Experti OSN: Rusové odpírají ukrajinským zajatcům lékařskou péči

25. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Kromě mučení a znásilňování ve vězeňských táborech expert odsoudil "nedostatek adekvátní lékařské pomoci těm, kteří ji zoufale potřebovali" ve vazebních střediscích kontrolovaných Moskvou.

Věznice kontrolované Ruskem záměrně odpírají lékařskou péči ukrajinským vězňům, přičemž lékaři v jedné věznici se dokonce účastní toho, co nazývají "mučením", uvedla komise pověřená Radou OSN pro lidská práva.

Komise, kterou zřídila Rada pro lidská práva k vyšetřování porušování lidských práv na Ukrajině od ruské invaze, již dospěla k závěru, že okupační síly Moskvy používají mučení "systematicky".

Předseda komise Erik Mose však ve své ústní zprávě pro radu uvedl, že mučení se stalo "běžnou a přijatelnou praxí", kdy ruské úřady jednají "s pocitem beztrestnosti".

Kromě mučení a znásilňování ve vězeňských táborech nebo znásilňování žen v okupovaných městech Mose odsoudil "nedostatek adekvátní lékařské pomoci těm, kteří ji zoufale potřebovali" ve vazebních střediscích kontrolovaných Moskvou.

"V jednom zařízení se na mučení podíleli dokonce i vězeňští lékaři," řekl Mose radě.

Jeho zpráva byla založena na výpovědích bývalých ukrajinských vězňů ve věznici Olenivka na okupované východní Ukrajině.

Uvedl, že 29. července 2022 způsobil výbuch na místě smrt mnoha ukrajinských válečných zajatců, přičemž Rusko obvinilo Kyjev z bombardování věznice.

Podle vězňů "nebyla poskytnuta žádná okamžitá lékařská pomoc desítkám dalších, kteří utrpěli život ohrožující zranění".

O oběti se pokoušeli starat pouze lékaři ukrajinské armády zadržení ve vězeňské kolonii.

Museli však pracovat "ve tmě a bez životně důležitého lékařského vybavení, přičemž použili malé množství zásob, které jim zbývalo ve vlastních lékárničkách a prostěradla používali na obvazy," řekl Mose.

"Tu noc viděli mnoho lidí umírat, zatímco vedení kolonie Olenivka stálo opodál a přihlíželo."

Mnoho bývalých vězňů utrpělo "vážnou nebo nenapravitelnou fyzickou újmu a trauma", řekl Mose.

Někteří vězni se po propuštění snažili vrátit do civilního života.

"Pronásledoval mě strach z toho, že budu znovu uvězněn. Jsem doma fyzicky, ale stále se cítím mentálně uvězněn traumatem, které mi způsobili Rusové," řekl jeden z vězňů.

Mose dodal, že finanční krize, které čelí OSN, "vážně ovlivnila personální obsazení sekretariátu Komise a jeho schopnost cestovat".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
684

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2024