Mírové rozhovory o Sýrii byly odloženy

22. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Mírová jednání plánovaná na 25. leden budou zřejmě o několik dní odložena. Světové mocnosti mají problémy se seznamem pozvaných.


OSN oznámila, že zatím poslední jednání o ukončení války v Sýrii můžou být o několik dní opožděna, protože světové mocnosti diskutují o tom, kdo bude moci zastupovat opozici. Válka, která začala pokojnými demonstracemi proti prezidentovi Bašáru Asadovi, vedla k úmrtí více než 250 000 lidí a vyhnání několika milionů dalších z domovů.

Diplomaté pokračují v úsilí o vyřešení klíčových otázek ohledně toho, kdo bude zastupovat rozdělenou syrskou opozici na jednáních s Asadovým režimem. Hlavní koalice opozičních organizací, Nejvyšší jednací výbor, oznámila ve středu vyslání delegace, ale její složení se rychle stalo terčem kritiky. Skupina jmenovala hlavním vyjednávačem Muhammada Allúše, kterého podporuje Saúdskou Arábií protežovaná skupina Džajš al-Islám.

Jiné uskupení, Národní koordinační výbor pro demokratickou změnu tvořené civilisty mimo Sýrii, označilo složení delegace za "nepřijatelné". Podle něj je nemyslitelné, aby hlavní vyjednávač pocházel z řad ozbrojené opozice.

USA, Turecko a Írán se také přetahují s Ruskem ohledně otázky, které skupiny mají být pozvány. Rusko a Írán podporují Asadův režim, zatímco USA, Turecko a řada evropských zemí uzavřely spojenectví s různými opozičními frakcemi.

Neshody také pokračují v otázce, zda mají opozici zastupovat jedna, nebo dvě delegace. Jmenování jediné delegace z řad Nejvyššího jednacího výboru by vyloučilo některé skupiny, ale také menšiny jako Kurdy.

Prorežimní list al-Watan oznámil, že ruští představitelé si přejí společnou opoziční delegaci, kde by polovinu členů vybrala Moskva a zbytek Nejvyšší jednací výbor. Některé opoziční osobnosti ovšem prohlásily, že raději zůstanou doma, než by se účastnily jednání, jimž by dominovalo Rusko.

ZDE

0
Vytisknout
7250

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016