Dobývání Mosulu aneb Destrukce za každou cenu

21. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

 Zvěrstva, která páchají irácké jednotky, jsou receptem na proměnu porážky ISIS v Mosulu v ISIS 2.0:



Ačkoli devět měsíců trvající boje o Mosul skončily teprve nedávno, skutečný rozsah destrukce včetně civilních ztrát není dosud plně znám. Aktuální informace však naznačují, že počet usmrcených civilistů v Mosulu je mnohem vyšší, než se původně očekávalo. Monumentální destrukce v bývalé baště Daeše, na níž se podepsaly irácké vojenské síly, džihádisté a koalice vedená Spojenými státy, je podle nejčerstvějších odhadů dokonce horší než v případě hojně medializované bitvy o Aleppo, které na sklonku loňského roku dobyla syrská armáda a její spojenci.     

Deník Independent zveřejnil poznatky kurdských zpravodajských služeb o děsivých masakrech v průběhu bojů o Mosul, jimž mohlo padnout za oběť více než 40 tisíc civilistů. Přední kurdský činitel Hoshyar Zebari, který donedávna zastával ministerský úřad v Bagdádu, sdělil reportérovi Patricku Cockburnovi, že míra lidského utrpení v bývalé irácké baště Daeše je obrovská. Vinu přisuzuje iráckým pozemním silám, Američany vedené koalici a džihádistům. Podle Zebariho zůstává v sutinách města stále pohřbeno mnoho lidí.

Odhady o počtu zabitých civilistů, o nichž informuje zpravodajská služba Kurdské regionální vlády, která má v regionu výtečnou pověst a která disponuje precizními poznatky, jsou zhruba osmkrát vyšší než dosavadní údaje. Neutuchající dělostřelecká palba a bombardování irácké armády, masivní letecké údery Spojených států, střelba džihádistických sniperů a mimosoudní popravy Daeše si vyžádaly krutou daň v podobě desítek tisíc zmařených životů a zničeného města.

Zebari nešetří kritikou na adresu irácké vlády, třebaže byl donedávna jejím čelným představitelem. Podle jeho mínění Bagdád nedokázal zmírnit utrpení obyvatel Mosulu a jeho okolí, konkrétně křesťanů, jezídů, Kurdů a dalších menšin, kteří se stali obětí většinových sunnitů. Neutralizace vzájemných animozit lze dle Zebariho dosáhnout vytvořením jakési federální vlády. Problémem je rovněž vysoká míra korupce v iráckých ozbrojených složkách, která džihádistům umožňuje bezproblémový přesun z dobytého Mosulu do bezpečí. Ti se tak díky úplatkům snadno ztratí v davu uprchlíků. Ačkoli Zebari uznává, že irácká vláda dosáhla signifikantního vojenského vítězství nad samozvaným chalífátem, zároveň upozorňuje na schopnost Daeše adaptovat se v nových podmínkách.

Pokud zjištění kurdských zpravodajců odpovídají realitě, je cena za dobytí Mosulu z rukou apokalyptického kultu vyšší než v případě Grozného v letech 1994 až 1995 a 1999 až 2000 (asi 37 tisíc usmrcených civilistů), Sarajeva v letech 1992 až 1996 (zhruba 5 tisíc zabitých civilistů) a Aleppa v letech 2012 až 2016 (téměř 24 tisíc mrtvých civilistů); tedy ikonických památníků lidských jatek, za něž nesou odpovědnost oficiální nepřátelé Spojených států a jejich spojenců. Všimněme si, že ozbrojené srážky ve všech uvedených případech trvaly několik let, zatímco dobývání Mosulu pouze devět měsíců. Za zmínku též stojí, že západní mediální mainstream věnoval mnohem zevrubnější pozornost ruským zvěrstvům v Grozném, srbským v Sarajevu a syrským a ruským v Aleppu než zločinům irácké armády a koalice v čele s USA v Mosulu.              

O děsivém pozadí bojů o Mosul informuje také aktuální zpráva Amnesty International (AI) s názvem At Any Cost: The Civilian Catastrophe in West  Mosul, v níž se autoři zaměřují na zločiny spáchané Daešem, provládními silami a mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy. AI podezírá Washingtonem podporovanou iráckou vládu a západní koalici ze spáchání válečných zločinů v západním Mosulu, neboť během vojenských operací způsobily masivní újmu civilistům nasazením výbušných a nepřesných zbraní a doslova srovnaly město se zemí. Výzkumnice AI Nicolette Waldmanová společně se svými kolegy navštívila západní a východní část města, kde hovořila s lidmi v uprchlických táborech. Očití svědkové uvedli, že se stali pěšáky v epické bitvě: na jedné straně se stali rukojmími hrdlořezů z Daeše a na straně druhé byli vystaveni nemilosrdnému ostřelování a bombardování irácké a americké armády.

Podle očekávání Washington ústy brigádního generála Andrewa Crofta odmítl obvinění AI ze spáchání válečných zločinů v západním Mosulu a na svou obhajobu uvedl, že americká armáda zde vedla nejpřesnější vojenskou kampaň v dějinách. Avšak tato slova ostře kontrastují s poznatky výzkumníků AI, které získali přímo na místě bojů. Podle Waldmanové každá třetí rodina v Mosulu přišla o svého člena při leteckých úderech Američany vedené koalice či pozemních útocích irácké armády.   

Ať tak či onak, bitva o Mosul, jež trvala devět měsíců, si vyžádala obrovský počet nevinných lidských životů a cena za osvobození města je neúměrně vysoká. Zatímco západní sdělovací prostředky akcentovaly zločiny Kremlu a Damašku v Aleppu, v případě ozbrojených střetů v Mosulu v první řadě kladly důraz na zvěrstva Daeše. Tato informační disproporce je bohužel systematická (vzpomeňme si třeba na mediální alibismus během bojů v irácké Fallúdži, kde v důsledku vojenských operací americké armády zahynulo 5 tisíc civilistů), snímá odpovědnost z pachatelů, a vytváří tak značně deformovaný obraz skutečných událostí.

 

0
Vytisknout
11005

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2017