Pro obyvatele Jemenu, postižené strachem, jsou Spojené státy a al Kajda totéž

11. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Setkala jsem se v minulém týdnu s dvěma druhy Jemenců: jednak s těmi, které líčí západní média, a pak skutečné lidi, kteří žijí v realitě v městě Sana'a, píše v deníku Independent Farea al-Muslimi, jemenská mládežnická aktivistka.

Obyvatelé města Sana'a byli šokováni a zděšení podivným vrčením, které doprovázalo nezvyklý letoun, který se objevil nad jemenským hlavní městem po americkém úderu bezpilotním letadlem v regionu Hadramaut.

Vrčení v obyvatelech města vyvolalo hrůzu a spekulace mezi přáteli a rodinnými příslušníky stejně jako na sociálních sítích. Hlavní město bylo plné obav, že by na město mohla zaútočit americká bezpilotní letadla. Hrůza byla intenzivní.

Obnovení amerických leteckých úderů koncem července vyvolalo hrůzu v postižených regionech Jemenu: Hadramaur, Abyan a Ma'rib. Fotografie letounu kolovaly po sociálních sítích. Zahraniční experti mě ujistili, že to je "jenom" americké výzvědné letadlo US P3 a ne skutečný dron. Bylo pozoruhodné, že nás cizinci ujistili, že bezpilotní letadla ve skutečnosti neslyšíme, jako by to byla nějaká útěcha.

Za dobu kratší než týden uskutečnily Spojené státy v Jemenu osm úderů bezpilotními letadly. Po osmém úderu jsem seděla bezmocná ve svém pokoji a četla zprávu od přítele z provincie Hadramaut na východě země. Nikdo si dosud není jistý totožností osob, usmrcených americkými údery. Dosud jsme se nedověděli plnou pravdu o americkém úderu bezpilotním letadlem, který prý v dubnu usmrtil pět extremistů v mé rodné vesnici Wessab. Hovořila jsem s rodinami usmrcených lidí a zjistila jsem, že pravda je úplně jiná.

Americký úder neusmrtil žádné extremisty. Čtyři usmrcení muži byli prostě obyčejní místní lidé, kteří ani nevěděli, že muž, v jehož přítomnosti byli, je cílem amerického leteckého úderu. Jeden z usmrcených mužů čekal, až se otevře vojenská škola. Jeho otec mi sdělil, že jeho syn se chtěl dát do armády a pracovat pro stabilizaci své země a bojovat proti zlým lidem - terčům Američanů.

Otec usmrceného chlapce se měl zeptal, jestli se mi tím, co dělám, podaří cokoliv změnit. Byl nesmírně zklamán, když jsem mu odpověděla, že nevím. Moje svědectví v americkém Senátu jen vyvolalo projev od prezidenta Obamy, který byl zklamáním.

Amerika používá bezpilotní letadla vždycky, když její boj proti terorismu selže. Veřejnost na Arabském poloostrově normálně zastává naprosto zuřivý postoj proti al Kajdě. Kdykoliv dojde k americkému leteckému úderu, lidé se postaví na stranu al Kajdy. Svými posledními činy dělají Spojené státy al Kajdě velmi účinnou reklamu.

Navzdory tomu, že Spojené státy hovoří o tom, že podporují demokratické reformy v Jemenu, americké údery bezpilotními letadly posunuly Jemence opačným směrem. Více než 10 milionů občanů Jemenu potřebuje humanitární pomoc, ale o tom západní politikové nehovoří.

Prostřednictvím svých bezpilotních letadel vysílají Spojené státy Jemenu signál, že jeho obyvatelé mají dva nepřátele - al Kajdu a USA. Jak al Kajda, tak USA vraždí v Jemenu nevinné lidi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15441

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2013