Rozpaky nad sbližováním Česka a Polska

3. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
S velikými rozpaky sleduji společné zasedání polské a české vlády, které vyjadřuje sbližování obou zemí. Chápu, že pro ODS je to logická orientace: ODS sedí v Evropském parlamentu ve stejné frakci jako polská vládní stran PiS. Pro zbytek vlády, který deklaruje prozápadní směr a touží například po přijetí eura, je to ale velké ponížení.

Polský způsob pojetí státu není dobře slučitelný se západními hodnotami, zejména s tím, jak má vypadat právní stát a stranická moc ve společnosti. PiS také odmítá moderní poznání v oblasti klimatu a klimatickou politiku Unie, navíc se pohybuje na hranici klerikalismu a homofobie. Všechno jsou to znaky připomínající, byť vzdáleně, spíše ruský režim než západní státy.

Pro ekonomickou i politickou budoucnost České republiky je podle mne nutné rozvíjet vztahy směrem na Západ, směrem k Německu, Francii, Beneluxu, Rakousku, Skandinávii. Tím spíše, že válka na Ukrajině posiluje polský nacionalismus a postavení vládní strany PiS. Pokud jde třeba o polskou nechuť k Německu, o pěstování protiněmeckého sentimentu v polské společnosti, není to z hlediska politiky PiS nic nového: v roce 2021 bylo možné najít na Seznamu zprávu o tom, že Polsko „zřizuje úřad pro reparace, po Německu chce biliony“. O reparacích mluví PiS už mnoho let. Protiněmecké nálady lze tak i v souvislosti s válkou na Ukrajině pěstovat v rámci této již předválečné vnitropolitické agendy.



0
Vytisknout
6506

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022