Nové ruské útoky na Kyjev, ohrožena jaderná elektrárna

5. 6. 2022

čas čtení 10 minut
- Rusko lhalo, že prý v Kyjevě "zničilo sklad se západními tanky a další západní infrastrukturu". Nezničilo. Bombardovalo opravnu železničních vagónů pro přepravu zrna a železa:




- Rusko ničí potraviny. Ti, kdo proti rusku nebojují, mají vážné etické problémy.
Rusko zničilo hlavní ukrajinský terminál na vývoz obilí v Mykolajivu, který hraje klíčovou roli v mezinárodní potravinové bezpečnosti. Tento cílený útok je dalším důkazem toho, že Putin používá útoky proti potravinám, které vyvolají globální hladomor,  ve snaze vydírat mezinárodní společenství.




- Avšak nezapomínejme: Nesmíme ponižovat Rusko:

- Rusko v neděli poprvé po pěti týdnech zahájilo letecké útoky na Kyjev a prohlásilo, že zničilo tanky dodané Západem. Vladimir Putin varoval, že pokud budou dodávky zbraní pokračovat, budou zasaženy další cíle.

Možná na znamení nového přístupu Putin řekl státní televizi Rossija, že Rusko zasáhne nové cíle na Ukrajině, pokud USA dodají rakety delšího doletu, které Kyjevu slíbily minulý týden.

Pokud by takové rakety byly dodány, "zasáhneme ty cíle, které jsme dosud nezasahovali", řekl Putin.

-  Ukrajinské letectvo a kyjevský starosta uvedli, že ruské strategické bombardéry Tu-95 v neděli časně ráno odpálily rakety na Kyjev z Kaspického moře a dvěma východními čtvrtěmi ukrajinského hlavního města otřásly exploze při útoku, který byl zaměřen na železniční infrastrukturu v Kyjevě. Starosta Vitalij Kličko uvedl, že nejméně jedna osoba byla převezena do nemocnice; bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Agentura Reuters:

Nad čtvrtěmi Darnytskyi a Dniprovskyi, kde se ozvaly výbuchy, stoupal k nebi tmavý dým.

Byly to první střely, které zasáhly hlavní město od konce dubna, kdy byla zabita produkční Rádia Svoboda, když ruská střela zasáhla budovu, v níž bydlela.

Podle předběžných údajů Rusko odpálilo rakety z letounů Tu-95 z Kaspického moře," uvedly ukrajinské vzdušné síly v prohlášení.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak vyzval Západ, aby na Rusko uvalil další sankce, které by ho potrestaly za údery, a aby Ukrajině dodal více zbraní.

Kreml se uchyluje k novým zákeřným útokům. Dnešní* raketové údery na Kyjev mají jediný cíl: zabít co nejvíce lidí," napsal.

Starosta nedalekého historického města Brovary  vyzval lidi, aby zůstali uvnitř svých domů, protože se objevily zprávy o zápachu sazí, který vycházel z kouře.

Komentátor Guardianu Simon Tisdall kritizuje NATO. Zajistilo pokračování ukrajinského konfliktu tím, že se nepostavilo Rusku. Nese vinu za systematické vraždění civilistů, proti čemuž nehne prstem.

Neochota NATO chopit se iniciativy je nepochopitelná. Návrhy na vytvoření bezletové zóny a bezpečného útočiště na západní Ukrajině jsou opakovaně odmítány jako příliš riskantní. Odvažte se tedy zkusit něco jiného!
NATO na to má síly a prostředky. Mohlo by udělat mnohem více, aby zastavilo systematické zabíjení civilistů a zatlačilo Rusko zpět.

Zelenskij, ponechán v boji sám, prosí o těžké zbraně, ale jeho prosby stále často zůstávají nevyslyšeny nebo se reakce odkládají. "Musíme se vážně zabývat zásobováním [ukrajinské] armády, aby mohla dělat to, co po ní svět žádá: bojovat na bojišti sama proti světové supervelmoci," říká americký generál Philip Breedlove, bývalý velitel NATO v Evropě. Má pravdu.
 


- V neděli ráno Kyjevem otřásly exploze - starosta Vitalij Kličko uvedl, že zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech. 

"Přátelé! Pokud jde o ranní výbuchy v Darnyckém a Dněprovském okrese hlavního města. V současné době nejsou žádné oběti raketových úderů na infrastrukturu. Jedna oběť byla hospitalizována. Služby v zasažených oblastech stále pracují."

V neděli ráno Kyjevská oblastní vojenská správa uvedla, že kromě raket, které zasáhly cíl, byla jedna "nepřátelská raketa sestřelena nad Obuchivskou oblastí silami protivzdušné obrany". Požádala obyvatele, aby během náletů zůstali v krytech.
 

- Ukrajinské protiútoky otupily ruskou dynamiku, sděluje britské ministerstvo obrany

Britské ministerstvo obrany konstatuje, že Ukrajina podnikla protiútok v městě Severodoněck na východě Ukrajiny, čímž "otupila operační dynamiku, kterou ruské jednotky dříve získaly soustředěním bojových jednotek a palebné síly".

Zpravodajská zpráva potvrzuje sobotní údaje ukrajinských představitelů, že jejich síly znovu dobyly části města.


- Francie jedná se Spojenými arabskými emiráty o nahrazení nákupů ruské ropy, které budou zastaveny po uvalení zákazu Evropské unie na ruskou ropu po Putinově invazi na Ukrajinu, uvedl v neděli ministr financí Bruno Le Maire.


- Ukrajinský státní provozovatel jaderných elektráren Energoatom uvedl, že ruská řízená střela v neděli ráno přeletěla "kriticky nízko" nad hlavní jadernou elektrárnou.

Informovala o tom agentura Reuters:

    "Je pravděpodobné, že to byla raketa, která byla vypálena směrem na Kyjev," uvedl provozovatel Pivdennoukrajinské elektrárny, nazývané také Jihoukrajinská jaderná elektrárna. V neděli brzy ráno otřáslo Kyjevem několik výbuchů. Pivdennoukrainska je druhá největší ukrajinská jaderná elektrárna, která se nachází nedaleko v Mykolajivské oblasti, asi 350 km jižně od Kyjeva.


- Podle posledních údajů Nejvyšší rady, ukrajinského parlamentu, bylo k nedělnímu ránu zabito 262 dětí a 467 jich bylo zraněno.


Tyto údaje nejsou konečné, uvedl parlament.

Skutečný počet je pravděpodobně výrazně vyšší. V částech Ukrajiny, které jsou okupovány nebo aktivně napadány Ruskem, místní úřady uvedly, že není možné odklidit těla z ulic ani spočítat počty zabitých nebo zraněných občanů.

Parlament sdělil, že bombardováním bylo poškozeno 1938 škol nebo vzdělávacích zařízení a 182 bylo zcela zničeno.


- Kontrola nad Severodoněckem je rozdělena napůl mezi ukrajinské a ruské síly, uvedl v neděli Serhij Hajdaj, gubernátor  Luhanské oblasti v ukrajinské televizi:

    "Situace byla složitá, Rusové kontrolovali 70 % města, ale v posledních dvou dnech byli zatlačeni zpět."

    "Město je nyní víceméně rozděleno na polovinu."

- Vladimir Putin v rozhovoru, který byl odvysílán v sobotu, uvedl, že moskevské protiletadlové síly sestřelily desítky ukrajinských zbraní a "louskají je jako ořechy". Ruská tisková agentura RIA citovala Putina, který na otázku o zbraních dodaných Spojenými státy odpověděl, že Rusko si s nimi snadno poradilo a zničilo jich už tucty.

- Kyjev vytkl francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi za jeho výrok, že je důležité "neponižovat Rusko".
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na to reagoval na Twitteru: "Výzvy, aby nedošlo k ponížení Ruska, mohou ponížit pouze Francii a každou další zemi, která by po tom volala. Protože je to Rusko, které ponižuje samo sebe. Raději se všichni soustřeďme na to, jak Rusku ukázat jeho místo.  To přinese mír a zachrání životy."

- Západní sankce nebudou mít vliv na ruský vývoz ropy, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Lavrov rovněž předpověděl výrazný nárůst zisků z dodávek energií v letošním roce, uvedla ruská tisková agentura Tass.

- Rozhodnutí EU rozšířit sankce proti ruskému miliardáři Andreji Melničenkovi i na jeho manželku je "iracionální", protože nikdy neměla ruské občanství ani nepobývala v Rusku, uvedl zástupce tohoto  manželského páru. EU uvalila sankce na Melničenkovu manželku v pátek v rámci šestého kola sankcí proti Rusku za vedení války proti Ukrajině.

- Jednání s Ruskem budou obnovena až poté, co ze západu dorazí nové zbraně a pozice Ukrajiny bude "posílena", uvedl David Arakhamia, člen vyjednávací skupiny Ukrajiny s Ruskem. Další vyjednavač, Mychajlo Podoljak, řekl, že jednání s Ruskem nemá smysl, dokud nebudou moskevské síly zatlačeny co nejdále k ukrajinským hranicím.

- Podle ukrajinského ministra vnitra Denise Monastyrského ukrajinské zpravodajské služby komunikují se stovkami zajatých bojovníků Azovstalských oceláren a Kyjev dělá vše pro jejich propuštění.
Ukrajina chce, aby byli bojovníci vráceni v rámci výměny zajatců. Někteří ruští představitelé však uvedli, že by vojáci měli být  souzeni nebo popraveni.

-  USA vyjádřily podporu mezinárodnímu vyšetřování válečných zločinů spáchaných na Ukrajině, oznámilo americké velvyslanectví v Kyjevě.
"Osoby odpovědné za válečné zločiny - včetně přímých pachatelů a těch, kteří je nařídili - musí čelit spravedlnosti," uvedlo velvyslanectví v sobotu na Twitteru.

-  Slavný klášter na východě Ukrajiny, Svjatohirská lavra, začal hořet poté, co byl zasažen ruským ostřelováním.
Klášter je přidružen k Moskevskému patriarchátu, který vede Putinův spojenec patriarcha Kirill. Byli zabiti čtyři mniši.

- Ukrajinská první dáma Olena Zelenská a další představitelé uctili památku 261 dětí zabitých v ruské válce proti Ukrajině zavěšením zvonků u katedrály svaté Sofie v Kyjevě.
Zvonky symbolizují hlasy zabitých dětí, uvedl Euromaidan Press.

0
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022