Světová banka kvůli válce na Ukrajině varuje před rizikem globální recese

8. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
Světová banka varovala, že země po celém světě čelí recesi, protože ukrajinská válka zasáhla ekonomiky, kterými již otřásla pandemie Covidu.

Méně rozvinuté země v Evropě a východní Asii čelí "velké recesi", uvedla banka.

Riziko vysoké inflace a nízkého růstu – takzvané "stagflace" – je také vyšší, uvedl prezident Světové banky David Malpass.

Účty za energie a potraviny po celém světě rostou.

"Válka na Ukrajině, blokády v Číně, narušení dodavatelského řetězce a riziko stagflace brzdí růst. Pro mnoho zemí bude těžké se vyhnout recesi," řekl Malpass.

Ve zprávě Světové banky o globálních ekonomických vyhlídkách za červen varoval, že nebezpečí stagflace je "značné".

"Utlumený růst bude pravděpodobně přetrvávat po celou dekádu kvůli slabým investicím ve většině světa. Vzhledem k tomu, že inflace nyní v mnoha zemích dosahuje maxima za několik desetiletí a očekává se, že nabídka poroste pomalu, existuje riziko, že inflace zůstane vyšší déle."

Země v Evropě, které s největší pravděpodobností utrpí v roce 2022 prudký pokles hospodářského výkonu, jsou Ukrajina a Rusko, uvádí prognóza Světové banky.

Varovalo však, že dopad války a pandemie Covidu bude širší.

"I když se podaří odvrátit globální recesi, bolest ze stagflace by mohla přetrvávat několik let - pokud se neuvede do pohybu velké zvýšení nabídky," řekl Malpass.

Mezi lety 2021 a 2024 se očekává, že globální růst zpomalí o 2,7 procentního bodu, řekl Malpass, což je více než dvojnásobek zpomalení zaznamenaného v letech 1976 až 1979, kdy svět naposledy zažil stagflaci.

Zpráva varovala, že zvýšení úrokových sazeb potřebné ke kontrole inflace na konci 70. let bylo tak prudké, že v roce 1982 odstartovalo globální recesi a řadu finančních krizí na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách.

V 70. letech byl však dolar slabší a ropa relativně dražší.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6547

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022