Obama chce uchlácholit Američany ohledně špehování, ale dohled bude pokračovat

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama v pátek oznámil, že se uskuteční první veřejná kontrola amerických špehovacích programů od 11. září 2001. Americký prezident tak nepřímo přiznal, že v americké veřejnosti sílí znepokojení nad špehovacími praktikami, které odhalil whistleblower Edward Snowden a že je ospravedlnitelné očekávat reformu.

Obama konstatoval, že odhalení o tom, že americká National Security Agency špehuje miliony lidí, způsobilo, že američtí občané mají pochybnosti o své důvěře ve vládu, a že to také poškodilo pověst USA v zahraničí. Dal však najevo, že špehovací programy budou pokračovat.

Oznámil, že vznikne panel "nezávislých osobností", které budou zkoumat "veškeré naše výzvědné a komunikační technologie" a vypracují do konce roku "zprávu". "Budou uvažovat nad tím, jak můžeme udržet důvěru občanů a zajistit, aby nedocházelo k zneužívání těchto dohližitelských technologií," řekl Obama. Zdůraznil, že "programy nejsou zneužívány" a dosavadní masové shromažďování internetových komunikací bude pokračovat.

Nicméně Obama ustoupil v tom, že přiznal, že bude spolupracovat s Kongresem na reformě soudu FISA, který tajně poskytuje svolení k špehovacím praktikám. Reforma prý zavede "větší dohled a větší transparentnost".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6005

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013