Vědecká studie: Změna životního stylu by zabránila třetině případů starobní demence

20. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Více než třetina případů demence by nevznikla, kdyby lidé změnili svůj životní styl, včetně kouření,  vzdělávání, pohybu, krevního tlaku a sluchu, dovozuje nová vědecká zpráva.

Odhaduje se, že v roce 2015 žilo na světě asi 45 milionů lidí s demencí a stálo to 818 miliard dolarů.




Počty lidí s demencí mají vzrůst: odhaduje se, že v Anglii a ve Walesu bude žít v roce 2040 1,2 milionů lidí s demencí - bude to ve srovnání s rokem 2016 nárůst o 57 procent. Dojde k němu v důsledku prodlužování lidského života.

Avšak nová analýza od Lancet Commission zdůrazňuje, že demence není nutnou součástí procesu stárnutí a že lidé mohou její riziko změnou životního stylu snížit.

Lidé by měli přejít na takové stravování, jaké je běžně v zemích u Středozemního moře, měli by udržovat zdravou váhu a hlídat svůj krevní tlak.

Ze studie vyplývá, že nejméně 35 procentům případů demence by mělo být možné zabránit. 9 procent případů demence je spojeno se ztrátou sluchu ve středních letech, 8 procent se získáním pouze základního vzdělání, 5 procent je spojeno s kouřením v pozdějším životě a 4 procenta s depresí.

Záporný vliv mají také sociální izolace, cukrovka v pozdějším životě, obezita ve středních letech a nedostatek pohybu v pozdějším životě.

7 procentům případů demence by bylo možno zabránit, kdyby byl objeven genetický rizikový faktor v této věci.

V současnosti hrozí, že demence se stane největším zabijákem jednadvacátého století. Někeré faktory, jako nedostatek vzdělání a sociální izolace bude obtížné odstranit. Lehčí je to s kardiovaskulárními faktory, jako je snižování krevního tlaku a potřebou přestat kouřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9592

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2017