Británie zřejmě přijme tisíce uprchlických dětí

23. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron uvažuje o tom, že přijme do Británie tisíce uprchlických dětí, které přišly do Evropy bez doprovodu dospělých. Roste totiž tlak na britskou vládu přijmout děti, které uprchly ze svých válkou zničených zemí bez rodičů.

Úřad britského premiéra uvedl, že ministři vážně zvažují apel od charitativních organizací, jimž stojí v čele organizace Save the children, aby Británie přijala nejméně 3000 uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, které dorazily do Evropy ze zemí, jako je Sýrie a Afghánistán a o nichž varují odborníci, že jim hrozí vážné nebezpečí, že se stanou obětí pašeráků lidí.

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn navštívil v sobotu uprchlické tábory v Calais a v Dunkirku a žádal od Camerona, aby nabídl dětem nejen útočiště v Británii, ale řádné domovy a vzdělání, stejně jako když Británie nabídla útočiště dětem, zachráněným před nacisty a přivezeným do Británie r. 1939.

"Musíme podat ruku lidskosti obětem války a brutálního útlaku," řekl Corbyn a dodal: "Stejně jako ostatní státy EU musí Británie přijmout svůj podíl uprchlíků, utíkajících z konfliktů na hranicích Evropy, včetně děsivé občanské války v Sýrii. Musíme udělat víc. David Cameron by měl jednat bezodkladně a poskytnout útočiště dětem bez doprovodu dospělých, které jsou nyní v Evropě - tak, jak jsme to učinili s dětskými Kindertransporty ve třicátých letech dvacátého století. A vláda musí poskytnout zdroje těm regionům, které uprchlíky přijmou - včetně zdrojů na ubytování a na školství."

Signály, že britský premiér bude jednat, přicházejí po týdnu, během něhož vzrostlo znepokojení v evropských hlavních městech a v humanitárních organizacích, že do Evropské unie dál přicházejí velké počty uprchlíků v době velmi mrazivého počasí na Balkáně a ve středovýchodní Evropě.

Za dosavadní tři lednové týdny přišlo do EU 37 000 uprchlíků, to je přibližně desetinásobek počtu příchozích za celý loňský leden. Ve Středozemním moři se už letos v lednu utopilo 158 lidí. V pátek přišlo v moři o život nejméně 45 osob, když se potopily jejich dva čluny u řeckých ostrovů, což přimělo Angelu Merkelovou, aby znovu požadovala celoevropské řešení.

Evropské státy jsou však ohledně řešení rozhádány a některé z nich, včetně Německa, Francie, Švédska a Rakouska, zavádějí podle mimořádných opatření, jejichž platnost vyprší v květnu, nouzové pohraniční kontroly.

Humanitární organizace také informují, že mnoho signálů vycházejících z hlavních měst zemí v EU vyvolává mezi uprchlíky zmatek. Minulý týden, poté, co Rakousko oznámilo, že omezí počet uprchlíků, které přijme, toto oznámení vyvolalo mezi uprchlíky paniku a učinilo je ještě zoufalejšími, aby se pokusili dostat se do Evropy před uzavřením hranic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7024

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2016