Vina Evropské unie

3. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Jak se dostala mrtvola tříletého chlapce na pláž v Turecku, ptal se ve čtvrtek v podvečer rozhlas BBC. Máme pro vás další otázku, pokračoval moderátor. Jak by se vám líbilo bydlet v městě Kobani na severu Sýrie? Kobani trpělo víc než většina měst v syrské občanské válce. Před rokem město Kobani obklíčili extremisté z Islámského státu. IS je organizace, která běžně usekává hlavy svým oponentům a z věžáků shazuje lidi, s nimiž nesouhlasí.

Viktor Orbán: Evropa se stala obětí šílenství

3. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán tvrdil, že Evropa se stala obětí šílenství ohledně imigrace a uprchlíků. Argumentoval, že brání evropské křesťanství před invazí muslimů.

Orbán učinil své štvavé výroky po příjezdu do Bruselu ke konfrontaci s politiky EU ohledně své agresivní politiky vůči největší evropské uprchlické krizi od druhé světové války, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

"Všechno, co se nyní děje před našima očima, hrozí výbušnými důsledky pro celou Evropu," napsal Orbán v listě Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Reakce Evropy je šílenství. Musíme přiznat, že pošetilá imigrační politika EU nese za tuto situaci odpovědnost."

Rada Evropy varuje

Státy mají právní a morální povinnost nabídnout uprchlíkům ochranu

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér Cameron pod mezinárodním i domácím tlakem mění svůj postoj vůči uprchlíkům

Ve čtvrtečním rozhovoru britský premiér Cameron sice nezmínil žádná konkrétnější politická opatření, ale jeho vystoupení se od středy, kdy byl proti přijímání uprchlíků v Británii, radikálně změnilo. Řekl, že Británie nyní přijme tisíce uprchlíků. "Až přijdou, budou řádně přivítáni a budeme se o ně starat. Přesně to uděláme."

Co to v praxi znamená, není jasné. Cameron dodal, že ho "hluboce dojaly" fotografie utopeného kurdského chlapce:

"Jako každý, kdo viděl ty fotografie přes noc, jsem si nemohl pomoci a byl jsem dojat, a jako otec se cítím hluboce dojatý pohleem na toho chlapečka na té pláži v Turecku. Británie je morální národ a my splníme své morální povinnosti."

Předtím Cameronův postoj k uprchlické krizi ostře kritizovala Rada Evropy. To je orgán, jehož členy je 47 států a dohlíží na plnění Evropské konvence o lidských právech. Nils Muinieks, komisař Rady Evropy pro lidská práva, řekl: "Jsem vážně znepokojen postojen britské vlády, že Británie neposkytuje pomoc více uprchlíkům z Blízkého východu. Británie má právní a morální povinnost nabídnout útočiště těm, kdo prchají před válkou a pronásledováním."

Labouristická poslankyně Diane Abbott také zdůraznila, že Británie zřejmě porušuje své právní závazky v této věci

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berte Merkelovou vážně: Jestliže Evropa uprchlíkům nepomůže, občanská práva na tomto kontinentě skončí

3. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Málokdy slyšíme od proevropanů dnes státnický jazyk. Odvážného postoje, který zaujala Angela Merkelová, žena, které není lehké se posmívat, ohledně uprchlické krize, stojí za to si proto povšimnout. Německá kancléřka zaujala aktivní postoj v otázce, která dlouho neprodukovala nic jiného než hašteření mezi členskými státy EU a motivaci pro populisty, kteří by chtěli odříznout svou zemi od vnějšího světa.

Lord Mayor of Břeclav, South Moravia:

Czech police X rays refugee children to ascertain their age

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"I praise citizens for reporting refugees to the police," said Pavel Dominik, the Lord Mayor of the town of the border town of Břeclav, South Moravia in the Czech Republic, Břeclav is situated on the border with Austria and is a major international railway junction and a stop for trains from Hungary and Slovakia. On Monday night, Czech police removed some 200 refugees from trains from Budapest, marked them with numbers on their forearms with felt tips and placed them in detention.

"It is important for me that refugees do not wander around Břeclav," said Pavel Dominik. "Since, however, our citizens are vigilant and report all refugees to the police, they cannot move freely about here because they are immediately arrested. After they have been detained, the police interrogates them and takes their fingerprints. Children are transported to Brno hospitals where their bones are X rayed to ascertain their age."

Source in Czech: ZDE

More racist anti-refugee rants from the Czech Republic

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Martin Konvička, Chair of the Antiislamic Bloc, has lodged a criminal complaint against Czech Home Secretary Milan Chovanec. He accuses him of wanting to "spread contagious diseases in the Czech Republic by negligence". In the complaint, Konvička argues that the Home Secretary Chovanec exposes Czech citizens to the danger of contagious diseases by allowing refugees to enter the territory of the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Jiří Vítek, the Chair of the Czech "Patriot" Party has accused the world media of "shameless manipulation" by publishing the pictures of three-year old Aylan Kurdi, who drowned in the sea when trying to reach Greece from Turkey. In Vítek's view, it is impermissible to use such pictures in order to further "ones own particular aims" and "to influence public opinion". In Vítek's view, EU politicians and incompetent "perverse demagogues and devious social engineers with a feeling of moral superiority and false mesianism". The only solution of the current crisis would be if they repented and supported the Syrian regime of President Assad and if they eradicated radical islam.

The US president Obama and the French president Sarkozy are "bastards", who have "competed with each other about who will do more harm. Now they are trying to force us, using the picture of the dead boy, to accept their own guilt". But the NGOs are "worst of all", says Vitek, because "they are not at all interested in immigrants, but in grants". NGOs are mere parasites." "Stop blackmailing us," says Vítek in his rant.

Statements and actions like these continue to legitimise intolerance, hysteria and racism in the Czech Republic

Source in Czech HERE

Czech sociologist Petr Hampl:

We have the right to deal with the refugees as with aggressors

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Traitors of the Czech nation are helping refugees to exterminate Czechs the way the whites have exterminated Red Indians," said Czech sociologist Petr Hampl in an interview with the controversial and highly popular Czech website Parlamentní listy.

"Refugees insolently break Czech law, behave to the Czechs as though they were their servants, threaten Czechs and instead of being grateful for food and accommodation, they organize mutinies. This is why the Czechs have the right to deal with them as with aggressors. But Czech citizens should not physically attack the refugees, because multiculturalists would use these attacks for introducing a totalitarian regime."

Source in Czech ZDE

Maďarská policie zabránila vlaku s uprchlíky odjet do Rakouska

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Maďarská policie zastavila první vlak směřující po několika dnech do Rakouska a vyvolala obavy, že někteří uprchlíci ve vlaku jsou deportováni do uprchlického tábora hodinu cesty od Budapešti.

Ve čtvrtek ráno bylo v Budapešti uprostřed chaotických scén otevřeno nádraží Keleti. Stovky lidí nastoupily do vlaku, čekajícího u nástupiště navzdory varování staničním rozhlasem, že vlak nikam nepojede.

Vlak nakonec odjel v 11 hodin středoevropského času, avšak byl zastaven v městě Bicske, kde má maďarsko středisko pro uprchlíky, a uprchlíci byli donuceni z vlaku vystoupit.

Czech Prime Minister: Detaining refugees is in line with Czech law

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

When detaining refugees, Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka said that his country acts strictly in line with international covenants and Czech law. "The law of the Czech Republic says that it is not possible to enter the territory of the Czech Republic illegally and without a valid passport. If this happens, the police will detain the foreigner and in accordance with the law will begin the process of indentifying the illegal persons." Source in Czech ZDE

Informace o tom, jak policie v Břeclavi nacisticky napsala uprchlíkům čísla na paže, obletěla svět

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Posílám odkaz na zprávu přejatou z britského tisku o českém číslování uprchlíků v Břeclavi, která se objevila na zpravodajském serveru agentury Nová Čína. Ne příliš často se ČR objevuje v čínských zprávách...," píše Lukáš Zádrapa. ZDE

"Rád bych Vám poděkoval za to, že se v posledních dnech na Britských listech píše i anglicky. Tím pádem si toho, co se v Česku zrovna děje, snad všimnou i lidi v zahraničí. Nejenže si moje švédská manželka teď může sama přečíst to, co jsem jí doposud o rostoucím fašismu v mé rodné zemi musel překládat, zatímco na mě nevěřícně zírala," píše Josef Berger. "Článek z Britských listů o skandálním číslování uprchlíků cituje i švédský deník Dagens Nyheter ZDE, a to už je co říct, protože Švédi se o Českou republiku (tedy kromě exportovaného piva) normálně vůbec nezajímají."

Anglická informace z Britských listů se objevila také ve španělském deníku El Mundo ZDE.

Zprávu citovala i italská tisková kancelář ANSA a židé v Itálii jsou jí pobouřeni ZDE. Původně zprávu i s citací z Twitteru s odkazem na článek Britských listů přinesl deník Independent ZDE a pak i společnost BBC ZDE.

K tématu, globálně nastolenému Britskými listy, publikoval dva články také americký deník New York Times ZDE ZDE, české shrnutí toho posledního ZDE

Mrtvá rodina s dětmi, vyplavená na turecké pláži, se zoufale snažila dostat do Kanady, kanadské úřady ji odmítly přijmout

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Dva chlapečci, jejichž mrtvoly vyplavilo moře na pláži v Turecku ve středu, byli kurdští uprchlíci z Kobane v Sýrii, jejichž rodina se zoufale snažila emigrovat do Kanady, píše deník The Ottawa Citizen.

Galip Kurdi (5) a jeho tříletý bratr Aylan zemřeli spolu s jejich matkou Rehan a osmi dalšími uprchlíky, když se převrátil jejich člun v zoufalém úsilí dostat se z Turecka na řecký ostrov Kos.

Mohou za to česká média

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Česká média neinformují veřejnost, co se skutečně děje. Srovnejte dnešní titulní stránky novin v ČR a v Británii:

Viditelně mrtvé dítě

3. 9. 2015 / Jan Kršňák

čas čtení 12 minut

Je to kluk. Má červené tričko, modré kalhoty a malé botky. Neměří ještě ani metr. Víc už nevyroste, protože je mrtvý. To se pozná i z fotky, protože leží na pláži s hlavičkou zabořenou do písku tak, jak to jen mrtví dokáží. Vyplavilo ho moře. Odliv ještě není tak velký, aby ho přestaly omývat vlny. Možná se ho moře snaží očistit. Umýt mu vlásky. Opláchnout mu písek z obličeje. Možná se mu snaží stáhnout tričko až ke kalhotám, aby mu nenastydly ledviny. Aby se nenachladil. Možná si moře myslelo, že se o něj dokáže postarat, když vypadl ze člunu do jeho vln. A možná se domnívá, že se o něj stále ještě stará. Přestože už je dávno mrtvý. Anebo si moře možná myslí, že jej dokáže zase vzkřísit. Ale my víme, že nedokáže, protože jsme chytřejší než moře.

Celá tahle krize je v jedné věci dobrá, obnažuje charaktery

Mrtvých dětí je tolik, tak o co jde...

3. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

"Tisíce jiných dětí zabily americké a západoevropské zbraně dodávané islamistům Spojenými státy. Tak o co jde, citoví vyděrači? Jo, v Sýrii je válka...". Komentář z Facebooku k fotografii utopeného malého dítěte, jehož tělo vyplavilo moře u tureckých břehů. Jako kdyby fakt, že jinde a jinak umírají jiné děti, byl ospravedlněním otřesné lidské otupělosti, s jakou se mnoho lidí v této společnosti staví k těm, kteří nutně potřebují pomoc a kvůli tomu riskují život. "Tak o co jde" je jedinečná fenomenologická zkratka odkazující ke společnosti, jejíž morálka si přiznává veškerá selhání, jimiž trpí, a hrdě je přitom nese na štítu.

We do not cook for immigrants, says the owner of a pizzeria in the Czech Republic

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A pizzeria in the town of Hrušovany, Southern Moravia, in the Czech Republic, published a notice on its Facebook profile saying "We do not cook for immigrants in our restaurant". The owner of the restaurant Tomáš Ševčík said, "We cook for foreigners, legal immigrants and for Czechs. I do not like the invasion of illegal immigrants who demand absolutely everything."

He further complained that his Facebook notice has produced about 200 hundred negative reactions. "99 per cent of these people are foreigners. It is quite sad that we Czechs cannot even express a view when we are against something."

Source in Czech ZDE

Dodávky zbraní z ČR do blízkovýchodních konfliktů z ní dělají spoluviníka

Jak se ČR aktivně podílí na podpoře uprchlické krize

3. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Válečná řež v Jemenu tuto zemi cupuje na kousky a na obzoru se rýsuje další katastrofa nedozírných rozměrů. Hlavní „zásluhu“ na tomto stavu má koalice vedená Saúdskou Arábií, již vojensky podporuje Obamův kabinet. Nepřímý díl viny na tom, že jsou milióny obyčejných Jemenců lapeny v katastrofálních a nehumánních podmínkách, nese i Česká republika, neboť loni vyvezla do Saúdské Arábie (a dalších tuze represivních režimů, jako je příkladně Egypt) rekordní množství zbraní ZDE, a ta je hlavním strůjcem válečného neštěstí právě v Jemenu.

Účet za pobyt v lágru: 7 700 korun

Uprchlíci nemají v Česku ochranu, ani žádná práva

3. 9. 2015 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Záběry prvních dvou stovek uprchlíků v Česku otřásla představou, že se nás toto téma, jež hýbe Evropou, vůbec netýká. Je to test nejen profesionality, ale i test obecně zažitých stereotypů - včetně zkušeností s tímto tématem. Příjezd 214 uprchlíků vyvolal emoce, ale i zvýšenou nervozitu policejních složek. Je nakonec úplně jedno, odkud přijíždějí... Z těch několika záběrů, které jsou k dispozici, je zřejmé (kromě toho, že jim jsou zapisována čísla na ruku i to), že jim policie obvykle tyká. Patrně si příliš nerozumějí. Chybí tlumočníci, chybí právní ochrana, ačkoliv se Česká republika zavázala k dodržování mnoha mezinárodních smluv lidských právech. Jedna věc je dodržování práva na papíře, jiná je praxe, jež bohužel připomíná praktiky policejního státu.

Britský premiér Cameron je pod sílícím tlakem přijmout uprchlíky

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

David Cameron čelí sílícímu tlaku, aby Británie přijala více uprchlíků z válkou zničeného Blízkého východu. Vyvíjí na něj tlak Peter Sutherland, mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci, a bývalá předsedkyně britské Konzervativní strany Sayeeda Warsi a celá řada konzervativních poslanců naléhají na Camerona, aby přijal uprchlíky.

Peter Sutherland poukázal na to, že zatímco některé země "nesou masivní břemeno uprchlíků", Británie patří k těm zemím, které by měly udělat víc.

Warsiová zdůraznila, že Británie se musí chovat humánně a přijmout další uprchlíky. Měla by se především zaměřit na pomoc pro děti bez rodičů a na oběti sexuálního násilí.

Pro přijímání uprchlíků se vyslovila na Twitteru řada britských konzervativních poslanců. Camerona kritizovali i poslanci jiných politických stran. Do středy poledne podepsalo 130 000 Britů petici pro britský parlament, požadující, aby Británie začala přijímat větší množství uprchlíků a zvýšila pomoc a podporu pro ně." O petici, která má více než 100 000 podpisů, se musí debatovat v parlamentě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská uprchlická krize se zhoršuje. Zde je jak to napravit

3. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Minulý týden překročilo 20 000 lidí - většinou uprchlíci ze Sýrie - Egejské moře do zadluženého Řecka, do země, která nemá skoro vůbec žádnou možnost je přijmout anebo zpracovat jejich žádosti o azyl. Dosud přistálo u řeckých břehů téměř 200 000 lidí, dalších 110 000 přicestovalo přes moře do Itálie a dalších více než 120 000 osob se dostalo po zemi do Maďarska. Německo právě oznámilo, že v roce 2015 očekává, že přijme 800 000 žádostí o azyl.

Channel Four News:

Drásající obrazy mrtvých uprchlíků a neuvěřitelná vstřícnost v Německu

3. 9. 2015

čas čtení 12 minut

Matt Frei: Stále přicházejí a stále umírají ve snaze se sem dostat. Staří a tak mladí. A Německo zdůrazňuje, že Británie bude muset udělat víc

CHANNEL FOUR NEWS - titulky

Matt Frei z Berlína: Dobrý večer od Braniborské brány v Berlíně. Ta fotografie je zdrcující. Tělíčko chlapečka, s nímž si jemně pohrávají vlny na pláži v Turecku, které pak z pláže odnese policista. Je to další symbol, který zesiluje tlak na Evropu, aby udělala víc. Německo je připraveno ubytovat jedno procento celého svého veškerého obyvatelstva, asi 800 000 lidí. Možná další miliony se z oblouku konfliktu, táhnoucího se od Libye až po Sýrii, vydají na cestu. Angela Merkelová se vyjádřila, že je to největší úkol Evropy od pádu Berlínské zdi. K němuž došlo v tomto městě více než před čtvrt stoletím. Avšak vysoký činitel její strany také ostře kritizoval Británii, že nedělá, co je její povinností. David Cameron odpověděl drsně: Udělali jsme pro syrské uprchlíky už dost.

Cameron: Nejdůležitější je přinést mír a stabilitu do té části světa. Nemyslím si, že je řešením přijímat další a další uprchlíky.

Matt Frei: Vysíláme dnes večer živě z Berlína a z Maďarska, kde tisícům uprchlíků a migrantůl bylo zabráněno nastoupit do vlaků do severní Evropy.

(...)



Matt Frei: Válka slov v Evropě ohledně tisíců lidí, kteří cestují přes hranice kontinentu, se každým dnem zhoršuje, zatímco záběry lidí jsou stále více otřesné.

PŘEČETLI JSME:

Židé v Itálii jsou pobouřeni značkováním paží uprchlíků v Břeclavi

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Záležitost vzbudila kritiku a pohoršení italských židů. Šéf jejich svazu Renzo Gattegna ve středu postup české policie odsoudil.

"Je to velmi závažná věc. Desítky uprchlíků byly označeny doslova jako dobytek jdoucí na porážku. Nevyhnutelně to tak připomíná nejtemnější období soudobých dějin," upozornil Gattegna.

V průběhu úterka česká policie podle italské agentury ANSA „násilně” přinutila syrské uprchlíky, aby vystoupili z vlaků jedoucích do Německa, a dávala jim čísla „na předloktí”.

Zdroj: ZDE

Co je dnes v České republice vlastně důležité

3. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, že se v Česku ve velkém rozkrádají veřejné peníze a že se konečně blíží chvíle, kdy budou muset kraje, obce i stát zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc Kč, což je mocný nástroj právě proti rozkrádání veřejných peněz, to by mělo být téma číslo jedna pro Českou republiku.

Nebude se tu lépe žít, dokud tu nebude transparentní zacházení s veřejnými penězi, tedy dokud veřejné peníze slouží z velké části zlodějům a mafiím a nikoli veřejnosti. Na to by měla média trvale upírat svou pozornost, na to by se měli soustředit občané a zejména ti, kdo se pokládají za vlastence. Vlast nevzkvétá, a to nikoli kvůli uprchlíkům, ale kvůli tomu, jak se ve vlasti zachází s veřejnými penězi.

Czech EuroMP Petr Mach: "Angela Merkel is driving Germany to a social catastrophe. She is preparing new fascism"

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The current migration crisis is a sign of the disintegration of the European Union, said Petr Mach, a Euro MP and the chair of the right wing "Free Citizens" party in an interview with the controversial Czech website Parlamentní listy.. In his view, the German chancellor Angela Merkel is driving Germany to a social catastrophe. "She is preparing new fascism."

Mach warned that very soon, the EU will split between its Western and Eastern part because Germany will push for refugee quotas and common norms for accepting applicants for asylum and the Central and East European countries will reject this. Mach strongly condemned what he called "blackmail" by the Austrian Home Secretary Mikl-Leitner who said that those EU countries that do not want to accept refugees should have their EU subsidies slashed. Such a move would be an infringement of the existing EU rules. After all, the Czech Republic does not need to be an EU member, said Mach.

"There is a large difference between the thinking of countries such as Germany or France, and the Eastern EU countries. The German and French politicians and apparently also a considerable part of their public think that it is correct for us to accept compulsory refugee quotas and their asylum procedures. I think it is a scandal that Germany and France think this, but evidently we will have to take on board that they think differently and we will not find agreement with them. But we most not relent and we must have a government which will never accept their demands," said Petr Mach.

A source in Czech ZDE

Rozhovor Britských listů 20:

Chceme z dětí čtenáře, ale protivíme jim jazyk

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti začátku nového školního roku hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s reformátorem českého školství Ondřejem Hausenblasem o problematické praxi českých škol. Při příležitosti začátku školního roku se tento rozhovor vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, která je k dispozici na kabelu a na internetu, od pátku 28. srpna 2015.

Rozhovor Britských listů s ministrem průmyslu a obchodu

Jan Mládek (ČSSD): Česká ekonomika roste, ale stát vybírá na daních stále méně peněz

3. 9. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 12 minut

Mělo by Řecko odejít z eurozóny? A měla by do ní Česká republika naopak vstupovat? Měly by se dále prolamovat těžební limity? A nebude zákon o elektronické evidenci tržeb jen komplikovat život poctivým živnostníkům? Nejen na tyto otázky odpověděl pro čtenáře Britských listů ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"Nic jim nevysvětlujte, jsou to úplný debilové"

Ostentativně pohrdáme těmi, jichž bychom si měli vážit

3. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Hledat motivaci u lidí s vyššími příjmy je jednoduché. Jsou to právě vyšší příjmy a jistá prestiž vlastního postavení, co jim dává chuť pokračovat. Takový člověk něco znamená, a proto nepotřebuje zvyšovat motivaci umělými zásahy do pracovní morálky. Na takových lidech většinou neleží základní fungování systému. To visí na rukou lidí, kteří musí hledat motivaci jinde než ve vysokých příjmech a úctě k jejich činnosti. Pojďme ji hledat s nimi.

Bodláky Václava Duška

Stáří lehce neklidné

3. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Bůh nemohl nakrmit všechny, proto vymyslel babičky. Vzkaz umístěn ve tvaru srdce, vyroben k zavěšení na viditelném místě v kuchyni. Nic nového pod sluncem, časem prověřeno, matka uživí deset dětí, ratolesti matičku ne; kdo ještě nebyl v Ratibořicích, má nejvyšší čas. Babiček nám ubývá, moudrých vyložený nedostatek - dnešní babka veze kočárek, pokuřuje, sluchátka na uších, muzika jí ve tváři vykouzlí úsměv blba ukovaného v rozkoši.

O liberalismu, demokracii a fašismu

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rád bych čtenáře Britských listů upozornil na vynikající interview s historikem Rogerem Griffinem, který se dlouhodobě zabývá fašismem.  Jeho slova jsou nejen poučná, nýbrž také velmi aktuální. Tento pořad by si zasloužil, aby ho vidělo 10 milionů lidí, nikoliv pouze 10 tisíc, píše čtenář Tomáš Hunčovský. Rozhovor přinesla Česká televize.

Mezinárodní novináře zaujalo, že Policie ČR jako nacisti píše uprchlíkům na ruku registrační číslo fixem

2. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Tento necitlivý dehumanizační krok připomínající praxi nacistických koncentračních táborů vyvolal u mezinárodních novinářů ve středu ráno docela velkou odezvu. Zpráva v angličtině, kterou jsme o tom vydali, byla přeposlána Twitterem během dneška zatím 2000krát. Uživatelé Twitteru v tomto případě nejsou řadoví občané, ale nejvýznačnější mezinárodní novináři po celém světě. Zprávy v angličtině o ČR nyní zveřejňujeme na twitterové síti, kde jsou registrovány tisíce novinářů z celého světa.

Je samozřejmě pravda, že obrazy, fotografie, mající vazbu k archetypálním evropským hrůzám, mají na lidi daleko větší dopad než tištěné slovo. Důvod, proč drtivá část německé veřejnosti uprchlíky vstřícně podporuje je, že byli šokováni fotografiemi uprchlíků, jdoucích pěšky po železničních tratích. Je to pro Němce archetypální obraz hrůzy, který je hluboce zakořeněn v jejich vědomí z období druhé světové války.

Informaci Britských listů převzal například britský deník Independent, který uvádí odkaz na náš článek ZDE. Deník Independent je pak zpětně citován v IDnes ZDE. Nakonec se rozhoupala i BBC, kde požádali jako obvykle pracovníka ČRo Roba Camerona, aby něco sepsal. Je to ZDE

Deport all refugees, demand 94 per cent Czechs, and close the borders

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

An overwhelming majority of Czech citizens demands that Czech borders should be closed to prevent refugees from entering Czech territory. According to an opinion poll, conducted by the Focus agency, 78 per cent respondents demand that the guarding of Czech borders should be re-introduced, even if this means limiting the free movement of European citizens. 87 per cent of respondents have said that the refugee crisis is a large problem for the Czech Republic. 94 per cent Czech respondents are convinced that the European union should be deporting all refugees. 44 per cent of Czech are of the opinion that the Czech state should not be helping the refugees at all, whether they are Christian or muslim. The Focus opinion poll agency has interviewed 1000 respondents.

Source in Czech ZDE

The Czech Republic charges refugees for detaining them

2. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

The reason which Czech police gives for removing refugees from international trains crossing the Czech Republic is that the refugees "do not have permission to enter the country". According to the "Dublin Rule", their application for asylum must be dealt with by the first-entry EU country, which is usually Hungary.

Therefore, the refugees are placed in detention. These are secure institutions where the refugees are held for 6 weeks and they must pay for their detention. They pay 250 Czech crowns per day plus an administration fee of 1000 Czech crowns.

After the 6 weeks' detention, the refugees are therefore forced to pay the Czech state 11 500 Czech crowns, which is 425 euros per person.

Czech social democratic politician calls for a "revision" of the international convention on refugees

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A new tent detention centre is being built for refugees in the prison in the South Moravian town of Břeclav-Poštorná, said the regional governor of South Moravia Michal Hašek (Czech Social Democratic Party) on Czech TV, adding that the detained refugees will be under constant police supervision. Hašek complained that Italy and Greece "do not detain and register refugees and that the Czech Republic must be doing their work for them". When it was pointed out to him by the interviewer that according to the international convention on refugees, Czech Republic is dutibound to accept refugees, Hašek said that the convention was promulgated at a time when "no one expected that millions of people would pick up sticks and move to Europe". He added that such international covenants "were never designed for so many refugees" and that they should be revised in the light of the current situation.

A source in Czech HERE

Czech President Miloš Zeman:

"It is nonsensical to label people who are afraid of refugees as racist or fascist"

2. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

On the eve of his journey to China where, along with Vladimir Putin, Czech President Miloš Zeman will participate in the Chinese commemorations of the 70th anniversary of the end of World War Two in the Pacific region, gave an interview to the controversial Czech website Parlamentní listy. In it, he defends the majority of the Czech public who do not want to accept any refugees.

"Parlamentní listy: Some media publish ugly accusations that those who do not want to help refugees are racist and the Czech nation is racist and Czech society is becoming fascist. These journalists say that when we become refugees one day, no one will help us. What do you say to that?

President Miloš Zeman: In the first place, I do not see why people would need to run away from our democratic Czech Republic. In the second place, I have already answered this question of yours at my recent news conference: I said that labelling everyone who is afraid of the wave of refugees as racist, xenophobe or even fascist is totally nonsensical."

A source in Czech HERE

Uprchlická krize: Pokus o jednotnou evropskou reakci se rozkládá uprostřed hašteření o kvótách

2. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Členské země EU se začínají navzájem obviňovat. Hrozí vážný konflikt mezi východní a západní Evropou

Roztříštěné pokusy Evropy vyrovnat se s její nejhorší imigrační krizí se začínají rozkládat. Vzniká tvrdé hašteření mezi vládami jednotlivých zemí a rýsuje se vážný konflikt mezi východní a západní Evropou.

Berlín je chválen za vysoce morální postoj a za to, že otevřel bezpodmínečně dveře syrským uprchlíkům, avšak Rakousko a Maďarsko ho v úterý obvinilo, že vyvolal chaos na jejich nádražích a na silnicích, protože se tisíce lidí snaží dostat do Německa.

Channel Four News:

Nesmyslný chaos s uprchlíky v Maďarsku, Německo se chová vůči uprchlíkům vzorně

2. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Moderátor: Tak zprávou roku je migrace. Plné lodě, plné kamiony, plné lidí, zoufale se snaží uniknout válce a chudobě a dostat se do bezpečí a do prosperity. V úterý večer to vypadá, že evropský azylový systém je na hranici kolapsu. U hlavního nádraží v Budapešti skandovaly tisíce uprchlíků "Německo! Německo!" poté, co jim maďarská policie zabránila v nastupování do vlaků, směřujících do západní Evropy. Takto to tam vypadá dnes večer. Nyní tišší, ale dav stále sleduje policie. A v Německu samotném kancléřka Angela Merkelová požaduje dohodu v rámci EU na rozdělování uprchlíků férovým způsobem mezi členské země, včetně Británie. Za okamžik budeme hovořit s naším evropským editorem Mattem Freiem, který je v Berlíně, ale nejprve reportáž naší mezinárodní editorky Lindsey Hilsum:


Drsná krize v Evropské unii

2. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Tiskové komuniké mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch

Jednasedmdesát rozkládajících se mrtvol, odhalených v kamionu na krajnici dálnice v Rakousku. Dvě stě utopených lidí poté, co se jejich loď potopila nedaleko libyjského pobřeží. Dvaapadesát lidí, kteří se udusili v podpalubí jiné lodi. Nelítostný katalog smrti, během pouhých 24 hodin, je zvlášť děsivým připomenutím krize u hranic Evropské unie a uvnitř jejího území.

Huffington Post: Šéf Human Rights Watch kritizuje prezidenta Miloše Zemana

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Český prezident se stal terčem kritiky za to, že srovnal zoufalé uprchlíky s "cunami, která ho usmrtí" v době, kdy sílí tlak na evropské politiky, aby řešili rostoucí uprchlickou krizi v Evropě, píše globální deník Huffington Post a pokračuje:

Miloše Zemana obvinila čelná osobnost zabývající se obhajobou lidských práv, že "šíří nevědomost a paniku" poté, co učinil na pondělní tiskové konferenci tento výrok o osobách prchajících ze svých válkou rozvrácených zemí.

New York Times:

Evropa musí zreformovat svou smrtící azylovou politiku

2. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Příchod statisíců uprchlíků z válkou rozvrácených regionů v Africe a na Blízkém východě, stejně jako ekonomických migrantů z Afriky a z Asie, je pro Evropskou unií zkouškou jako žádná jiná dosavadní krize. Jak roste počet obětí - více než 2500 osob už letos zemřelo - tak roste morální nátlak na Evropu, aby začala jednat. V pátek, poté, co bylo nalezeno 71 udušených lidí v kamionu v Rakousku a 150 dalších se utopilo u libyjského pobřeží se vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-moon, že je "zděšen a zdeprimován nejnovějšími ztrátami na životech".

Česká média jsou zbytečně vyděšená

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Děkuju za zpravodajství Britských listů o situaci s uprchlíky. Odpovídá tomu, co mohu přímo sledovat na BR-online z Mnichova. Česká média jsou zbytečně vyděšená. Němci, potažmo Bavoři, toho v minulosti hodně zvládli, mají zkušenosti a potřebnou rozvahu. Lidi nosí uprchlíkům na mnichovské nádraží jídlo a další potřebné věci, píše František Řezáč.

Evropa musí objevit solidaritu s "lidmi odjinud"

2. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropa už léta hovoří o integraci a sdílení, svobodě, standardech, hranicích, trzích a společné měně. Avšak přistěhovalectví zůstalo víceméně v pravomoci národních orgánů, jen s minimální otevřeností vůči uchazečům o azyl. Samotný schengenský prostor začal velmi skromně a opatrně, rozšiřoval se obezřetně a s mnoha výjimkami.

Czech police arrests 200 refugees and marks them with numbers on their forearms

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Czech police continues, nonsensically, arresting refugees which are trying to reach Germany across the territory of the Czech Republic. In the early hours of Tuesday morning in southern Moravia, the Czech police removed some 200 refugees from trains arriving from Austria and Hungary which continued their journey to Germany. The Czech police wrote registration numbers on the refugees' forearms with felt tips (a practice reminiscent of Nazi concentration camps). The refugees are now in detention on police premises in several Moravian towns. The police said it will interrogate them and "then they will decide what to do with them". The refugees were travelling from Budapest and said that they had purchased valid train tickets and that Hungary had allowed them to board the trains.

A source in Czech HERE

Former Czech President Václav Klaus: "Immigration is not a human right. Europe is committing a suicide"

2. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Klaus criticised the proposal of the Austrian Home Secretary Johanna Mikl-Leitner who said that EU subsidies for those countries that do not accept refugees should be slashed. He warned that "her idea is now spreading through Europe". "I was shocked that even the French Prime Minister said this as did a number of other politicians. If Europe wants to commit suicide by accepting an unlimited number of refugees, let them do it but not with our consent. We must say a resolute NO," said Klaus adding that he hoped that Mikl-Leitner's idea about linking EU subsidies with the acceptance of refugees will be strongly rejected by many Czech politicians.

Klaus also strongly criticised the petition of Czech scholars and academics who called on the media, the politicians and the public to give up their racist, anti-immigration rhetoric. "These are not scholars, they are political agitators, and I myself regard myself as an academic. It is a group of political agitators who have abused their academic degrees. Their insolence, when they are saying they are the elite of the nation, is just evidence of their total hopelessnes," said Klaus.

"Europe is wrong to say that people are entitled to immigrate here," he added. "Europe must find courage to say that immigration is not a human right. Until it dares to say this, the situation will be ever more threatening. This type of thinking must change."

A source in Czech HERE

I feel like a martyr for the truth, said Czech Christian Democratic activist who foulmouthed the dead people in the Austrian lorry

2. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Daniel Kalenda, a Czech Christian Democratic activist, has been expelled from the Czech Christian Democratic Party for calling the dead people, found in the lorry in Austria last week "dirt" and "rabble". In reaction to the expulsion, he said he felt like Jan Hus, the 15th century Czech religious reformer, who was burned at the stake for his criticism of church abuses.

"I feel like Jan Hus [i.e. a martyr for Truth]. Somewhat clumsily I expressed the view which is held by the majority of the citizens in this country. I did not approve of the death of those people, I just did not express sorrow over that tragedy," Kaledna said in a widely disseminated text message after his expulsion.

Kalenda's earlier comments relating to the death of 71 refugees in the refrigerated lorry in Austria, which he made on Facebook, included the following statement:

"So what, 71 dead people on a motorway in Austria. Are we supposed to weep because of this. Apparently, they ran out of air immediately after the doors were closed. And so what? They should not have been stupid and should not have stepped in that lorry. The best thing would have been if they had stayed at home. They say the world is shocked... I am not mourning over them, I do not feel sorry for them. Really! They are dirt and rabble and elements that do not belong here. And those people who help them should take them home for free and support them personally, if they are such angels of magnanimity and Samaritans. I will not allow this country or Europe to go black!"

Source in Czech HERE

Ekvádor se "obává o duševní zdraví" Juliana Assangeho

2. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Personál a ostraha ekvádorského velvyslanectví v Londýně vedou minutu po minutě záznamy a vypracovávají každodenní zprávy o aktivitách zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho, který se po tři roky ukrývá v jejich budově. Přitom panují obavy o duševní zdraví hosta. Ukazují to tajné materiály, k nimž se dostal novinář Fernando Villavicencio.

Kreml "plánuje na listopad anšlus Donbasu"

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Obě takzvané lidové republiky v ukrajinském Donbasu provedou v listopadu referendum o připojení k Rusku, informoval list Novaja gazeta. Tento plán není "žádný podvod", měl prohlásit anonymní zdroj v Kremlu.

Slavný český uprchlík Jan Amos řečený Komenský

1. 9. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

K prvnímu školnímu dni patří připomínat nejslavnějšího českého uprchlíka: Jana Amose Komenského. Utíkal před náboženskou válkou mezi věřícími ve stejného Boha plnou hrůz a ničení památek, před Třicetiletou válkou. Narodil se v zemi, kde žily spolu komunity různých konfesí, než se cizí velmoc rozhodla zasáhnout do vnitřních poměrů a vnutit svůj pohled na nejlepší úpravu společnosti a na jedinou správnou konfesi. A rozpoutala nezodpovědně lokální konflikt, který přerostl v kontinentální krvavou lázeň.

VÝZVA:

Pomoc uprchlíkům v Calais

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Milí spoluobčané,

zatím jsme tři, kteří během září pojedou soukromě do Calais s materiální pomocí. Sbíráme oblečení i hygienické potřeby (pleny např.). Kdo by se chtěl připojit, třeba i s menší dodávkou či autem, je srdečně vítán. Na cestu do Calais a zpět, včetně odpočinku by měl stačit v pohodě víkend, dle našeho odhadu. Náklady na benzín si rozpočítáme mezi sebou, píše Jana Čeredějeva.

ceredejeva@gmail.com) či Aiko (kaguyahime877@gmail.com, jen anglicky)

Lidi by neměli mlčet a měli by se proti nenávisti a xenofobii bránit

1. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

velmi si vážím Vaší práce a Britských listů jako takových, píše Anna Ošancová. Občas je čtu také pro útěchu, pro vědomí, že existují i jiní lidé, než naštvaní xenofobní křiklouni. Naštvanost chápu, dnes není jednoduché najít si místo mezi lidmi. Já stojím vždycky trochu stranou a snažím se používat vlastního rozumu. Ten se teď děsí nadměrné současné netolerance, nenávisti, která je tak snadno nakažlivá. A je jí na můj vkus moc. Jsem mírný člověk, myslím, že bychom svou energii měli investovat spíš do uklidňování situace, než do agresivity.

Miloš Zeman říká ultrapravicové pitomosti

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zemanovy výroky o tom, ať si každý signatář petice akademiků proti nenávisti vůči uprchlíkům vezme uprchlíky domů, jsou více než hloupé, konstatuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. Je to argument, jehož často používají hate groups a ultrapravicové strany v Evropě i jinde. Nevzděláváme děti doma - máme k tomu stát, který zakládá a spravuje školy. Nestaráme se všichni doma o nemocné - máme k tomu nemocnice a stát, který spravuje zdravotnictví. Očekáváme, že státy budou plnit takovéto role ku prospěchu veřejného blaha. Ochrana uprchlíků je totéž: potřebujeme, aby to organizovaly odpovědně se chovající státy.

Fico: "95 procent uprchlíků jsou 'ekonomičtí migranti'". Skutečně?

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí důrazně odmítl kritiku ze západních hlavních měst a obvinil evropské vedoucí politiky, že "nemluví pravdu" o charakteru většiny migrantů. "Pětadevadesát procent těchto lidí jsou ekonomičtí migranti. Nebudeme podporovat idiotskou představu přijetí kohokoliv, ať už to jsou či nejsou ekonomičtí migranti," řekl Fico, píše deník Financial Times.

"Má Fico nějaké důkazy pro své tvrzení? Zdá se, že si evropští politikové nyní vymýšlejí jakékoliv statistiky," konstatuje na Twitteru Andrew Stroehlein.



Maďarsko uzavřelo hlavní nádraží v Budapešti uprchlíkům

1. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Maďarské úřady uzavřely pro uprchlíky hlavní nádraží v Budapešti poté, co v pondělí bylo náhle povoleno stovkám lidí, tábořících přes nádražím, aby vlakem odestovali do Německa a do Rakouska bez vízové kontroly.

Předtím maďarské úřady nádraží uzavřely stoprocentně a zabránily všem vlakům jedoucím na Západ v odjezdu. Policie v helmách a s obušky obklopila budovu budapešťského nádraží Keleti a desítky uprchlíků uvnitř nádraži byly donuceny ho opustit.

Vládní mluvčí se vyjádřil, že se Maďarsko snaží vynucovat zákon EU? podle něhož každý, kdo cestuje v rámci schengenské zóny, musí mít platný pas a vízum. Ženevská konvence o uprchlících z r. 1951 naproti tomu umožňuje uprchlíkům cestovat přes hranice i bez pasů a bez víz.

Stav naděje na českých tocích

1. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Před třičtvrtěstoletím, 25. září 1940, se vyčerpaný a nemocný muž v hotelu v katalánském Portbou předávkoval morfinem. Tělo nalezli o den později, stejně jako sebevražedný pokus přeživšího Arthura Koestlera. S tímto datem byl tedy vystaven úmrtní list. Úplně přesně měl znít na jméno Walter Bendix Schönflies Benjamin.

Czech President: The refugees will invite their relatives!

1. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Czech President Miloš Zeman warned yesterday that the immigration crisis will deepen because "refugees will invite their relatives to join them". He compared the refugee crisis to a tsunami: "I feel like a tourist on a beach in Thailand who is taking a picture of a small wave in the distance, not knowing that it will kill him," said the Czech president. Zeman repeated that he wants the European Union to strengthen its borders. Since the EU was not about to do this, the Czech Republic should protect its own borders, using the army.

Zeman also demanded that those Czech academics who have recently signed a petition demanding that politicians and the media drop their anti-refugee stance should, each of them, take a refugee into their own homes, thus proving their sincerity. He said that the petition was elitist and missed its target because the Czechs are not xenophobic. There are no xenophobic political parties in Bohemia, such as exist in France or Hungary, where the population is much more xenophobic than the Czechs.

Source in Czech ZDE

Blok netolerance: Slovensko a Česko uvažují o společném protiuprchlickém postoji a odmítají kvóty

1. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Slovensko a Česká republika se doufají dohodnout s Maďarskem a Polskem o společném postoji vůči evropské uprchlické krizi, který by odmítl kvóty EU pro rozdělování migrantů, konstatovali vedoucí představitelé obou zemí, píše tisková kancelář Reuters.

Český premiér Bohuslav Sobotka pozval představitele tzv. Visegrádské skupiny 4 do Prahy na pátek k debatě o této věci.

Začíná škola

1. 9. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

V duchu názoru, že odborný rezort nemusí řídit odborník, vyhodila naše vláda z řízení Ministerstva školství pana Chládka a ustavila do jeho čela advokátku. To jsme už zažili kdysi s paní Buzkovou a pamatujeme si nápady se kterými chtěla školství racionalizovat.

Debata v Sedmičce pana Moravce, tedy nové ministryně a stínové ministryně za KSČM mi velmi připomněla situaci v jedné nejmenované škole. Po odchodu ředitele do důchodu tam byl vypsán konkurz. Zúčastnila se řada lidí a do užšího hodnocení byli vybráni tři. Dva zvenku a jeden z řad pedagogů oné školy. Měl jsem možnost přečíst si vize rozvoje školy od všech tří. Nejrealističtější byl samozřejmě ten, který podmínky školy dobře znal. Zvítězil ale ten, který se hemžil různými odbornými a komisi nepříliš srozumitelnými termíny a maloval budoucnost v růžových barvách.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27270