Holandský premiér: V důsledku uprchlické krize budou možná otevřené hranice v Evropě zrušeny navždy

22. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Švédský premiér Stefan Löfven: "Nejsem naivní. Můj argument zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, zní, že pokud tohle nevyřešíme, Evropská unie je ohrožena."

Holandský premiér Mark Rutte řekl v Davosu, že Evropa se blíží v uprchlické krizi bodu rozkladu a musí vypracovat společnou reakci, jinak hrozí, že se společné zásady Evropské unie rozloží. "Musíme to vyřešit během šesti až osmi týdnů," řekl.

Uvedl, že během prvních tří týdnů roku 2016 přišlo do Evropy 35 000 lidí a že se tento počet během jara zčtyřnásobí. Rutte se vyjádřil, že se Evropa musí nejprve pokusit zprovoznit Dublinský předpis, podle něhož mají uprchlíci žádat o azyl v první zemi EU, do níž přijdou. "Nikdo nechce zlikvidovat Schengen, ale jestliže je to jen systém pro dobré počasí, tak nepřežije."

Francouzský premiér Manuel Valls také uvedl, že uprchlická krize a bezpečnostní problémy jsou existenční hrozbou Evropě. Řekl pro BBC, že Evropa musí být schopna ochraňovat své externí hranice. "Jinak budou naše společnosti úplně destabilizovány."

Švédský premiér Stefan Löfven vyjádřil pochybnosti, zda časový rozvrh, navrhovaný Ruttem, bude dodržen: "Nejsem naivní. Můj argument zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, zní, že pokud tohle nevyřešíme, Evropská unie je ohrožena. Pokud to nedokážeme, je ohrožený Schengen."

Rakousko chce příští rok omezit počet žadatelů o azyl na 1,5 procenta své populace během nadcházejících čtyř let. Letos bude počet uprchlíků v Rakousku omezen na 37 500.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že nechce ani uvažovat o tom, zda by Německo v letošním roce také dokázalo přijmout další milion uprchlíků. Dodal, že Evropa musí být připravena vydat miliardy na krizi, která bude stát daleko víc, než se předpokládalo.

Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown žádal, aby vlády, podniky a charitativní organizace poskytly peníze na to, aby uprchlické děti mohly chodit do školy. Varoval, že tato největší humanitární katastrofa od druhé světové války riskuje, že vznikne celá jedna ztracená generace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6787

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016