Egypt pět let po demokratické revoluci:

Útlak je nejintenzivnější za mnoho desetiletí

25. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Útlak v Egyptě je nyní nejhorší za mnoho desetiletí, konstatuje Hossam Baahgat, jeden z nejznámějších egyptských novinářů a aktivistů za lidská práva. V pondělí je tomu pět let, co v Egyptě začala demokratická revoluce. Před výročím dochází k bezprecedentnímu útlaku opozice a disentu. Média jsou tvrdě omezena cenzurou, obrovsky vzrostl počet politických vězňů, nucených zmizení a vraždění islamistů státem.

"Míra útlaku je dnes o hodně vyšší než za Mubaraka a lidé ze starších generací říkají, že je to horší než za nejhorších období vláky prezidenta Násira v padesátých a šedesátých letech."

Ve snaze zabránit jakýmkoliv protestům v den pátého výročí vzniku revoluce provedly egyptské úřadu tisice razií do příbytků v Káhiře a kolem náměstí Tahrír instalovaly novou špehovací a dohližitelskou infrastrukturu.

Stát opakovaně nařizuje kazatelům, aby v kázáních zdůrazňovali, že demonstrovat proti vládě je hřích a kavárny, kulturní instituce a knižní vydavatelství jsou terčem vyšetřování tajnou policií. Al Sisiho režim vězní více novinářů než jakákoliv země na světě kromě Číny.

Bahgat se domnívá, že vedení státu je nervózní, protože se mu nedaří jednat podle své vlastní rétoriky. "Před dvěma lety si tento režim myslel, že je neporazitelný," řekl. "Nyní jsme v situaci, kdy se začínají objevovat ve vládních kruzích jasné trhliny a vzniká tak velká vlna kritiky vlády a korupce, jaká dosud nikdy předtím neexistovala."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7811

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016