Huffington Post: Šéf Human Rights Watch kritizuje prezidenta Miloše Zemana

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Český prezident se stal terčem kritiky za to, že srovnal zoufalé uprchlíky s "cunami, která ho usmrtí" v době, kdy sílí tlak na evropské politiky, aby řešili rostoucí uprchlickou krizi v Evropě, píše globální deník Huffington Post a pokračuje:

Miloše Zemana obvinila čelná osobnost zabývající se obhajobou lidských práv, že "šíří nevědomost a paniku" poté, co učinil na pondělní tiskové konferenci tento výrok o osobách prchajících ze svých válkou rozvrácených zemí.

Zeman se vyjádřil, že velká vlna migrantů ochromí a zničí jeho východoevropskou zemi, protože "uprchlíci pozvou své příbuzné, aby se k nim přidali".

"Mám pocit, že jsem turista na pláži v Thajsku, který fotografuje vlnku v dálce, a neví, že ho usmrtí," řekl Zeman shromážděným novinářům.

Jeho výroky Zemanovi vydělaly ostrou facku of Andrewa Stroehleina, evropského ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch pro média, který zaútočil na Zemana za to, že "přijímá jazyk extremistů, plných nenávisti".

"Zemanovy výrokly - bohužel jako tolik výroků politiků z EU - jsou příkladem alarmistické nesnášenlivosti v nejhorším slova smyslu," řekl Stroehlein listu Huffington Post.

"Vedoucí politikové EU musejí se začít chovat odpovědně a řešit tuto situaci vytvořením efektivní politické strategie. V první řadě musejí zabránit zbytečnému úmrtí zoufalých uprchlíků prchajících z děsivé situace tím, že jim poskytnout bezpečný, legální způsob, jak se dostat do EU. Přijímat jazyk nenávistných extremistů a vyvolávat paniku, to jen situaci zhoršuje. Je to nedůstojné seriozních státníků."

Zemanův výkřik přichází den poté, co německá kancléřka Angela Merkelová apelovala na ostatní členské státy EU, aby "sdílely břemeno" žadatelů o azyl přicházejících do Evropy.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8711

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2015