Keňa: Uprchlický tábor, který se stal městem

22. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Když Halima Abdiová s dcerou utekla před občanskou válkou v Somálsku, doufala, že za hranicí v keňském uprchlickém táboře Dadáb zůstane jen chvíli.


Pětadvacet let poté její vnučka Mihijo kojí čtvrté dítě. Tři generace uprchlíků tvoří jedinou rodinu: Stejně jako dalších 350 000 Somálců jsou nuceni považovat tuto pustou a prašnou zemi za svého druhu domov.

"I mí rodiče zde strávili většinu života. Vše co známe je Dadáb, ačkoliv nepatříme do Keni," sdělila Mihijo agentuře IRIN.

Dadáb původně vznikl jako dočasné útočiště pro asi 90 000 uprchlíků před klanovou válkou v roce 1991. Nyní jde o rozsáhlý a rozrůstající se komplex pěti táborů, v němž fungují improvizovaná kina nebo fotbalové ligy - v praxi je to třetí největší město v Keni, po Nairobi a Mombase.

Jeden z důvodů, proč k tomu došlo, je politika keňské vlády, která přísně zabraňuje odchodu lidí z táborů. Většina vlád tradičně považuje takový přístup za vhodný způsob, jak zabránit třenicím přistěhovalců s domácími komunitami.

Jenže stále častěji se lze setkat s námitkou, že tábory by měly být až tím posledním řešením, protože vytvářejí víc problémů, než kolik jich řeší. Nejen, že jsou dlouhodobě neprovozovatelné, ale oddělují uprchlíky od vnějšího prostředí a upírají jim základní práva a svobody.

ZDE

0
Vytisknout
6771

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016