COP 27: Zásadní průlom: Po letech USA přestaly blokovat finanční nahrazení škod rozvojovým zemím

19. 11. 2022

čas čtení 6 minut
 
V sobotu v noci přišla zpráva, že  plenární zasedání  COP 27 se očekávalo  kolem druhé nebo třetí hodiny ranní ze soboty na neděli místního času.

- Ohledně ztrát a škod panoval  opatrný optimismus, různé zdroje uvedly, že bylo dosaženo dohody.

- Nejnověji se řešily dva problémy: rozhodnutí o krytí a formulace týkající se postupného vyřazování fosilních paliv. Pokud jde o druhou z těchto otázek, optimismu je méně.

- Rusko a Saúdská Arábie odmítají jakoukoliv zmínku v textu o fosilních palivech. Rusko: "Nepřijatelné. Nemůžeme energetickou situaci zhoršit." (To je ironie?)

- Írán požaduje vyškrtnutí celého oddílu o energetice.

 



Při jednání na prodlouženém zasedání COP 27 v sobotu večer přestaly po mnoha letech Spojené státy blokovat finanční odškodné za globální oteplování chudým zemím:



Summity OSN o klimatu fungují na základě konsensu, což znamená, že každý stát může dohodu zablokovat. Na závěrečném plenárním zasedání konference Cop26 v Glasgow loni Indie téměř rozplakala předsedu konference Cop Aloka Sharmu, když požadovala, aby byla slova "postupné odstranění uhlí" změněno na "postupné snižování".

Potenciálním ohniskem závěrečného plenárního zasedání na konferenci Cop27 je zřízení fondu pro krytí ztrát a škod, který by chudším zemím poskytl peníze na obnovu po klimatických katastrofách. USA se proti tomu dlouhodobě staví, protože se obávají, že by jako největší světový znečišťovatel mohly časem čelit obrovským závazkům.

Zdá se však nepravděpodobné, že by USA zablokovaly fond pro krytí ztrát a škod, který je obsažen v současném návrhu textu. Osoba blízká vyjednávání to právě řekla: "Spojené státy pracují na tom, aby podepsaly dohodu [o ztrátách a škodách]."

Deník The New York Times rovněž uvádí, že USA jsou ochotny souhlasit s vytvořením fondu na krytí ztrát a škod, zatímco zdroj agentuře Reuters sdělil, že USA pracují na tom, aby našly způsob, jak s návrhem souhlasit.

Tan Copsey z organizace ClimateNexus napsal:


Vše nyní nasvědčuje tomu, že #COP27 skončí dnes večer chaotickou dohodou. Pravděpodobné:
- Dohoda o finančním nástroji na krytí ztrát a škod
- Žádné zlepšení ohledně formulací o postupném ukončení využívání fosilních paliv.
- Gesta směrem k důležitosti dosažení cíle 1,5 stupně bez dostatečných opatření k jeho dosažení.
Tan Copsey
@tancopsey

Fosilní lobby a spřátelené země daly na COP o sobě vědět, ale je zřejmé, že dynamika se stále ubírá jen jedním směrem - k ekonomice čisté energie. Země však musí udělat více, aby z tohoto přechodu měli prospěch všichni. #COP27

Také se na chvíli zastavte a zamyslete se nad tím, co znamená průlom v oblasti ztrát a škod. Každá země akceptuje, že ke změně klimatu dochází již nyní, a většina bohatých zemí akceptuje, že budou muset zaplatit za škody, které způsobily.

* * *

Hluboké rozpory hrozily v sobotu večer  zmařit šance světa na omezení klimatické krize

Během dne plného dramatických událostí vypukl ostrý konflikt mezi bohatými a chudšími státy. Některé z nejchudších zemí světa odsoudily bohaté země za to, že odkládají opatření a odmítají finanční pomoc těm, kteří trpí ničivým extrémním počasím.

Bohaté země se snažily argumentovat tím, že rychle rostoucí ekonomiky, jako je Čína, a producenti ropy, jako je Saúdská Arábie a další ropné státy, by měly spíše přispívat než dostávat z fondů na nápravu "ztrát a škod" způsobených klimatem.

Velká Británie po celý den tvrdě bojovala za zachování globálního slibu, který byl učiněn loni na konferenci Cop26 v Glasgowě a který se týkal omezení globálního oteplování na 1,5C nad předindustriální úroveň. Některé země - včetně Saúdské Arábie, Brazílie a v některých momentech i Číny - hrozily, že tento závazek zruší, oslabí teplotní cíl a zruší požadavek, který byl v Glasgowě stanoven, aby země každoročně aktualizovaly své plány na snižování emisí.

Toto zrušení bylo nepřijatelné pro mnoho rozvinutých a rozvojových zemí, které považují závazky z Glasgow za minimum, které by se mělo zvýšit, nikoliv zrušit. "Jsme svědky Glasgow minus a potřebujeme Glasgow plus," řekl jeden z vyjednavačů z rozvinutých zemí.

Alok Sharma, britský předseda Cop26, varoval egyptské hostitele, že čtrnáctidenní konference bude neúspěšná, pokud se nepodaří udržet cíl 1,5 °C při životě.

Egyptští hostitelé byli silně kritizováni za své metody zprostředkování dohody, kdy vybraným zemím ukazovali návrhy konečného textu jednotlivě, místo aby jim umožnili pracovat společně. Jeden z veteránů označil tento postup za "netransparentní, nepředvídatelný a chaotický".

Došlo také k vzácnému okamžiku jednoty, když USA a Čína nečekaně urovnaly svůj diplomatický spor a oživily společné partnerství, které bude znamenat, že dva největší znečišťovatelé a největší ekonomiky světa budou spolupracovat na způsobech snižování emisí skleníkových plynů.

0
Vytisknout
4287

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022