Maďarská policie zabránila vlaku s uprchlíky odjet do Rakouska

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Maďarská policie zastavila první vlak směřující po několika dnech do Rakouska a vyvolala obavy, že někteří uprchlíci ve vlaku jsou deportováni do uprchlického tábora hodinu cesty od Budapešti.

Ve čtvrtek ráno bylo v Budapešti uprostřed chaotických scén otevřeno nádraží Keleti. Stovky lidí nastoupily do vlaku, čekajícího u nástupiště navzdory varování staničním rozhlasem, že vlak nikam nepojede.

Vlak nakonec odjel v 11 hodin středoevropského času, avšak byl zastaven v městě Bicske, kde má maďarsko středisko pro uprchlíky, a uprchlíci byli donuceni z vlaku vystoupit.

Lidé, jimž bylo nařízeno vystoupit, bušili na okna vlaku a skandovali "Žádný tábor, žádný tábor!" U vlaku stálo asi 50 pořádkových policistů.

Předtím na nádraží Keleti hledaly zmatené a vyčerpané rodiny s malými dětmi, které tam čekají už řadu dní, informace, kdy budou moci odjet. Lidé nosili zavazadla a otcové nosili děti na ramenou.

Waleed, 40, ze Sýrie, uvedl: "Cestuju už 24 dní. Zaplatil jsem 26 OOO Kč za to, abych mohl odejít ze Sýrie. Proč? Protože prchám před válkou, bombami, kulkami. Proč tu není žádný vlak?"

Maďarské železnice MÁV vydaly toto prohlášení: "V zájmu bezpečnosti železničního cestování se naše společnost rozhodla, že až na další nebudou provozovány žádné přímé vlaky z Budapešti do západní Evropy."

Policisté na nádraží Keleti netušili, co se děje.

Bulharské úřady mezitím zatkly 125 cizinců v Sofii za to, že přišli do země, aniž by požádali o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6546

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015