Čína a Rusko požadují, aby EU nepoužívala na mořích sílu proti pašerákům uprchlíků

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské státy čelí tlaku v Radě bezpečnosti OSN z Pekingu a Moskvy ohledně plánu použít síly proti pašerákům uprchlíků ve Středozemním moři. Čína a Rusko je znepokojeno, že vojenské akce EU proti pašerákům by ohrozily námořní dopravu. Británie připravila návrh rezoluce, která by měla umožnit evropským námořním jednotkám používat vojenské síly proti pašerákům podle kapitoly VII Charty OSN. Takové akce by však musela schválit Rada bezpečnosti OSN. Proti tomu se však staví Čína a Rusko. Libye neposkytla Evropské unii právo použít sílu proti pašerákům na libyjském území či v libyjských vodách, protože by to porušilo libyjskou suverenitu.

Peking a Moskva chtějí, aby Británie včlenila do připravované rezoluce ustanovení, které by zabránilo evropským námořním jednotkám vstoupit na palubu lodi či zkonfiskovat ji, dokud k tomu nedostane svolení od země, v níž je loď registrována.

V minulosti vyjádřily Čína, Rusko a další země znepokojení, že pokud by Rada bezpečnosti OSN schválila akce proti pirátům na mořích, umožnilo by to námořním jednotkám běžně obtěžovat na mořích lodě ze soupeřících států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6279

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2015