Jordánská královna v Davosu: Nikdy není dobré jednat na základě strachu

22. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátorka Cathy Newman: Jestliže žijí tisíce uprchlíků v táboře Džungle v Calais, daleko více tisíců uprchlíků je nacpáno v zemi nikoho mezi Sýrií a Jordánskem. Jordánsko přijalo 1,3 miliony uprchlíků. Tvoří nyní dvacet procent tamějšího obyvatelstva. Jordánsko jim poskytuje útočiště jen s nejvyšším úsilím. Channel Four News o tom v Davosu exkluzivně hovořily s jordánskou královnou Ranií, která je sama z rodiny uprchlíků. V rozhovoru hovořila o obrovském tlaku, který vzniká v důsledku uprchlického problému na její zemi:



Jordánská královna Rania: 90 procent těch uprchlíků žije v našich městech a vesnicích. Nejsou v táborech. A tím vzniká obrovský tlak na naši ekonomiku, na naší infrastrukturu, sociální i hmotnou. Víte, lidi si často o Jordánsku myslí nesmysly. Pletou si nás s bohatými zeměmi u Perského zálivu. Jordánsko netěží a nevyváží ropu. Byli jsme v obtížné finanční situaci i před příchodem uprchlíků.

Moderátorka: Pomohl vám Západ?

Jordánská královna Rania: Jak říkám, finančně nám do jisté míry pomohl a velmi to oceňujeme. Avšak to, čeho je zapotřebí, je daleko, daleko víc, než kolik dostáváme podpory.

Moderátorka: Vy jste sama z uprchlické rodiny. Co si myslíte o tom, že Británie přijala uprchlíků tak málo?

Jordánská královna Rania: Británie je ale jedním z největších dárců financí v této uprchlické krizi. A příští měsíc spoluorganizuje Británie konferenci pro dárce pro uprchlíky. Vím, že pan premiér nás podporuje, a velmi oceňuju, jak obrovský soucit a pomoc prokazuje uprchlíkům britská veřejnost.

Moderátorka: Avšak uprchlíci jsou v Británii terčem rasistických útoků, například v městě Middlesborough.

Jordánská královna Rania: Myslím, že to se dá v malém měřítku očekávat. Nepředstavuje to většinu obyvatelstva. Samozřejmě, někteří lidé jednají na základě strachu. Je docela pochopitelné, že se lidé bojí, ale nikdy není dobré jednat na základě strachu.

Moderátorka: V této chvíli táboří v zemi nikoho mezi Sýrií a Jordánskem asi 12 000 - 16 000 uprchlíků. Vím, že omezujete, kolik lidí pouštíte do své země v důsledku bezpečnostních obav. Avšak vládnou vážné humanitární obavy. Přicházejí zprávy, že někteří ti uprchlíci zemřeli. Co proti tomu děláte?

Jordánská královna Rania: Děláme všechno, co je v našich silách, abychom jim poskytli služby, které potřebují. Ovšem oni přicházejí z oblastí, kde je velké množství bojovníků Daeše a dalších extremistů. Takže máme obavu. že část toho obyvatelstva mohla být infiltrována. Prvotním cílem Jordánska je bezpečnost a stabilita naší země.

Moderátorka: Jakou máte odpověď na skutečnosti, že někteří muži mezi těmi uprchlíky pocházejí ze zemí, kde jsou ženy utlačovány? Jak řešit problém integrace?

Jordánská královna Rania: Zaprvé, to, k čemu došlo v Kolíně nad Rýnem, je naprosto nepřijatelné. Je to odporné a není pro to žádná omluva. Vedoucí němečtí politikové a německé obyvatelstvo prokázalo tak obrovskou odvahu a tak velké množství pozitivních emocí při přijímání uprchlíků, že tohle nebyl způsob, jak se jim odvděčit. Je to složitá otázka, lidé přicházejí z různých kultur, ale prostě se jim musí dát jasně najevo, že musejí respektovat zákon země, v níž žijí.

Moderátorka: Tato uprchlická krize byla vyvolána strašlivým a dlouhodobým syrským konfliktem. Vy jste se v určité době pohybovala v těchže kruzích jako Asma al Asadová, manželka syrského prezidenta. Udržujete s ní teď nějaké styky?

Jordánská královna Rania: Absolutně ne, nemám s ní žádné kontakty?

Moderátorka: Co byste Asmě vzkázala?

Jordánská královna Rania: Nemám vůbec tušení, co si myslí a čím teď prochází. Nemohu tedy rozhodnout, co bych jí řekla.

Moderátorka: Je vám ale líto, že -

Jordánská královna Rania: Je mi líto občanů Sýrie. Toho je mi opravdu líto.

0
Vytisknout
6690

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016