Ekvádor se "obává o duševní zdraví" Juliana Assangeho

2. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Personál a ostraha ekvádorského velvyslanectví v Londýně vedou minutu po minutě záznamy a vypracovávají každodenní zprávy o aktivitách zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho, který se po tři roky ukrývá v jejich budově. Přitom panují obavy o duševní zdraví hosta. Ukazují to tajné materiály, k nimž se dostal novinář Fernando Villavicencio.

BuzzFeed News nezávisle požádaly velvyslanectví a Assangeho o vyjádření k některým detailům, ale nedostaly žádnou odpověď.

Assange je od června 2012 uzavřen v malém bytě v Kensingtonu. Čelí žádosti o extradici do Švédska kvůli vyšetřování údajného znásilnění a sexuálního útoku. Asaange tvrdí, že by mohl být ze Švédska vydán do USA kvůli spolupráci s Chelsea Manningovou na zveřejnění tajných amerických materiálů.

Nové dokumenty ukazují, že 6. září 2012 kolem 20:30 ostraha zjistila, že Assange pronikl do kontrolního centra zabezpečovacího systému, kam nemá povolen vstup, a začal manipulovat s bezpečnostním vybavením. To vedlo ke sporu mezi ním a ostrahou a k poškození vybavení. Verze účastníků sporu se liší, jeden ze dvou Asangeových hostů, filmař, vypověděl, že neviděl začátek potyčky, nicméně Assange byl podle něj "nepříčetný" a ostrahu provokoval.

O několik měsíců později hovoří zvláštní zpráva o podobném incidentu zahrnujícím zjevně podivné chování šéfa WikiLeaks na úsvitu 4. ledna 2013. Podle záznamů Assange vstal v 6:05 a o pět minut později ostraha zaznamenala v jeho pokoji hlasitou ránu. "Host" přišel ke dveřím vysvětlit, že "vše je v pořádku", ale zjevně se snažil zabránit v pohledu do místnosti. O pár minut později mizel s laptopem do koupelny, kde zůstal řadu hodin. Mezitím ostraha v ložnici vyfotografovala velkou rozbitou knihovnu.

Assange sdělil personálu, že knihovna údajně spadla sama. Interní zprávy hovoří také o sklonu zmateně "křičet a mluvit" v nočních hodinách, což připisují nočním můrám.

Zprávy jasně spojují události se stresem vyvolaným dlouhodobou izolací. Na druhé straně hovoří ale také o tom, že Assangeova povaha nezávisle na situaci produkuje "zjevný hněv" a "pocity nadřazenosti", což může osoby kolem něj stresovat, zejména pak ženy.

Interní zprávy hovoří o potřebě pravidelně kontrolovat fyzické i duševní zdraví "hosta" a také kontrolovat jeho přístup k alkoholu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6835

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2015