Guardian: Za vraždění civilistů v Sýrii a za vlnu uprchlíků nese velkou měrou odpovědnost Rusko

13. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Všichni, kdo se diví, proč prchají desetitisíce lidí ze Sýrie, si musejí uvědomit, že drtivou většinu civilistů zavraždily Asadovy jednotky a polovojenské oddíly, které mu pomáhají. Rozsah těchto zločinů je dobře zdokumentován, od barelových bomb, shazovaných z vrtulníků na města, až po dělostřeleckou palbu, volně útočící na civilní oblasti, a až po zmizení desetitisíců lidí v Asadových mučicích střediscích.

Dobré zprávy ze Sýrie přicházejí tak vzácně, že je zvlášť vítaná nedávná informace, že OSN zahajují mimořádné vyšetřování používání chemických zbraní. Je nutno doufat, že toho zabrání dalším chemických zvěrstvům - která neustala, navzdory diplomatickému úsilí. Avšak daleko méně pozitivní je skutečnost, že Rusko zajistilo, aby jakýkoliv text, jímž se bude OSN pokoušet připsat za zabíjení odpovědnost, vyjme syrský režim z nutnosti se zodpovídat z toho, co dělá. Rusko pro to využije práva veta, pokud to bude zapotřebí.

To je v souladu s celkovou strategií Vladimíra Putina, jíž vždycky bylo ochraňovat Asadův režim před jakoukoliv akcí Rady bezpečnosti OSN zaměřenou proti Asadovu vraždění velkého množství civilistů, které provádějí jeho armádní jednotky.

Nyní přicházejí zprávy,m že Rusko buduje vojenskou základnu v Latakii, na syrském pobřeží. Oficiálním vysvětlením je, že jde o protiteroristické opatření a o boj proti Islámskému státu - což je formula, která zdánlivě staví Rusko na stranu západních cílů. Existují známky, že se Rusko obává možného sblížení USA s Íránem, které by zmenšilo jeho vliv v tomto regionu.

Nová ruská základna v Sýrii a nové ruské tamější angažmá by Moskvě zřejmě poskytlo větší vliv při konečném vyjednávání, zejména vzhledem k tomu, že Asadova armáda zjevně prohrává v jižních částech Sýrie. Méně optimistickým názorem je, že syrská válka bude trvat ještě dlouho - daleko za dosavadní počet mrtvých , který už dosáhl čtvrt milionu - a Rusko se prostě snaží zajistit, aby jeho spojenec Asad měl dostatečné množství vojenské podpory na to, aby přežil.

Takový vývoj vyvolává méně mezinárodní pozornoti než proud uprchlíků do Evropy. Avšak tento vývoj bude velmi silně ovlivňovat to, co bude následovat. Rusko a Írán jsou hlavními Asadovými stoupenci. Všichni, kdo se diví, proč prchají desetitisíce lidí ze Sýrie, si musejí uvědomit, že drtivou většinu civilistů zavraždily Asadovy jednotky a polovojenské oddíly, které mu pomáhají. Rozsah těchto zločinů je dobře zdokumentován, od barelových bomb, shazovaných z vrtulníků na města, až po dělostřeleckou palbu, volně útočící na civilní oblasti, a až po zmizení desetitisíců lidí v Asadových mučicích střediscích. Jak Asad dál financuje svou vojenskou mašinerii navzdory mezinárodním sankcím a rozpadlé ekonomice je otázka, která zjevně poukazuje na finanční a vojenskou pomoc pocházející z Ruska a z Íránu. To neznamená, že strašlivé válečné zločiny nepáchají i džihadistické vzbouřenecké organizace. Avšak ty jsou odpovědny za daleko menší počet mrtvých.

Takže, když hovoříme o syrské válce, je nutno rozlišovat, do jaké míry se v ní angažují různé vnější státy. Působí tam tolik aktérů, že je lákavé dospět k názoru, že odpovědnost za vraždění a lidské zoufalství nesou rovnou měrou Západ, Saúdská Arábie, Rusko, Írán, Turecko a další.

Jakmile však analyzujeme podrobněji dynamiku války, okamžitě se ukáže, že někteří aktéři nesou daleko větší vinu - přímo i nepřímo - za masakrování civilistů. Rusko nese mimořádnou odpovědnost, nejen proto, že je nejvlivnějším Asadovým stoupencem, ale i proto, že na rozdíl od Íránu, má trvalé křeslo v Radě bezpečnosti OSN.

Proto, až poletí Vladimír Putin tento měsíc na Valné shromáždění OSN do New Yorku, svět musí zaměřit své úsilí na schválení rezoluce odsuzující používání barelových bomb. Rusko bude bezpochyby tento text vetovat, ale to by alespoň odhalilo, že se na tom podílí. Syrský chaos je nyní tak složitý, a západní vlády se dnes zaměřují jen na boj proti Isis, že se stalo frází opakovat, že se v Sýrii nedá dělat nic jiného než provádět cílené letecké údery a zvyšovat humanitární pomoc pro uprchlíky.

Vypovídá to hodně o západním strategickém chaosu ohledně situace na Blízkém východě, protože tato strategie vyhovuje velmi dobře Rusku i Asadovi. Tato strategie nijak nezachrání lidské životy ani nezabrání snížení počtu syrských rodin prchajících do Evropy. Tato válka nemá jasné řešení, ale západním státům nedochází jedna zásadní věc: Až začne jednat Valné shromáždění OSN, Putin by neměl dostat šanci slunit se v solidaritě západních zemí proti Isis, jako by nenesl žádnou vinu za syrské vraždění. Je nutno na něho vyvinout silný tlak, protože Putin je hlavním stoupencem Asada a Asad je hlavní příčinou vraždění v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9822

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2015