Rada Evropy varuje

Státy mají právní a morální povinnost nabídnout uprchlíkům ochranu

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér Cameron pod mezinárodním i domácím tlakem mění svůj postoj vůči uprchlíkům

Ve čtvrtečním rozhovoru britský premiér Cameron sice nezmínil žádná konkrétnější politická opatření, ale jeho vystoupení se od středy, kdy byl proti přijímání uprchlíků v Británii, radikálně změnilo. Řekl, že Británie nyní přijme tisíce uprchlíků. "Až přijdou, budou řádně přivítáni a budeme se o ně starat. Přesně to uděláme."

Co to v praxi znamená, není jasné. Cameron dodal, že ho "hluboce dojaly" fotografie utopeného kurdského chlapce:

"Jako každý, kdo viděl ty fotografie přes noc, jsem si nemohl pomoci a byl jsem dojat, a jako otec se cítím hluboce dojatý pohleem na toho chlapečka na té pláži v Turecku. Británie je morální národ a my splníme své morální povinnosti."

Předtím Cameronův postoj k uprchlické krizi ostře kritizovala Rada Evropy. To je orgán, jehož členy je 47 států a dohlíží na plnění Evropské konvence o lidských právech. Nils Muinieks, komisař Rady Evropy pro lidská práva, řekl: "Jsem vážně znepokojen postojen britské vlády, že Británie neposkytuje pomoc více uprchlíkům z Blízkého východu. Británie má právní a morální povinnost nabídnout útočiště těm, kdo prchají před válkou a pronásledováním."

Labouristická poslankyně Diane Abbott také zdůraznila, že Británie zřejmě porušuje své právní závazky v této věci

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6188

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015