Impérium prosí o milost

3. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
Poté, co Kreml prohrál svou první "speciální operaci" proti Ukrajině, zahájil druhou, o níž věří, že bude mít větší úspěch. Jeho různé agentury měkké síly pracují přesčas, aby přesvědčily západní elity, že musí Ukrajinu raději opustit, než se postavit ruské agresi, říká Andrej Pjontkovskij.

Za 50 let sledování zahraničněpolitických kroků Moskvy jsem nikdy neviděl tak soustředěné ruské úsilí změnit názory západních elit a poskytnout Moskvě vítězství, jaké jí v tomto případě hrdinský ukrajinský lid odepřel.

Poselství, které chce Moskva předat a které až příliš mnoho západních komentátorů je připraveno následovat, je toto: "Neponižujte Rusko. Přinuťte Ukrajinu, aby souhlasila s rozdělením své země. V žádném případě nevznášejte otázku o stíhání ruských válečných zločinců. Stále jsou užiteční pro řešení problémů globálního oteplování."

Moskva očekává, že její kampaň bude účinkovat jedním ze dvou způsobů. Buď přímo na národněbezpečnostní elitu ve Washingtonu, navzdory skutečnosti, že americký lid je pevně na straně Ukrajiny proti Rusku; nebo nepřímo tím, že inspiruje republikánské útoky na Bidenovu administrativu za to, že nečiní dost.

Tato masivní kampaň je důležitá z důvodu nezávislého na její potenciální účinnosti. Poskytuje vhled do myšlení "čekisticko-imperiální skupiny lidí, kteří v současné době rozhodují v Moskvě".

Uvědomují si, že USA se přestaly bát ruského jaderného vydírání a rozhodly se, že by bylo lepší, kdyby se jich Putin bál kvůli jejich podpoře ukrajinského lidu a vlády. Ani oni, ani ti na Západě, kteří jsou připraveni zopakovat své argumenty, nechápou, co se stalo: Nad světem vyšlo slunce ukrajinského vítězství.

Hrdinský odpor ukrajinského lidu proti invazi eurasijské hordy udělal z Ukrajiny vůdce svobodného světa. Pokud si Moskva myslí, že ve své druhé speciální vojenské operaci může udělat něco lépe než v první, bude se bohužel mýlit.

Místo toho taková snaha jen přiblíží den, kdy někteří Rusové zasednou na lavici Mezinárodního trestního soudu v Mariupolu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
8614

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022