Sunnitští obyvatelé Mosulu čelí po porážce IS masovým persekucím

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
"Lidé v Mosulu dostanou své výplaty, zatímco lidé v Basře dostanou těla svých mučedníků," tvrdí hořký komentář kolující po iráckých sociálních médiích. Mnoho Iráčanů považuje obyvatele Mosulu za ochotné kolaboranty IS. Zejména se objevují výzvy k potrestání "rodin Daeše", jejichž mužští příslušníci se stali bojovníky nebo představiteli teroristické organizace.


Touha po odplatě je hluboce zakořeněna. Důvody k podezření, že osoba je spojena s IS, mohou být pochybné, ale trvá se na nich. "Když se objeví ženy a děti bez jakýchkoliv mužských příbuzných, předpokládá se, že muži byli v IS a byli zabiti, uvězněni nebo uprchli," říká Belkis Willeová, výzkumnice Human Rights Watch v Iráku. "Mohou tvrdit, že muži byli zabiti při bombardování, ale nikdo neví, kde je pravda." Mladíci z Mosulu a provincie Ninive těžko přesvědčují vítězné irácké jednotky, že roky vlády IS strávili bez toho, aby prováděli nějakou formu vojenské služby.

Vraždy podezřelých z aktivismu pro IS a kolaborace s ní jsou dosud omezené - mimo rámec bojiště, kde je bráno jen málo zajatců. Došlo k několika únosům a zabitím v sunnitských vesnicích jižně od Mosulu, ale nikoliv k masovému zabíjení v rozsahu, jakého se dopouštěl IS v Iráku a Sýrii.

Jezídi kteří kdysi žili západně od Mosulu i křesťané jsou přesvědčeni, že jejich sunnitskoarabští sousedé, s nimiž dříve žili v míru, nesou spoluvinu na zabíjení, znásilňování a loupení islamistů. Tvrdí, že se nevrátí do svých vesnic a měst, pokud kolaborantům bude umožněno zůstat. Kromě toho šíity ovládaná irácká vláda a kurdské úřady mají zájem na rozšiřování území osídleného vlastními komunitami na úkor sunnitských Arabů, jejichž osud byl chtě nechtě propojen s islamisty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9605

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2017