Mrtvá rodina s dětmi, vyplavená na turecké pláži, se zoufale snažila dostat do Kanady, kanadské úřady ji odmítly přijmout

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Dva chlapečci, jejichž mrtvoly vyplavilo moře na pláži v Turecku ve středu, byli kurdští uprchlíci z Kobane v Sýrii, jejichž rodina se zoufale snažila emigrovat do Kanady, píše deník The Ottawa Citizen.

Galip Kurdi (5) a jeho tříletý bratr Aylan zemřeli spolu s jejich matkou Rehan a osmi dalšími uprchlíky, když se převrátil jejich člun v zoufalém úsilí dostat se z Turecka na řecký ostrov Kos.

Otec chlapců, Abdullah, přežil. Jeho rodina uvádí, že jeho jediným přáním je nyní vrátit se do Kobane se svou mrtvou manželkou a dětmi, pohřbít je a být pohřben vedle nich.

"Dověděla jsem se tuto zprávu v pět hodin dnes ráno," řekla ve středu Teema Kurdi, Abdullahova sestra. Telefonovala Ghuson Kurdi, manželka dalšího bratra, Mohammada. "Zavolal jí Abdullah a jediné, co řekl, je: Moje žena a oba chlapci jsou mrtví."

Teema, kadeřnice z Vancouveru, která emigrovala do Kanady před více než 20 lety, vysvětlila, že Abdullah a Rehan Kurdi a jejich dva malí synové požádali v rámci soukromě podporované uprchlické žádosti "G5" kanadské úřady o azyl, avšak kanadské imigrační úřady jejich žádost letos v červnu zamítly.

Rodina utrpěla typický osud tisíců syrsko-kurdských uprchlíklů v Turecku. OSN je odmítá zaregistrovat jako uprchlíky a turecká vláda jim nechce vydat výjezdní doložku.

"Snažila jsem se stát jejich sponzorem, a přátelé a sousedi v Kanadě mi pomáhali s převáděním peněz do banky, ale nemohli jsme pro ně získat povolení, a proto se rozhodli nastoupit do toho člunu. Dokonce jsem i za ně v Turecku platila činži, ale je strašné, jak tam s nimi zacházejí," řekla Teema.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7606

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015