Weber zvyšuje tlak na Fidesz

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Ve středu na plenárním jednání Evropského parlamentu lídr frakce Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber požadoval, aby předseda Evropské rady Donald Tusk znova otevřel diskusi ohledně použití článku 7 proti maďarské straně Fidesz, informuje Ábrahám Vass.


Podle agentury MTI Weber, který sám hlasoval pro návrh, připomněl Tuskovi, že procedura podle čl. 7 ohledně Maďarska a Polska a jejich neúcty k právnímu státu byla na programu po celé měsíce bez jakékoliv známky pokroku. Weber prohlásil:

"My v EPP jsme měli velmi intenzivní diskuse s Fideszem před pozastavením členství. Nepřejeme si pokračovat v maďarských stopách."

Zopakoval svůj záměr zřídit nezávislou efektivní instituci k monitoringu stavu právního státu v členských zemích a tvrdil, že procedura podle čl. 7 se ukázala být nevhodná z hlediska rychlých a efektivních výsledků.

Poslední Weberovo prohlášení znamená dodatečný tlak na maďarský Fidesz ze strany EPP. Minulý týden mu EPP pozastavila členství. V pondělí Weber oznámil své přesvědčení, že euroskeptické strany by neměly mít nárok na prostředky z EU, kvůli aktům určitého charakteru. Hovořil výslovně o "protiunijních billboardech", což znamená přímočarou narážku na nedávnou kampaň maďarské vlády. Pohrozil i omezením maďarského přístupu k penězům z EU v případě nedostatků z hlediska právního státu.

Pokud jde o Weberovy záměry, experti zůstávají rozděleni. Někteří tvrdí, že jeho prohlášení jsou jen součástí mocenské hry před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Koneckonců, Weber má v úmyslu získat více liberálních a levicových voličů. Jakožto jednička na kandidátce EPP si razí cestu k předsednictví Evropské komise. Ale aby v tom byl úspěšný, musí přesvědčit levicové a liberální strany, že na Orbána může být přísný.

Vloni v září Evropský parlament, včetně Webera a několika poslanců EPP, hlasoval pro Sargentiniho zprávu, což vedlo ke spuštění procedur proti Maďarsku. Fidesz se snažil zlehčovat význam procedur tvrzením, že jde o pouhou "politickou mstu", jež má potrestat vládu za postoj k migraci. Představitelé Evropského parlamentu včetně Webera však trvali na tom, že je "nepřijatelné" a "nefér" směšovat debaty o migraci a právním státě.

Po hlasování Evropská komise proceduru spustila a je nyní pověřena dalším vyšetřováním. Za půl roku se nedokázala shodnout na dalším postupu a dokázala prodiskutovat jen nevýznamné formality.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8175

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019