George Soros v Davosu: Donald Trump dělá práci Islámského státu

22. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Miliardář a filantrop George Soros zaútočil v Davosu na Donalda Trumpa a obvinil ho, že dělá práci pro Islámský stát. Kritizoval i Teda Cruze, dalšího republikánského kandidáta na amerického prezidenta, že nahánějí muslimy k terorismu.

"Tím, že vyvolávají strach, Trump i Cruz dělají práci pro Isis," řekl Soros.

"Chtějí přimět lidi, aby se chovali nepřátelsky vůči muslimské komunitě a přesvědčit muslimy, že není jiná alternativa, než páchat terorismus. Proměňuje to muslimy v potenciální stoupence Isis."

Trumpovy kontroverzní výroky vyvolaly od Sorose silnou reakci. Zdůraznil, že je "škodlivé", když lidé jednají na základě strachu.

"Já jsem byl migrantem 15 let, ale v té době se s uprchlíky zacházelo lépe. Mohl jsem studovat, získat zaměstnání, dostat cestovní dokumenty a pomýšlet na to, abych vydělal před odchodem do důchodu 100 000 dolarů. A to jsem byl pořád uprchlík."

Soros dodal, že uprchlickou krizi zhoršuje Vladimír Putin, protože schvaluje ruské bombardování civilistů v Sýrii. "Chce, aby se Evropská unie rozpadla," řekl. Uvedl, že si nemyslí, že to Putin míní s mírem v Sýrii vážně.

"Evropská unie je v důsledku migrace v existenční krizi," řekl Soros. "Rozpadá se."

Podpořil ideu Marshallova plánu pro země sousedící se Sýrií a dodal, že je velmi potěšen, že tuto myšlenku podporuje německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Řekl: "Většina lidí si myslí, že se něco vážně zhatilo. Musí to být napraveno."

Co se týče migrace, vyjádřil se: "Dosáhli jsme bodu, že příchod lidí omezuje schopnost zemí, které je přijímají je asimilovat či integrovat a vznikla panika. Je to jako požár v kině bez nouzových východů."

Co se týče globální ekonomiky, řekl, že vznikly tytéž podmínky, které vyvolaly globální finanční krizi v roce 2008. "Zdroj nerovnováhy je ale jiný. V roce 2008 to byl americký bytový fond. Dnes je to Čína, kde je tvrdé přistání prakticky nevyhnutelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6516

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016