Channel Four News:

Nesmyslný chaos s uprchlíky v Maďarsku, Německo se chová vůči uprchlíkům vzorně

2. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Moderátor: Tak zprávou roku je migrace. Plné lodě, plné kamiony, plné lidí, zoufale se snaží uniknout válce a chudobě a dostat se do bezpečí a do prosperity. V úterý večer to vypadá, že evropský azylový systém je na hranici kolapsu. U hlavního nádraží v Budapešti skandovaly tisíce uprchlíků "Německo! Německo!" poté, co jim maďarská policie zabránila v nastupování do vlaků, směřujících do západní Evropy. Takto to tam vypadá dnes večer. Nyní tišší, ale dav stále sleduje policie. A v Německu samotném kancléřka Angela Merkelová požaduje dohodu v rámci EU na rozdělování uprchlíků férovým způsobem mezi členské země, včetně Británie. Za okamžik budeme hovořit s naším evropským editorem Mattem Freiem, který je v Berlíně, ale nejprve reportáž naší mezinárodní editorky Lindsey Hilsum:



Lindsey Hilsum: Vydali se ze Srbska za úsvitu. Když překročí hranici v noci, je menší pravděpodobnost, že je maďarská policie chytí.

Uprchlík, hovořící anglicky: "Prodělali jsme dlouhou a obtížnou plavbu po moři, přes hranice, a teď se bojíme, že nás chytí na hranici maďarská policie. Doufáme, že se nám podaří projít pokojně. Protože my tam nechceme zůstat, víte? My prostě jen chceme projít tou zemí do Německa, do Holandska."

Lindsey Hilsum: Žiletkový plot je nyní rozmístěn po celé maďarské hranici. Dnes řekl maďarský ministr zahraničí, že budou registrovat všechny nově příchozí a vrátí do Srbska ty, o nichž Maďarsko rozhodne, že jsou to ekonomičtí migranti a ne uprchlíci.

O sto padesát kilometrů dál se ti, kterým se tam podařilo dostat, snažili nastupovat na budapešťském nádraží Keleti do vlaků směřujícím na sever. Včera bylo dovoleno čtyřem vlakům s uprchlíky odjet do Rakouska. Ale nával byl dnes ráno tak intenzivní, že policie dalším lidem zabránila nastupovat.

Skandování: "Svobodu! Svobodu!"

Lindsey Hilsum: Skandovali: "Svobodu", ale policie je nepustila. Před nádražím skandovali: "Smrt je lepší než ponižování!" tak jako v Sýrii, než se tamější protesty proti prezidentu Assadovi změnily v občanskou válku a oni byli donuceni uprchnout.

Uprchlík anglicky: "Řekněte nám, prosím vás, jaké je řešení? Prosím vás, jaké je řešení? Každý se může dostat do naší situace!"

Linsey Hilsum: Ve Vídni se lidé snažili co nejvíce uprchlíkům pomáhat. Když uprchlíci z vlaků vystoupili, čekali tam na ně dobrovolníci s nápisy: Vítejte! Potraviny a zdravotní péče zadarmo! Rakušané jim přinesly nákupy ze supermarketů. Evropští politikové uspořádají svou vrcholnou schůzku až za čtrnáct dní. Avšak obyčejní občané pomáhají, seč mohou, už teď.

Uprchlíci nikdy nezapomenou na život, před kterým uprchli v Sýrii. Letecké údery Assadova režimu. Mučení, které páchá Islámský stát. Kdysi si mysleli, že se budou moci brzo vrátit domů. Už si to nemyslí. Tak přicházejí ve stále větších počtech. A nic, co evropští politikové budou říkat, či dělat, je nezastaví.



Moderátor: Náš evropský editor Matt Frei je v Berlíně. Co se děje tam?

Matt Frei: No, Krishi, je to opravdu zajímavé. Jak říkala Lindsey, přijíždějí ve stále větších počtech a není nic, co proti tomu Evropa může udělat. A důkazy toho jsme viděli dnes tady v Berlíně. Jsem v centru Berlína u jediného registračního střediska pro uprchlíky a celý den tady byly tisíce lidí. Většina z nich už odjela, byli odvezeni autobusy do speciálních ubytoven, někteří z nich do armádních kasáren nebo do leteckých hangárů, kde stráví noc.

Ale to, co jsem dnes viděl, byla zvláštní kombinace německé neefektivnosti a neuvěřitelně vstřícného a dynamického ducha dobrovolníků. Neefektivnosti, protože systém, který vytvořila komunální správa, si prostě neporadí s těmi počty lidí, kteří sem přijíždějí. Dobrovolnictví, protože na mě opravdu udělaly obrovský dojem desítky obyčejných Němců, lékařů, důchodců, svobodných matek, účetních, pracovníků cestovních kanceláří, lidé sem chodí a přinášejí potraviny a šatstvo, anebo si berou uprchlíky, kteří nemohou najít přístřeší, do svých vlastních domovů. Totéž dělá i německý poslanec, s nímž jsme dnes hovořili, křesťanský demokrat ze strany Angely Merkelové. Bydlí u něho dva Eritrejci. Ale větší obraz je politický a diplomatický. Jak vyřešit tuto krizi? Která se na mikroúrovni řeší za pochodu dennodenně ale na makroúrovni je to totální a absolutní chaos. Dnes došlo k hašteření mezi Angelou Merkelovou, která obvinila Maďary, že nedělají dost, nebo že dělají blbosti, Maďaři obviňují Němce, že jsou příliš vstřícní vůči uprchlíkům, takže to povzbuzuje další lidi, aby se dali na cestu.

Je to, upřímně řečeno, chaos, a i když Angela Merkelová dnes požaduje celoevropské řešení, systém kvót, dokud ten systém nevznikne, budeme dál vidět takovéto scény. Lidé, přijíždějící s rodinami, s nemluvňaty, počet dětí je neuvěřitelný, Prostě pro lidi potřebujeme najít přístřeší a dosud Evropa nedělá dost.

Takže dávejte pozor. Bude to opravdu zajímavé, zejména v nadcházejících týdnech

0
Vytisknout
6042

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2015