Viktor Orbán: Evropa se stala obětí šílenství

3. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán tvrdil, že Evropa se stala obětí šílenství ohledně imigrace a uprchlíků. Argumentoval, že brání evropské křesťanství před invazí muslimů.

Orbán učinil své štvavé výroky po příjezdu do Bruselu ke konfrontaci s politiky EU ohledně své agresivní politiky vůči největší evropské uprchlické krizi od druhé světové války, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

"Všechno, co se nyní děje před našima očima, hrozí výbušnými důsledky pro celou Evropu," napsal Orbán v listě Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Reakce Evropy je šílenství. Musíme přiznat, že pošetilá imigrační politika EU nese za tuto situaci odpovědnost."

"Všichni evropští politikové, kteří imigrantům slibují lepší život a povzbuzují je, aby opustili všechno a riskovali svůj život cestou do Evropy, jsou charakterizováni neodpovědností. Pokud se Evropa nevrátí ke zdravému rozumu, prohraje ve válce o svůj osud."

Chaotické scény na budapešťském nádraží Keleti "nejsou evropský problém, jsou německý problém," řekl Orbán v Bruselu. "Všichni chtějí do Německa."

Orbán uvdl, že žiletkový plot na maďarské hranici se Srbskem má zásadní význam pro obranu vnější schengenské hranice. Popřel, že by šlo o uprchlickou krizi. Jde prý o masovou migraci.

"Ti, kdo přijíždějí, byli vychováni v jiném náboženství a představují radikálně odlišnou kulturu. Většina z nich nejsou křesťané, ale muslimové," řekl. "To je důležitá otázka, protože Evropa a evropská totožnost je zakořeněna v křesťanství. Není samo o sobě znepokojující, že evropské křesťanství už skoro nedokáže udržet Evropu křesťanskou? Není jiná alternativa, musíme bránit své hranice."

Orbán odmítl kvóty: "Kvóty jsou pozváním pro ty, kdo chtějí přijít. Morální lidskou reakcí je dát jim jasně najevo, nejezděte sem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10674

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015