KSČM není nedemokratickou stranou

10. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Pravicové parlamentní strany ve volební kampani do nadcházejících krajských voleb nepřinesly žádná převratná hesla ani vize. Nezmobilizovaly se ani k mobilizaci vůči reálnému převzetí moci levicí ve většině krajů. Rezignovali i bojovníci z řad umělců jako Martha Issová, či Jiří Mádl, kteří se "bábě" nejspíš nejsou schopni podívat do očí.

Současná vláda totiž prokázala, že je synonymem čehokoliv, krom boje s korupcí.

Navíc veřejnosti vzkázala, že k realizaci konzervativní politiky musí zvýšit daně. Reformovaným členům KSČM, kteří se doposud nenamočili do žádného korupčního skandálu, tak v podstatě postačily variace na téma: „Přinášíme skutečnou změnu.“

Lačnost společnosti po změně politické kultury, zprůhlednění nakládání s veřejnými zdroji a speciálně požadavek postihování korupce bez výjimky, vládními činiteli počínaje, komunálními kmotříčky na okresech konče, si už uvědomují i stranické sekretariáty vládních stran. Jejich volební hesla na toto téma však po předvolebních skandálech neznějí přesvědčivě, tudíž oslovují čím dál menší počet voličů. Leda, že by šlo o vzkaz mafiánům, kmotrům a kmotříčkům, včetně podnikatelů, kteří nabízejí „levnější“ služby bez dokladů apod., že to s tím bojem s korupcí, po volbách opět nebude tak vážné.

Je-li to tak, potom je naprosto pochopitelná i samovražedná arogance stran a uskupení, která proklamují, že do koalice s posilující KSČM nepůjdou. Tito svérázní demokraté to totiž veřejnosti odůvodňují málo přesvědčivým způsobem: Parlamentní KSČM prý není demokratickou stranou. Zůstává jen dodat: Zřejmě proto, že její členové nepodvádějí a nekradou. Nicméně, vnímat KSČM jako nedemokratickou stranu vyžaduje značnou otrlost či příslušnost k současnému establishmentu, který dovedl společnost do nynějšího stavu. Není se proto co divit, že volič, jenž nemá obavy z případných majetkových přiznání, dnes váhá koho bude v nadcházejících volbách volit.

Nicméně, pro KSČM a zejména pro společnost, které hrozí další zvyšování její polarizace, je ignorace komunistů při vytváření povolebních koalicí na krajích nadějí. Takový vývoj téměř s jistotou povede k dalšímu přílivu voličů KSČM, kteří upřednostňují sociální smír před arogancí mocných v podmínkách dřevního kapitalismu. Koaliční potenciál KSČM se pak s největší pravděpodobností zvýši natolik, že i politici pravicových stran po dalších volbách jistě „pochopí,“ že KSČM nedemokratickou stranou není. Případná koalice s KSČM pak bude i pro ně standardním respektováním vůle nemalé části voličů této země.

0
Vytisknout
9248

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012