Skandál podobný českým číslům na pažích uprchlíků, se rozšířil do Británie

25. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Uprchlíci ve velšském hlavním městě Cardiffu donutila soukromá firma, najatá britským ministerstvem vnitra, aby trvale nosili na rukou pestře zbarvené náramky. Připomíná to kontroverzi z anglického města Middlesborough, kde jiná soukromá firma, najatá britským ministerstvem vnitra, ubytovala žadatele o azyl v bytech s červenými venkovními dveřmi, což vedlo k jejich šikanování ultrapravicovými živly ve veřejnosti. Soukromá firma v městě Middlesborough nyní oznámila, že dveře budou přenatřeny nejrůznějšími barvami, aby uprchlíky nestigmatizovaly a nevydávaly je násilí.

Nově příchozí uprchlíci v Cardiffu jsou ubytováni firmou Clearsprings Ready Homes a dostali instrukce, že musejí trvale nosit na zápěstí barevný náramek, jinak nedostanou jídlo. Náramky opravňují žadatele o azyl, kteří nesmějí pracovat a nedostávají žádné peníze, ke třem jídlům denně.

Aktualizace: Po zuřivé reakci veřejnosti na tuto praxi oznámila v neděli večer firma Clearsprings Ready Homes, že používají náramků na zápěstích pro uprchlíky ruší. Zdroj ZDE

Šestatřicetiletý Eric Ngalle byl nucen žít v Cardiffu jako žadatel o azyl měsíc, než mu byl v listopadu 2015 udělen status uprchlíka. Pracuje nyní jako spisovatel a připravuje divadelní představení pro Arts Council ve Walesu.

Uvedl: "Období, kdy jsem žil v Cardiffu jako žadatel o azyl, bylo jedno z nejstrašlivějších období v mém životě. Nenáviděl jsem nutnost být označkován náramkem. Někdy jsem jej odmítl mít ho na sobě, a tak jsem nedostal najíst. Když jsme odmítali nosit náramky, bylo nám řečeno, že nás udají ministerstvu vnitra. Někteří zaměstnanci si vynucovali dodržování tohoto předpisu tvrději než jiní. Museli jsme z našeho ubytování chodit na jídlo asi 10 minut pěšky. Někdy jsme šli po ulici, kdy naše náramky byly vidět. Někdy troubili řidiči kolemjedoucích aut a křičeli na nás: 'Vraťte se domů!' Někteří lidé nám říkali strašlivé věci.

Když si ten náramek sundáte, už ho nelze zase vráti na zápěstí, takže pokud chcete jíst, musíte ho nosit pořád. Je to upozornění, že jste pořád ještě vyhnanec."

Obdobně svědčili i další žadatelé o azyl a upozorňovali, že identifikace na veřejnosti je pro ně nejen ponižující, ale i velmi nebezpečná v nepřátelském prostředí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5029

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016