New York Times:

Evropa musí zreformovat svou smrtící azylovou politiku

2. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Příchod statisíců uprchlíků z válkou rozvrácených regionů v Africe a na Blízkém východě, stejně jako ekonomických migrantů z Afriky a z Asie, je pro Evropskou unií zkouškou jako žádná jiná dosavadní krize. Jak roste počet obětí - více než 2500 osob už letos zemřelo - tak roste morální nátlak na Evropu, aby začala jednat. V pátek, poté, co bylo nalezeno 71 udušených lidí v kamionu v Rakousku a 150 dalších se utopilo u libyjského pobřeží se vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-moon, že je "zděšen a zdeprimován nejnovějšími ztrátami na životech".

Kořeny této katastrofy leží v krizích, která Evropská unie nemůže vyřešit sama: války v Sýrii a v Iráku, chaos v Libyi, drsná chudoba a brutální režimy v Africe. Avšak azylová politika Evropské unie, která selhala, nemůže uniknout vině za utrpení tisíců lidí, kteří se snaží uniknout z těchto krizí. V současné situaci Evropa nenabízí uprchlíkům skoro žádné legální možnosti jak se do Evropy dostat, a protože neexistují, prosperují z toho zločinecké pašerácké gangy, které slibují přeplavbu na polorozpadlých lodích anebo převoz v mrazicím kamionu za cenu, jejíž součástí je příliš často život osob, které jsou přepravovány.

Velkou částí tohoto problému jsou dublinské předpisy EU o imigraci. Tyto předpisy, vzniklé v devadesátých letech, vyžadují, aby uprchlíci zažádali o azyl v první zemi, do níž přijedou. To nespravedlivě zatížilo dvě země na středozemní frontové linii, Itálii a Řecko. Německo, nesmírně záslužně, tento předpis v podstatě minulý týden zrušilo a dovolí uprchlíkům ze Sýrie zažádat o azyl bez ohledu na to, kde poprvé vstoupili na území EU. Avšak do Německa má letos přijít až 800 000 uprchlíků a kancléřka Angela Merkelová dala jasně najevo, že ostatní Evropa musí také splnit svou povinnost.

Německo, Británie a Francie nyní svolaly mimořádnou schůzi na 14. září, kdy ministři z EU budou hledat řešení krize. Zásadním bodem programu by mělo být zrušení dublinských předpisů. A pak by ministři měli věnovat velkou pozornost širšímu desetibodovému plánu imigrační reformy, který navrhl minulý týden německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a Sigmar Gabriel, náměstek kancléřky a ministr hospodářství. K návrhům patří společné azylové předpisy, spravedlivé rozmístění uprchlíků ve všech státech, pomoc zemím, zatíženým krizí a nucené námořní záchranné operace ve Středozemí.

Něco se musí udělat, a to rychle, a to nejen pro uprchlíky, ale i pro politickou stabilitu Evropské unie. Lidská cunami a absence koherentní reakce na ni posílila evropskou xenofobní pravici a vyvolala neshody mezi 28 členskými zeměmi EU.

Mezitím se Evropané navzájem obviňují. Francie se nechová vůči uprchlíkům zrovna vstřícně, avšak v neděli ostře kritizoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius Maďarsko za stavbu plotu na své srbské hranici. Maďarsko blokuje stovky uprchlíků na nádraží Keleti v Budapešti, jimž brání v odjezdu do Německa, i když některé pustilo. To, že Maďaři brání přesunu uprchlíků do Německa, způsobuje větší počet zoufalých pokusů, jaké vedly k udušení 761 osob nalezených v kamionu v Rakousku. K takovým tragédiím bude docházet i dál, pokud Evropa nevytvoří humánní alternativu k pašerákům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7290

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2015