Amerika musí překonat svůj izolacionismus a zasáhnout proti evropské krizi - jinak bude katastrofa

25. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V roce 1947 navštívil americký ministr zahraničí George Marshall Evropu. Byl šokován tím, co tam viděl - kontinent v troskách a široce rozšířený hlad. Proto Amerika zahájila Marshallův plán.

Evropa je dnes v takové krizi, že není absurdní se ptát, zda by Amerika neměla razantněji zasáhnout, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède.

Zaprvé, Barack Obama musí dát jasně Británii najevo, že její odchod z Evropské unie by riskoval úplné rozbití Evropy, ale také by znamenal konec onoho z britské strany tak často zdůrazňovaného "speciálního britsko-amerického" přátelství. Británie musí zůstat v EU, pokud má zůstat pro USA i mezinárodně zajímavou.

Zadruhé, USA musí začít dělat víc pro evropskou bezpečnost. USA musí vyvinout nátlak na vytvoření společné evropské obranné politiky.

Zatřetí, USA nemůže dál předstírat, že uprchlická krize, která destabilizuje Evropu, se Spojených států netýká. Před syrskou válku uprchlo asi 4,5 uprchlíků. Spojené státy jich přijaly jen 2600.

Samozřejmě, Evropa nese v první řadě sama vinu za své problémy. Avšak USA v poslední době pěstovaly jen bilaterální styky s jednotlivými evropskými zeměmi a neusilovaly o to, co bývala jejich historická role - udržet evropskou jednotu. Ukrajinskou krizi v podstatě musela řešit jedině Angela Merkelová.

V devadesátých letech Spojené státy zachránily Evropu před katastrofou - ve válce na Balkáně zahynuly statisíce lidí a miliony jich byly vyhnány ze svých domovů. Amerika se od války zpočátku snažila distancovaat, nakonec však musel Bill Clinton zasáhnout nejen proti vraždění, ale i s cílem zachovat "Evropu jednotnou a svobodnou".

Od konce druhé světové války byla americkým zahraničněpolitickým cílem mírová, nerozdělená a demokratická Evropa - nikoliv z altruistických důvodů, ale protože takový kontinent slouží americkým zájmům. Dnes čelí Evropané tolika existenciálním krizím, že potřebují americkou pomoc. Pokud to neudělá Obamova vláda, bude to muset udělat americká vláda příští.

Ministr zahraničí Marshall řekl při zahájení Marshallova plánu v roce 1947, že jeho cílem je "obnovit důvěru Evropanů v budoucnost svých zemí a v budoucnost Evropy jako celku". Totéž je zapotřebí dnes.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2016