Americkou tajnou službu NSA Česko nezajímá

11. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezi hlavní cíle americké tajné služby patří Čína, Rusko, Írán, Pákistán, Severní Korea a Afghánistán. Naopak většina evropských zemí jako Česko, Finsko, Dánsko nebo Chorvatsko je z hlediska špionážních aktivit nedůležitá. Vyplývá to z dokumentu z archivu někdejšího bezpečnostního technika Edwarda Snowdena, který má k dispozici německý časopis Der Spiegel.

Zdroj: ZDE

Jan Čulík poznamenává: Říkám to dlouhodobě, že "Čečensko", ahem, Českou republiku nikdo v zahraničí nezná a vůbec se o ni nezajímá; nejméně se o ni zajímají Spojené státy.

Ovšem co se stane, až vznikne vážná mezinárodní krize? Česká republika nemá ve strategicky důležitém zahraničí informované a sympatizující spojence. Měla by si je dlouhodobými investicemi do českých studií a takovýmto pěstováním kulturní diplomacie alespoň na některých západních univerzitách vychovávat. Je to v destabilizující se Evropě ve vlastním zájmu politiků. Dovedl si někdo r. 1932 představit, že o deset let později budou v civilizované Evropě továrny na smrt? Co když Kalousek či Sobotka za deset let skončí zase v nějakém koncentráku?

0
Vytisknout
8743

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2013