je bežnou súčasťou života

5. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 5 minut


Ľudia na Slovensku opäť vyšli do ulíc. Dohnala ich tomu vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Čin odporný, samozrejme. Bol však akýmsi hnacím motorom k tomu, aby ľudia konečne prejavili svoj eminentný záujem o skoncovanie s korupciou, ktorá v našej krajine doslova bujnie. Podarí sa to? Sotva. Pýtate sa prečo?

Odpoveď znie: korupcia je na Slovensku takým dôležitým stavebným prvkom spoločnosti, že odstrániť ju bude prakticky nemožné. A ľudia, ktorí v súvislosti s danou vraždou vyšli do ulíc, by si mali uvedomiť, že korupcia začína práve u nich.

Putinovu jadernou doktrínu nelze vnímat jako izolovaný fenomén

Lze se za stávající situace vyvarovat jaderného konfliktu?

5. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Američtí analytikové v reakci na Putinovo poselství k národu varují, že Ruská federace, jež vyvíjí nové superzbraně a modernizuje svůj jaderný arzenál, může zahájit nové kolo závodů ve zbrojení. Jejich ruští kolegové, jak se dalo očekávat, naopak na šéfa Kremlu pěli ódy. Bůh suď, zda bylo první vejce, nebo slepice, avšak Rusko se patrně volky nevolky adaptuje na externí hrozby, i když reakce Kremlu je nebezpečná a krajně nevyzpytatelná.      

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Babiš: Jsem proti zvolení poslance Ondráčka předsedou komise pro kontrolu GIBS

4. 3. 2018

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Toto si o těchto Babišových výrocích myslí Bohuslav Sobotka:


Andrej Babiš:

 


Němečtí sociální demokraté schválili hlasováním velkou koalici s CDU/CSU

4. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Německá sociálnědemokratická strana hlasováním schválila vytvoření další velké koalice se stranou CDU/CSU Angely Merkelové. Znamená to, že Merkelová vstupuje do svého čtvrtého funkčního období. 

66.02 procent německých sociálních demokratů schválilo utvoření velké koalice v Německu. Přestože mladí němečtí sociální demokraté vedli kampaň proti vytvoření velké koalice, výsledek referenda v SPD byl výraznější, než se očekávalo. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jiří Pehe:


Trump pochválil čínského prezidenta, že zůstane u moci po celý život

4. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump oslavoval rozhodnutí čínského prezidenta stát se celoživotním diktátorem. Vyjádřil naději, že Spojené státy to "jednou taky zkusí".

Čínský prezident Xi Jinping vládne od roku 2012. Nyní se rozhodl na nadcházejícím zasedání čínského parlamentu zrušit omezení prezidentské moci, změnit ústavu, aby mohl zůstat celoživotním diktátorem.

Trump za to čínského prezidenta ve svém sídle na Floridě pochválil. "Je nyní celoživotním prezidentem Celoživotním. A je vynikající," řekl prezident dárcům z Republikánské strany. "A podívejte se, jemu se to podařilo udělat. A to je vynikající. Možná my to jednoho dne také zkusíme," dodal Trump.

Už předtím vyjádřili čínští aktivisté a disidenti zklamání, že západní vlády rozhodnutí čínského prezidenta stát se celoživotním diktátorem nekritizovaly. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Angličtí demonstranti zablokovali ulici u Downing Street: Protestují, že vláda ignoruje bezdomovce

3. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



V šedesátimilionové Británii je 4000 bezdomovců. V desetimilionové České republice je 68 500 bezdomovců. Nikdo v ČR nedemonstruje  

UŽ ŽÁDNÉ DALŠÍ UMÍRÁNÍ NA NAŠICH ULICÍCH, skandovali angličtí demonstranti v sobotu u Downing Street. Protestovali proti nečinnosti londýnské vlády, která nepomáhá bezdomovcům. Zcela zablokovali Whitehall, londýnskou vládní čtvrť. 

PRÁVO NA BYT JE LIDSKÉ PRÁVO!! Demonstranti požadovali, aby londýnská vláda pomohla bezdomovcům a poskytla jim ubytování. 

Demonstrantka: "Všichni z nás dnes čteme v novinách články o tom, jak bezdomovci umírají na ulicích. PROČ? PROČ? MŮŽOU ZA TO TIHLE LIDI. JE JIM TO JEDNO! 



Demonstrant: "Potřebujeme ministra pro chudobu, nejen pro bytovou krizi, musí lidem zajistit přístup k potravinám a přístup k ubytování. Tenhle problém musí být řešen. Máme prázdné budovy, prázdné obchody. Proč nejsou používány pro potřeby komunity? JE to celonárodní skandál, že my jako stát máme více prázdných budov, než je bezdomovců."

V šedesátimilionové Británii přespává na ulici 4000 bezdomovců. V roce 2010, před příchodem konzervativní vlády k moci, jich bylo jen 1800. Londýnská vláda přislíbila, že odstraní bezdomovectví do roku 2027. To je pro bezdomovce zatraceně dlouhá doba.  

Czech Republic names authoritarians into influential positions in Parliament

3. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Members of Czech Parliament have elected the Communist Deputy Zdeněk Ondráček to chair the police oversight committee of GIBS, the Czech government police inspection authority.

As a 19-year-old, Ondráček joined Czechoslovak communist police and has admitted that he beat some demonstrators with a truncheon during the anti-regime demonstrations of the so-called Palach Week in January 1989, which marked the twentieth-anniversary since the immolation of Jan Palach.  Palach had burned himself to death in protest against the 1968 Warsaw Pact invasion. At the time, Vondráček granted an interview to communist Czechoslovak Television in which he strongly supported police action against the demonstrators:


Almost thirty years on, he says that he still adheres to his 1989 views that police action against the demonstrators was correct.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Roboti do sněhu

3. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Firma JustEat doručuje v Británii objednané jídlo do domu prostřednictvím "sněhových robotů". Firma je zkušebně používá v městě Milton Keyenes už rok a zvlášť se osvědčily v mrazu a ve sněhu. Roboti jsou vybaveni raderem, devíti kamerami a ultrasonickými čidly. Ve sněhu se přepnou z šestikolového vozidla na čtyřkolové:





Independent: Muž v ČR kácel stromy na železniční trať, aby vyvolal strach z muslimů

3. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Deník Independent informuje o českém penzistovi, který podřezával stromy, aby spadly na železniční trať, a snažil se tím vyvolat dojem, že atentáty páchali "muslimští teroristé". List informaci převzal z Britských listů:



BBC: Tisíce lidí se účastnily demonstrace na památku zavražděného Jána Kuciaka

2. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Švédi se na MDŽ pokusí doplnit na Wikipedii profily zajímavých žen

2. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


 

Česká republika se 8. března zapojí do celosvětové aktivity, pořádané švédskými ambasádami od Tanzanie přes Egypt až po Kolumbii. Ve stejný den se pokusí doplnit chybějící hesla o zajímavých ženách na nejpoužívanější otevřené encyklopedii na světě, Wikipedii. Přidat se mohou lidé odkudkoli, v Praze se zapojí i další ambasády a spolu s experty z Wikimedia se k hromadnému zapisování sejdou v Americkém centru.

 

Nejlepší možný ze všech programů

2. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jaký postoj má ČSSD k přítomnosti Andreje Babiše ve vládě? Před sjezdem socialistů se zdálo, že to je nezbytná podmínka. Sjezd to ovšem na návrh nového předsedy Hamáčka zformuloval takto: „ČSSD považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzývá ANO, aby nenominovalo trestně stíhané či obviněné osoby“.

Zásadní problém je zásadní problém, nikoli nezbytná podmínka. A tak se vyjednává, přičemž je naprosto jasné, že Babiš v každém případě bude premiérem i té příští vlády. V tomhle není, o čem by se dalo jednat.

Pro stoupence Czexitu: Tragédií pro Británii je, že se její vlády zmocnili neseriozní lidé

2. 3. 2018

čas čtení 7 minut



Konzervatismus je definován svou ochotou společnosti škodit.

Produktivita bolesti je ústřední vírou konzervatismu. Její logika je hluboce moralistická.

Jestliže mohou profesionální politikové získat prostřednictvím médií výhody, které si nezasloužili, vzniká nebezpečí, že do politiky půjdou jen lidé, kteří mají zájem jen o status celebrity.

Až budou historikové zkoumat odchod Británie z Evropské unie, budou nevěřícně zírat na chování britské Konzervativní strany. Co ji vedlo k tomu, aby převzala okrajové téma a použila ho k útokům proti zájmům, které donedávna zastupovala: proti finančnímu středisku v londýnské City, proti big byznysu, proti jednotě Británie, dokonce i proti samotné britské státní správě? ptá se William Davies v týdeníku London Review of Books.

Jak jsme se proboha octli v groteskním chaosu konzervativní vlády, která nyní záměrně likviduje Spojené království a jeho ekonomiku?  

Po porážce v doplňovacích volbách zintenzivnil Orbán strašení imigranty

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Orbánova strana Fidesz neočekávaně prohrála v neděli v doplňovacích komunálních volbách, kdy nezávislý kandidát, podporovaný opozicí, lehce zvítězil nad kandidátem strany Fidesz na primátora. 

Orbán proto nyní varoval maďarské voliče, že se roztříštěná opozice sjednotí a ve všech volebních okrscích postaví proti straně Fidesz jediného opozičního kandidáta. Opozice podle Orbána "podporuje imigraci" zatímco Fidesz imigraci odmítá. "Pokud by se Maďarsko stalo imigrační zemí, přineslo by to "teror, ženy a dívky by už nebyly v bezpečí a naše kulturní totožnost by oslabila a postupně by vyprchala. Berlín i Brusel střílejí na Polsko, protože jestliže oslabí Polsko, oslabí celou střední Evropy a tím oslabí i středoevropskou opozici vůči imgiraci." 

V únoru poklesla podpora strany Fidesz z 32 procent v lednu na 29 procent, avšak strana Fidesz přesto bez problémů zvítězí v nadcházejících volbách. 

Soud v Rakousku potvrdil, že občané mají právo nadávat politikům a činit na ně obscénní gesta

2. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Heinz-Christian Strache, šéf rakouské ultrapravicové Strany svobody, prohrál soudní při, kdy žaloval "ultralevicové" aktivisty, že ho "veřejně uráželi" kritikou ve zveřejněném videu.

Soud ve Vídni jeho žalobu odmítl. Právo na "provokativní a šokující" politické názory je "základní součásti svobody projevu", rozhodl soud. 

Ultralevicová organizace Linkswende Jetzt (Změna doleva teď) žádala své stoupence, aby zvedali prostředníček jako výraz nechuti nad účastí Stracheho v rakouské vládě. 


Mezi EU a USA vzniká obchodní válka

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 By slapping steep tariffs on America’s imports of steel and aluminum, Trump ignited a global trade warhttps://t.co/cGOVb8qkDY
Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvalil vysoké tarify na dovoz oceli a hliníku do USA a zahájil tím obchodní válku, v jejímž důsledku se octne Evropa v konfliktu s celou řadou zemí od Brazílie až po Japonsko. 

Vyzbrojování učitelů není dobrý nápad

2. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Tři z deseti nejvíce smrtících případů střelby v dějinách USA spadají do posledních pěti měsíců. Američané jsou zjevně odhodláni řešit tento sílící problém, který nepřiměřeně zasahuje právě Spojené státy. Ačkoliv existuje řada kroků, které jsou široce populární, jako uzákonění zlepšených kontrol držitelů zbraní, prezident Trump se místo toho zaměřil na kontroverzní nápad vyzbrojení učitelů. Naneštěstí tato diskuse postrádá informovanost o existujících údajích ohledně případů masové střelby i o vlivu nošení zbraní, napsal pro Scientific American John J. Donohue III.

Falešný prorok, level Gabriel

2. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Představte si, že právě ležíte v láskyplném objetí pětimetrové anakondy - když v tom přichází osoba s nesmírně cenným a naléhavým varováním, že by vám ten had třeba mohl něco udělat.

 

  Takto si počíná staronový německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, když v době, kdy Rusko každým rokem zařazuje do výzbroje 200 tanků ZDE - zatímco Bundeswehr má celkem bojeschopných 95 kusů ZDE - opakovaně varuje před novými závody ve zbrojení.

Levá, pravá, přední, zadní: Kupředu k Vítěznému březnu!

2. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vítězný únor byl završen jmenováním Petra Žantovského do čela České konspirační kanceláře. Tisková agentura je třetím nejdůležitějším veřejnoprávním médiem v zemi, po televizi a rozhlasu. Ahoj lidi, další úžasný měsíc zahájí jmenování nového náčelníka generálního štábu ministryní v demisi a odvolání šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Ten "ztratil důvěru" premiéra vlády bez důvěry, obviněného z dotačního podvodu a vedeného ve svazku StB pod krycím jménem Bureš.

Prezident republiky zaslal dopis papeži Františkovi: Hájí Duku

1. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva


 

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal ve čtvrtek dne 1. března 2018 dopis Jeho Svatosti papeži Františkovi.


Vaše Svatosti, 

dovolte mi předat Vám srdečné pozdravy z Prahy a současně Vám nabídnout v roce, kdy si v naší zemi připomínáme výročí mnohých významných událostí, které v minulém století ovlivnily náš národ i českou katolickou církev, své osobní svědectví o působení našeho statečného spoluobčana Dominika Duky. 

Pro stoupence Czexitu: Tony Blair: Mayová svůj rozporný brexit neprosadí

1. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


"Je odporné, že britští politikové kvůli brexitu ohrožují mír v Severním Irsku" 

Theresa Mayová nemá šanci vyhnout se vzniku pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, pokud chce vyčlenit Británii z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie, varoval ve čtvrtek bývalý britský premiér Tony Blair.

Krize ohledně hranice v Irsku ilustruje podle něho "ústřední dilema", jemuž čelí nyní Británie. "Je odporné, že čelní britští politikové zpochybňují nyní mírovou dohodu o Severním Irsku", která je pevnou součástí členství Británie v EU.

ČR zvyšuje svou nedůvěryhodnost ve světě prostřednictvím svého prezidenta a premiéra

Podívá se ještě krteček do Číny?

1. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Agentura Reuters před několika hodinami informovala o tom, že Jie Čien-ming, zakladatel a šéf čínské společnosti CEFC, která má úzké vazby na Miloše Zemana a jeho kohortu, je v Číně vyšetřován kvůli údajné ekonomické kriminalitě. Potvrzuje se tak opatrnost České národní banky vůči J&T bance, kde je CEFC minoritním akcionářem a kde chtěla získat padesátiprocentní podíl. ČNB tuto transakci zamítla, pravděpodobně v předzvěsti aktuálního dění. Vypadá to tedy, že krtek se už do Číny nepodívá a pokud, tak bude muset vyměnit modráky za tepláky...

Red alert

1. 3. 2018 / Michal Mašín

čas čtení 3 minuty


Na Velkou Británii včera zaútočil ten nejdrsnější ze Stalinových generálů – generál Zima.

V ulicích skotského Glasgow napadlo mezi patnácti až dvaceti centimetry sněhu při teplotě kolem – 4 °C. Met office vydal nejvyšší rudou výstrahu, university i dětské jesle zůstaly zavřené a zůstanou i v pátek.

Při pozorování téměř totální zástavy života člověka maně napadá, kolik je potřeba ke kolapsu civilizace.

Při pohledu z okna bylo vidět mnoho zajímavých námětů k přemýšlení.

Britskou vyjednávací taktikou ohledně brexitu je přivést Evropany do stavu šílenství

1. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



 

Možná je to všechno součástí mazaného plánu, píše Jonathan Freedland. Možná mají v Downing Street tajný strategický dokument, nazvaný Operace provokace. Jeho obsahem zřejmě je, že vyjednávací taktikou britské vlády je dohnat evropské politiky k šílenství, rozzuřit je prostřednictvím tolika rozporů, porušení logiky a zradou předchozích dohod, že skončí v kolapsu jako vzlykající a blekotající zoufalci, kteří budou na kolenou prosit Theresu Mayovou, že jí splní každé přání, jen ať už to šílenství skončí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

29766

Bodláky Václava Duška

Maškarní candrbály

1. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Lživáci i babochlapky tvrdí rázně a unisono, že bývalý prognostik a vožungr přivolal svými nevybíravými slovy o novinářích, a to při zahraniční návštěvě mocného muže planety, vraždu novináře sousedního přátelského státu; mafiánské praktiky v sobě obsahují smrtící zákony – kdo chce znát příliš, musí být umlčen. Zničení mafie ovšem je, jak se na první pohled zdá, holá utopie. Vachrlaté podpory vládním činitelům se dostává i od těch stíhaných; argumentace mentálně postižených politických obroušených špiček bývá k smíchu. Plky na objednávku vzrušují nedokonalé občanstvo, potácející se od zdi ke zdi – včera levicový vidlák, dnes uhlazený liberál se sklony k rasismu, podléhající vábení fašismu.

Normalizace 2.0 ve školách

1. 3. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 3 minuty

Co mají společného branná výchova, povinné dílny a pozemky, jednotné přijímací zkoušky a odpor vůči inkluzi? Jedná se o střípky mozaiky, která ukazuje jasný politický trend v českém školství, a to symbolický návrat ke “zlatým” normalizačním letům.

Trnitá cesta k porozumění: Složitá jednání o úspoře energie a obnovitelných zdrojích v EU

1. 3. 2018 / Jaroslav Bílek, Iva Sojková

čas čtení 5 minut

Těžko bychom asi dnes našli člověka, který by pochyboval o tom, že ochrana životního prostředí a snaha o udržitelný rozvoj nemá smysl. Svou troškou do mlýna se v této věci již dlouhodobě snaží přispět i Evropská unie. Jedním z výsledků jejího snažení bylo lednové hlasování europoslanců o konkrétních závazcích a změnách, kterých by se měly členské státy ve snaze o dosažení tohoto cíle držet. Výsledná podoba směrnice, kterou nedávno Evropský parlament přijal, však sebou přináší výrazně více problémů, než se na první pohled může zdát.

Nepodceňujme islamistický faktor v Sýrii

1. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jan Čulík zveřejnil facebookové vlákno, v němž citoval názory Syřana žijícího v České republice, aniž by zveřejnil také moje příspěvky v této diskusi. Nechci samozřejmě rozporovat tezi o zločinecké povaze Asadova režimu – o to skutečně nejde; nesouhlasím pouze s jeho poněkud zromantizovaným pohledem na syrskou opozici, jejíž počáteční demokratický étos byl téměř zadupán do země. Ať se nám to líbí nebo ne, všichni jsme odkázáni na sekundární a terciální informační zdroje, jakož i dezinformační mašinérii. Je tedy pouze na nás, jak celistvý obrázek si o syrské tragédii utvoříme.        

 

Pro stoupence Czexitu: Bývalý konzervativní premiér John Major vážně varoval před katastrofou brexitu

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


John Major: Myslím, že jsme velmi blízko tomu, že se  jako národ poškodíme. Myslím to opravdu vážně. Já si pamatuju velmi dobře svůj původ. [Premiér John Major pochází z chudé dělnické rodiny, pozn. red.] Já vím, jaké to je, když je týden delší než peníze. A to bude situace, v níž se lidé octnou v budoucnosti, pokud si nedáme velký pozor, jak budeme nyní vyjednávat tento brexit. Já nechci, abych toho musel být svědkem. Nikdy jsem dosud nezažil, že by byla naše země tak rozhádaná v tolika otázkách. Dosud jsem nikdy nezažil, že naše instituce, ať už jsou to politikové, nebo policie, jsou natolik ignorovány jako v současnosti. A to je nesmírně škodlivé a nesmírně nebezpečné. To nesmíme ignorovat. Musíme vnímat realitu a musíme mít strategii. Nechtěl jsem mít tento projev, o němž vím, že to vyvolá nelibost v mé vlastní straně. Nemám ve zvyku to dělat, nikdy jsem to nedělal. Ale nemůžu prostě nečinně sedět a dívat se, jak se posunujeme směrem, o němž jsem stoprocentně přesvědčen, že to poškodí miliony lidí, kteří by měli mít právo, že s nimi bude jejich parlament zacházet líp.

37 procent Britů hlasovalo pro odchod z Evropské unie. 63 procent buď hlasovalo pro setrvání v EU, anebo nehlasovalo. A protože stoupenci brexitu hovoří po celou dobu o suverenitě parlamentu, nemohou nic namítat, pokud navrhnu, aby nyní převzal rozhodování  parlament a rozhodl nakonec,  zda je to ten pravý brexit pro nás, nebo ne, anebo poslal lidi, aby tu dohodu vyjednali znovu, anebo rozhodl, aby lidé znovu hlasovali v referendu.

Stoupenci brexitu jsou ti poslední lidé na světě, kteří by mohli argumentovat proti těm skutečnostem, o nichž jsem hovořil dnes odpoledne. Samozřejmě nepřestanou. Ale je to absurdní, že to dělají.

Celý rozhovor Jona Snowa s Johnem Majorem je ZDE:


Sýrie je pro Evropany morální porážkou

28. 2. 2018

čas čtení 7 minut

Pak je tu apatie údajně pacifistických odvaděčů pozornosti. Tu nacházíme na radikální levici evropského politického spektra, od Londýna přes Berlín až po Athény. Morální relativismus se převlékl za "internacionalismus". Od samého počátku byla Sýrie příliš složitou krizí, než abychom v ní identifikovali vyhovující spojence, uvažuje se v těchto kruzích. Západ je vinen, tečka. - Budeme se muset jednou probrat tím, jak se nezbytné zpochybňování Západu jaksi proměnilo ve všeobecnou netečnost k tomu, co si mohou autoritářské mocnosti dovolit, napsala Natalie Nougayrèdeová.

Nynější mrazy v Evropě jsou způsobeny katastrofálním oteplením v Arktidě

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Rekordní oteplení, k němuž došlo v těchto týdnech v temné Arktidě, vyvolává mrazy a sněhové bouře v Evropě. Nutí to vědce zaujmout ještě pesimističtější postoj k dosud nejhorším předpovědím globálního oteplování.

Existuje ještě možnost, že nynější meteorologický úkaz je jen náhodnou, mimořádnou událostí. Vědci jsou však vážně znepokojeni, že globální oteplování likviduje polární vortex, mocné větry, které tam kdysi izolovaly zmrzlý sever.


Červená čára ukazuje letošní teploty v Arktidě ve srovnání s historickým průměrem:

Zatracená politická zodpovědnost

28. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček se ohradil proti "zneužití" vraždy slovenského novináře a jeho přítelkyně.


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
23463