Ruská agrese na Ukrajině: OSN varuje před sexuálním zneužíváním uprchlických dívek a žen

7. 6. 2022

čas čtení 12 minut
- Maturitní fotografie z Charkova - před Rusy rozbořenou školou:
- Ruský útok na východě Ukrajiny přinesl Rusku úspěch na bojišti: jeho armáda pomalu postupuje v tvrdých bojích v Donbasu. Za tyto úspěchy však platí ruská armáda vysokou cenu. Počet obětí na vysokých postech roste a že některé jednotky se zřejmě blíží vyčerpání.

S tím, jak se konflikt protahuje, někteří bojovníci veřejně apelovali na Vladimira Putina, aby prošetřil podmínky na bojišti a to, zda je jejich nasazení na frontě vůbec legální.

Ve dvou videích si bojovníci z Ruskem ovládané východní Ukrajiny stěžují na špatné podmínky a dlouhé služby na frontě, které vedou k vyčerpání. "Náš personál se potýkal s hladem a zimou," uvedli bojovníci z Ruskem řízeného 113. pluku z Doněcku v jednom videu zveřejněném na internetu. "Po značnou dobu jsme byli bez jakéhokoli materiálního, zdravotnického a potravinového zabezpečení."

Bojovníci dodali: "Vzhledem k naší nepřetržité přítomnosti a skutečnosti, že mezi naším personálem jsou lidé s chronickými zdravotními problémy i lidé s psychickými problémy, vyvstává mnoho otázek, které jsou ignorovány nadřízenými na velitelství."

A v jednom rozhovoru si ruský voják, který bojoval u Charkova a nyní se nachází na východní Ukrajině, stěžoval na vyčerpání a uvedl, že dokonce kontaktoval právníka a stěžoval si, že už několik měsíců neviděl svou ženu.

"Bojuju na Ukrajině od začátku války, už je to přes tři měsíce," řekl listu Guardian Andrej, který slouží u 37. samostatné gardové motostřelecké brigády se sídlem v Burjatsku na Sibiři. "Je to vyčerpávající, celá moje jednotka si chce odpočinout, ale naše vedení řeklo, že nás teď nemůže nahradit."
 


- Ministerstvo obrany v Bělorusku uvedlo, že jeho ozbrojené síly zahájily cvičení bojové připravenosti.

Ukrajina kritizuje
Mezinárodní agenturu pro atomovou energii kvůli navrhované návštěvě Ruskem okupované jaderné elektrárny

Zřejmě tím vyjadřuje obavy, že návštěvy MAAE legitimizují převzetí  elektrárny na ukrajinském území, která je největší v Evropě, Ruskem.

- Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor v Luhansku v úterý ráno:

V současné době nepřítel pokračuje v útoku na Sievierodoněck, boje pokračují. Ruský útok ve směru na Novoochtyrku a Voronove byl odražen. V oblasti Bilohorivky nepřítel používá sabotážní a průzkumné skupiny.

Během uplynulého dne bylo odraženo deset nepřátelských útoků, zničen jeden tank, tři dělostřelecké systémy, dvě bojová obrněná vozidla, jeden automobil a dva muniční sklady.

Jednotky protivzdušné obrany sestřelily dva bezpilotní letouny Orlan-10.


- Britské ministerstvo obrany vydalo úterní denní hodnocení situace na Ukrajině. Uvádí se v něm:

    O víkendu ukrajinské síly znovu dobyly části Sieverodoněcku, ačkoli ruské jednotky pravděpodobně nadále okupují východní okresy. Širším plánem Ruska je pravděpodobně i nadále odříznout oblast Sieverodoněcka od severu i jihu.

    Rusko v průběhu května dosahovalo zisků na jižní, popasenské ose, ale jeho postup v této oblasti se v posledním týdnu zastavil. Zprávy o silném ostřelování u Izjumu naznačují, že se Rusko chystá obnovit úsilí na severní ose.

    Rusko bude téměř jistě muset dosáhnout průlomu alespoň na jedné z těchto os, aby se taktické zisky promítly do úspěchu na operační úrovni a pokroku směrem k politickému cíli, kterým je kontrola celé Doněcké oblasti.

- Ruské jednotky pokračují v útoku na město Siverodoněck, kde probíhají těžké boje, uvedla ukrajinská armáda ve své poslední operační zprávě.

Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil ukrajinské jednotky úspěšně čelily a odrazily ruskou ofenzívu směrem k městům Nahirne, Berestov, Krynychne a Rota.

Ukrajinské vrtulníky údajně také udeřily na uskupení nepřátelských sil v Chersonské oblasti a letadla - na muniční sklady v Mykolajivské oblasti.

"Nepřítel ztratil více než 20 lidí a až 10 jednotek vojenské techniky.", dodala zpráva.


- V Charkově vzdorně tančí maturanti svůj konečný tanec u trosek své školy:

  - "Bezprecedentní" vysídlení milionů Ukrajinců po ruské invazi se podle zvláštní zástupkyně OSN pro sexuální násilí Pramily Pattenové "mění v krizi obchodování s lidmi".

Pattenová v pondělí na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku uvedla, že západní spojenci, kteří vojensky podporují ukrajinský odpor, potřebují také "soudržnou a koordinovanou reakci" na řešení této mimořádné situace:

 Ženy a děti prchající před konfliktem se stávají terčem obchodu s lidmi a vykořisťování - v některých případech jsou při hledání útočiště vystaveny dalšímu znásilnění a dalším rizikům.

Vážným problémem je nedostatečné důsledné prověřování nabídek ubytování a zajištění přepravy, stejně jako omezená kapacita ochranných služeb řešit rychlost a objem vysídlení.

Mezi incidenty, které byly podle CNN zaznamenány, patřil muž-dobrovolník, který ve dvě hodiny ráno vzbudil devatenáctiletou uprchlici v polské noclehárně a nabídl jí odvoz do Francie; a další muž v dobrovolnické vestě, který byl nahlášen za to, že oslovoval pouze svobodné ženy mezi uprchlíky přijíždějícími na vlakové nádraží v Polsku.

Pattenová,  který nedávno navštívila Ukrajinu, řekla

Výskyt sexuálního násilí v konfliktech v historii nás učí, že posílení prevence, ochrany a poskytování služeb je zásadní od počátku každého ozbrojeného konfliktu.

- Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová odsoudila sexuální násilí, kterého se údajně dopouštějí ruské síly na Ukrajincích:


    Je na Rusku, aby zastavilo znásilňování, násilí a zvěrstva ve svých řadách. Je na Rusku, aby ukončilo tuto bezohlednou a nevyprovokovanou válku proti ukrajinskému lidu, a my vyzýváme Ruskou federaci, aby tak učinila.


- EU viní Rusko z hrozící celosvětové potravinové krize

Předseda Evropské rady Charles Michel obvinil Rusko, že využívá dodávky potravin jako "skrytou střelu proti rozvojovým zemím", a obvinil Kreml z hrozící celosvětové potravinové krize, což přimělo velvyslance Moskvy v OSN k odchodu ze zasedání Rady bezpečnosti.




Michel se na pondělním zasedání rady obrátil přímo na ruského velvyslance Vasilije Nebenzia a řekl, že před několika týdny viděl miliony tun obilí a pšenice uvízlé v kontejnerech a lodích v ukrajinském přístavu Oděsa.

Bylo to "kvůli ruským válečným lodím v Černém moři" a útokům Moskvy na dopravní infrastrukturu a sklady obilí a jejím tankům, bombám a minám, které brání Ukrajině v setí a sklizni, řekl.

Kreml používá dodávky potravin jako skrytou střelu proti rozvojovým zemím.

Tím zvyšuje ceny potravin, uvrhuje lidi do chudoby a destabilizuje celé regiony. Za tuto potravinovou krizi je zodpovědné výhradně Rusko.

Michel rovněž obvinil ruské síly z krádeže obilí z oblastí, které obsadily, "přičemž přesouvají vinu na jiné", a označil to za "zbabělé" a "čistou a jednoduchou propagandu".

 Právě ruské tanky, bomby a miny brání Ukrajině v setí a sklizni.

Kreml se také zaměřuje na sklady obilí a krade obilí z oblastí, které obsadil, a přitom přesouvá vinu na jiné. To je zbabělé. Je to propaganda."

Michel důrazně podpořil úsilí generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese o dosažení balíčkové dohody, která by umožnila vývoz obilí z Ukrajiny a zajistila ruským potravinám a hnojivům neomezený přístup na světové trhy.

Ukrajina a Rusko společně produkují téměř třetinu světové produkce pšenice a ječmene a polovinu slunečnicového oleje, zatímco Rusko a jeho spojenec Bělorusko jsou druhým a třetím světovým producentem potaše, klíčové složky hnojiv.

Guterres minulý měsíc varoval, že úroveň hladu ve světě "dosáhla nového maxima", přičemž počet lidí, kteří čelí vážnému nedostatku potravin, se během pouhých dvou let zdvojnásobil ze 135 milionů před pandemií Covid-19 na současných 276 milionů. Uvedl, že více než 500 000 lidí žije v podmínkách hladomoru - což je od roku 2016 nárůst o více než 500 %.

- Volodymyr Zelenskij měl ve svém pondělním projevu vlídná slova i pro  Borise Johnsona, kterému poděkoval za to, že Spojenému království poskytuje právě ty zbraně, které Kyjev podle svých slov potřebuje k boji proti Rusku.

Johnson podle ukrajinského prezidenta projevil "naprosté pochopení" pro potřeby jeho země, což byla reakce na pondělní rozhodnutí britské vlády - učiněné v koordinaci s USA - dodat Ukrajině raketové systémy s vícenásobným odpalováním, které mohou zasáhnout cíle vzdálené až 80 km.

Zelenskij uvedl: "V současné době je v provozu několik raketometů.


- Ukrajinské síly, které čelí prudkému ruskému vojenskému náporu v oblasti Donbasu, "stojí pevně na svých nohou",
prohlásil  Volodymyr Zelenskij ve svém pondělním
 
Zelenskyj uvedl, že jeho jednotky se nevzdávají pozic v Severodoněcku.

- USA: Rusko "krade ukrajinské obilí a prodává ho se ziskem

Antony Blinken, americký ministr zahraničí, v pondělí uvedl, že existují věrohodné zprávy o tom, že Rusko "rozkrádá" ukrajinský vývoz obilí a prodává ho za účelem vlastního zisku.

Blinken uvedl, že  krádeže jsou součástí širších ruských akcí během války na Ukrajině, které zasáhly schopnost napadené země vyvážet úrodu pšenice a zhoršily celosvětovou krizi potravinové bezpečnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že na Ukrajině může do podzimu uvíznout až 75 milionů tun obilí a že jeho vláda jedná s Velkou Británií a Tureckem o tom, aby průjezd vývozu obilí přes Ruskem ovládané Černé moře zaručilo námořnictvo třetí země.

- Zelenskij: Rusko chce Záporoží; mírové rozhovory "na nulové úrovni


Ukrajinský prezident rovněž uvedl, že se domnívá, že ruské jednotky mají v úmyslu dobýt Záporoží, velké město na jihovýchodě země, což by umožnilo jejich armádě postupovat blíže k centrálním oblastem, uvedla agentura.

Město, které má asi 720 000 obyvatel, je hlavním městem regionu, který nese stejné jméno, a jedním z největších průmyslových center v této části země. Rusko již obsadilo rozsáhlé oblasti tohoto regionu a již dříve se zmocnilo Chersonu a Mariupolu, dalších velkých měst na jihu Ukrajiny.

Zelenskij uvedl, že ruský postup vytvořil "nejhrozivější situaci", ale že síly jeho země se zakopávají do boje:

Agentura Associated Press informuje, že Rusko začalo předávat mrtvoly ukrajinských bojovníků zabitých v ocelárně Azovstal  ve zničeném městě Mariupol, kde se jejich poslední útok stal symbolem odporu proti invazi Moskvy.

Mimo ocelárnu je počet těl ve městě ohromující, odhady se pohybují od 20 000 do 50 000 mrtvých.

Agentura AP uvádí, že desítky mrtvých vyzdvižených z rozbombardovaných ruin huti, které nyní okupují Rusové, byly převezeny do Kyjevské oblasti, kde podle vojenského velitele i mluvčího praporu Azov probíhají testy DNA k identifikaci ostatků.

Dobrovolnický prapor patřil mezi ukrajinské jednotky, které ocelárnu bránily téměř tři měsíce, než se minulý měsíc vzdaly pod vytrvalými ruskými útoky ze země, moře i vzduchu.

Není jasné, kolik těl v továrně zůstalo.

1
Vytisknout
5634

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022