Šokující scény na srbsko-maďarských hranicích

Maďarská policie odpalovala do davu žen a dětí velké kanistry se slzným plynem

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Uprchlíci, kteří byli zastaveni maďarskou armádou a plotem na srbsko-maďarské hranici, skandovali "Nechte nás projít, nikomu nic neuděláme." Maďarská policie proti nim použila slzného plynu a vodních děl. Někteří uprchlíci se pokusili na maďarskou policii házet kamením a lahvemi. Maďarská armáda po dlouhé hodiny házela do davu uprchlíků, mezi ženy a děti, velké kanistry se slzným plynem. Mnoho žen a dětí zvracelo. Generální tajemník OSN Pan Ki Moon byl scénami na maďarské hranici šokován. Mnozí evropští politikové jsou otřeseni. Chorvatské úřady pomáhají uprchlíkům v přechodu jejich země na severozápad. Vozí je z hranice autobusy do Záhřebu. - Později ve středu večer přineseme na tomto místě reportáže Channel Four News.

JAK CHORVATSKO ZOSTUZUJE ČESKOU REPUBLIKU

Chorvatsko umožní uprchlíkům volný průchod přes své území, ale varuje je před minami

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Chorvatsko založilo facebookovou stránku, na níž varuje uprchlíky před nebezpečím min z války v devadesátých letech: "Prosím věnujte pozornost, v Chorvatsku je ještě zaminované území, mnoho minových polí není označeno. Proto jděte opatrně a jen po jasně viditelných silnicích. Silnice, železnice a místní komunikace jsou zcela bezpečné." Chorvatsko má stále 505,8 čtverečních kilometrů zaminovaného území.

Chorvatský premiér Zoran Milanović oznámil, že Chorvatsko přijme uprchlíky. "Jsme připraveni ty lidi přijmout, bez ohledu na jejich rasu či náboženství," řekl chorvatský premiér a zdůraznil, že Chorvatsko příchozím pomůže k cestě do Německa či do Skandinávie, nebo kamkoliv budou chtít.

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Možná, že se vracíme do Hitlerova světa

16. 9. 2015

čas čtení 10 minut

Holocaustu nerozumíme a myslíme si, že jsme morálně nadřazeni vraždícím německým nacistům. Avšak jsme si jisti, že bychom tváří v tvář údajné katastrofě také nezačali vraždit? Zásadní esej Timothyho Snydera, profesora historie na Yale University, má děsivé rezonance zrovna v době, kdy se v České republice v reakci na neexistující hrozbu uprchlíků zvedá vlna extremistických reakcí.

Většina z nás si myslí, že máme "morální instinkt". Avšak pokud by byly zlikvidovány státy, zničeny místní instituce a ekonomické pobídky nasměrovány směrem k vraždění, málokdo z nás by se choval slušně. Neexistují důvody si myslet, že jsme morálně nadřazenější Evropanům ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století, anebo že jsme odolní vůči Hitlerovým myšlenkám. Historik musí uvažovat o tom, proč tak málo lidí zachraňovalo za druhé světové války židy.

Sdílíme Hitlerovu planetu a některé jeho obavy. Možná jsme se změnili méně, než si myslíme.

Konec levné práce

16. 9. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

ČMKOS pořádá mítink s jasným názvem: Konec levné práce. V informačním letáčku mimo jiné konstatuje:

„… velmi důrazně nejen zaměstnavatelům, ale i široké veřejnosti dokázat, že mzdový vývoj v ČR začíná být vážným ekonomickým problémem.

Analýzy ČMKOS ukazují, že se Česká republika velmi nebezpečně vzdaluje úrovni mezd nejen vyspělých evropských zemí, ale máme už sedmé nejnižší mzdy v rámci celé EU. Za 25 let jsme se dostali na úroveň 28 % německých mezd, přičemž zhruba 80 % zaměstnanců v ČR ani této úrovně nedosahuje.

Rozhovor Britských listů 22:

Co jsem se naučil ve Spojených státech

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s disidentem a performerem Milanem Kohoutem o tom, co mu dal jeho dvacetiletý pobyt v USA. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2015.

Británie vyšle do Středozemí druhou válečnou loď "proti pašerákům lidí"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Britské námořnictvo chce vyslat druhou válečnou loď do Středozemního moře, jejímž úkolem bude chytat pašerácké čluny s uprchlíky, prý "aby se zabránilo zbytečným úmrtím", lže pokrytecky britská vláda. Zbytečným úmrtím se zabrání otevřením legální imigrační cesty do Evropy.

- Desítky maďarských právníků podepsaly protestní dopis proti novým maďarským imigračním zákonům a žiletkovému plotu na hranici se Srbskem. Konstatují, že nové maďarské zákony kriminalizující uprchlíky jsou "urážkou důstojnosti právnické profese".

- Rakousko zahájilo selektivní pohraniční kontroly na hranici s Maďarskem. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner uvedla, že Syřané a další občané z ohrožených zemí mohou i nadále v Rakousku žádat o azyl.

- Stovky uprchlíků strávily noc ve volné příroddě na hranici s Maďarském po jejím zablokování. "Proč to dělají?" ptala se afghánská žena s malým dítětem. "Bylo to opravdu v noci strašné," řekl tiskové kanceláři Reuters Bashir, afghánský školák. "Byla v noci strašná zima, zejména to postihlo rodiny s malými dětmi."

- Srbský ministr pro migraci Alesandar Vulin apeloval na Maďarsko, aby otevřelo svou hranici "alespoň pro ženy a děti".

- Chorvatská policie potvrdila, že registruje migranty přicházející ze Srbska. Uvedla, že je bude dopravovat do recepčních středisek nedaleko Záhřebu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Republic: Anti-refugee hysteria makes a young woman report a chimney sweep to the police

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

As a result of anti-refugee hysteria, which is being disseminated by the media in the Czech Republic, Czech citizens, fearing "dangerous foreigners", have made a number of increasingly bizarre complaints to the Czech police. On 14th September, a young woman from the Pilsen region in Western Bohemia was horrified when en route to school she saw a "dark-skinned man in black overalls with a white cap and a long machine gun over his shoulder". She reported him to the police who discovered that the "foreign terrorist refugee" was a chimney sweep. The "machine gun" was a long brush for sweeping chimneys.

A man from the Chrudim region who said proudly that he can recognise the "hostile refugees" very well because he has spent several years in England, reported that a "group of refugees are building an underground bunker in the local forest". A police spot-check discovered that the "terrorists" were regular forest workers who were cutting down the undergrowth.

In the South Moravian town of Uherské Hradiště, the brave local police arrested a group of eleven dark skinned foreigners who did not have their passports on them. It turned out that they were a folk lore group from Benin who came to the Czech Republic to participate in an international folklore festival in the town of Strážnice. They had just stepped out from their hotel without taking their passports with them.

Several times the worthy Czech citizens have reported various "evil refugees" to the police, who then discovered on checking them that they were regular agricultural workers from Slovakia or Romania. The number of police spot checks of non-whites has considerably increased over the past few weeks in the Czech Republic.

Statements on Facebook, which have originally been meant as a joke, take on a different life and become viral. Thus a group of Facebook activists who are trying to fight against islamophobia declared on Facebook that it was an outrageous proof of islamicisation of the Czech Republic that "according to information from the Czech Education ministry, first form pupils will be required to learn Arabic numbers this year!" The status produced a large number of angry comments from the Czech public demanding that the bloody Arabs should be forced to learn European numbers. The authors of these comments did not realise that Europe has been using Arabic numbers for centuries.

Source in Czech HERE

Croatian PM condemns Hungary and gives free passage to refugees across Croatia

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Croatian Prime Minister Zoran Milanović has said that Croatia will allow the refugees free passage across Croatian territory regardless of their religion or colour of their skin.

Milanović has condemned the actions of Hungary in building a razor wire fence against the refugees. "I believe that the policy of Budapest is harmful and dangerous. Walls will not stop anyone and they send a terrible and dangerous message. Older people who remember World War II, are phoning me, usually the Jews, and they are appalled by such things. Wire fences in Europe in the 21st century provide no answers. They just constitute a threat," he said.

Source in Croatian: HERE

However, Croatia is warning refugees that there are still land mines on some 500 square kilometres of its territory. The minefields are unmarked. Roads and rail lines are safe:

Activists: The Czech Republic humiliates the refugees

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The Czech authorities mistreat the refugees that arrive on Czech territory, complain the activists who help them. Children are especially mistreated. Families are divided when detained in the Czech, prison-like detention camps, they suffer from lack of food and all their money is confiscated, so on release from detention, they are without funds. Often they have only summer clothes in which they arrived many weeks ago.

"The Czech government illegally detains the refugees, limits their freedom of movement, prevents them from using their own money and holds them in humiliating and inhumane conditions," said Martin Rozumek, the director of the Organisation for helping refugees on Wednesday. Volunteers find it very difficult to gain access to the refugees held in the Czech detention centres.

Each refugee must pay 250 crowns per day for his or her detention. Thus a four-member family must pay 1000 crowns (41 US dollars) per day.

"The Czech government also breaks the law by failing to provide free legal advice to the refugees," said Rozumek. Refugees testify that the worst part of their journeys to Europe was the crossing of the Mediterranean and then their detention in the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Uprchlíci: Mezi žiletkovým drátem a minovým polem

16. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Pro tisíce migrantů a uprchlíků směřujících do Srbska s nadějí na vstup do EU přes Maďarsko je cesta dlážděna všemi myslitelnými překážkami: Od žiletkového drátu a hrozby vězení na jedné straně až po minová pole a hory.

USA: Analytici konkretizují výhrady vůči upravování zpráv o válce s "islámským státem"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skupina zpravodajských analytiků poskytla vyšetřovatelům dokumenty, které podle nich dokazují, že vysoce postavení armádní důstojníci manipulovali závěry zpráv o tažení proti "islámskému státu". Podle několika vládních představitelů jsou zákonodárci z obou stran rozhněváni zjištěním, že mohli dostávat zmanipulované podklady.

Jeremy Corbyn: Konzervativci jsou popírači chudoby

16. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Pustíte-li si v těchto dnech v Británii rozhlasové nebo televizní zprávy, nemůžete popřít, že zvolení Jeremyho Corbyna šéfem Labouristické strany aspoň v posledních několika dnech od jeho zvolení radikálně změnilo mainstreamový politický diskurs. Tématem hlavních zpráv se dost nestávalo, že by čelný politik obvinil vládu, že popírá existenci chudoby, anebo že ji obvinil z toho, že celá řada lidí, oficiálně úřady prohlášená za práceschopné, hned poté zemřela. O tom se hovořilo v úterý v britských rozhlasových a televizních zprávách.

Merkelová: Německé hranice zůstávají otevřené. Kdybychom neukázali přátelskou tvář, to není moje země

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová hájila své rozhodnutí otevřít hranice Německa neregistrovaným uprchlíkům a pak v neděli zavést pohraniční kontroly. Zdůraznila, že to rozhodnutí bylo správné a ukázalo "přátelskou, krásnou tvář Německa" světu.

Po setkání v Berlíně s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem vysvětlila, že před čtrnácti dny čelila humanitární nouzové situaci, kdy čekaly desetitisíce vyčerpaných uprchlíků na to, aby byly vpuštěny do země. Výjimečně s tím souhlasila.

Jan Čulík v televizi BBC o uprchlické krizi

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík: Rád bych nejprve zdůraznil, jak řekli už i vaši reportéři, že Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Protože porušuje tu Konvenci o uprchlících z roku 1951, která byla důsledkem hrůz druhé světové války a je to šokující. Samozřejmě, ta konvence platí i pro Británii a pro ostatní evropské země a je otřesné, že se v těchto dnech evropské země snaží vyhýbat jejímu plnění. Je to ostudné.

Pro se zrovna střední Evropa chová tak vzdorně a je tak nepřátelská vůči komukoliv z vnějšího světa? Eurobarometer nedávno vydal průzkum veřejného mínění, o postojích Středoevropanů vůči lidem zvnějšku, i vůči lidem z jiných zemí Evropské unie. A podle tohoto průzkumu jsou Češi, Slováci, Maďaři a občané pobaltských zemí, nejen vůči uprchlíkům, kteří musejí být okamžitě odsunuti, ale i vůči lidem z jiných částí Evropské unie, kteří by chtěli žít v těchto zemích. Samozřejmě, tyto východoevropské země byly izolovány od vnějšího světa v sovětském impériu, ale to už je pětadvacet let a člověk by si myslel, že se to změnilo. Ale nynější situace je v důsledku několika faktorů. Jedním z nich jsou sdělovací prostředky. Jejichž zisky ve východní Evropě klesají a tam média opravdu hystericky vybičovávají nenávist vůči všemu neznámému. A existuje velmi zásadní rozdíl mezi tím, jak o této uprchlické krizi informují západní média a jak o nich informují východní média. Ta nepřinášejí individuální lidské příběhy.

Moderátor: Ale přece lidé v Maďarsku mají inteligenci na to, aby sledovali jiná média?

Jan Čulík: Oni neumějí jazyky. Sedm procent Čechů mluví anglicky a v Maďarsku to bude podobné. Působím v ČR jako novinář a jsem absolutně fascinován těmi hrůzami na fórech deníků.

Moderátor: Ale přece i ty fotografie! Ženy a děti!

Jan Čulík: No, představte si, že v tom případě Ajdana Kurdiho, najdete k tomu naprosto obscénní komentáře. Nemají k dispozii jednotlivé lidské příběhy a je vybičováván strach, že je ohrožuje tahle zeď nepřátelské jinakosti.

(...) Moderátor: Jane Čulíku, budou země jako Slovensko a Maďarsko naslouchat tomu, jak argumentuje Německo?

Jan Čulík: Je to velmi složité. Shledávám opravdu znepokojujícím, že celá řada středoevropských politiků nyní protestuje proti tomu, co oni označují za vydírání ze strany Německa. V těch zemích vznikají protiněmecké nálady. A co je zvlášť znepokojující: existují různé opravdu nechutné organizace, které se ozývají. Například jedna organizace uvedla, že jestliže česká vláda nezačně chránit hranice, uděláme to my sami a hranici zablokujeme. Celkově se situace destabilizuje. Nenaskýtá se jednoduché řešení.

Kdysi

16. 9. 2015 / Paddington Tucker

čas čtení < 1 minuta


Kdysi jsem se do Česka zamiloval
byl tu patos
a slušní lidi měli slovo.
Ale teď si připadám v poušti
řekni mi někdo,
kde ty kytky jsou
Bratříčku už vzlykej
vždyť už jsi velikej
a to jsou jen uprchlíci

(Paddington Tucker vystudoval česká studia na univerzitě v Glasgow. Je zakladatelem marketingové cestovní společnosti Travel Advance, která podporuje turistiku do subsaharské Afriky a do středovýchodní Evropy.)

Co se můžeme naučit ze studia ruské propagandy

16. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mediální analytik Peter Pomerantsev zveřejnil v minulých dnech novou analýzu fungování ruské propagandy, která je přepisem jeho vystoupení v Jaltském centru pro evropskou strategii ZDE. Upozornil v ní, že nová propaganda funguje docela jinak než stará. V sovětských dobách panovala cenzura a všeobecný nedostatek informací, v němž státní orgány vcelku bez problémů prosazovaly informační monopol. Dnes je naopak informací všeobecný nadbytek - proto propaganda pracuje tak, že nabízí chytlavé příběhy splňující emocionální potřeby lidí namísto toho, aby je informovala o stavu světa.

Ohlušující hlas samozvaných odborníků aneb poptávka po jednoduchém světě

16. 9. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 4 minuty

Existují lidé, kteří dokázali na intelektuálním poli velké věci navzdory absenci formálního vzdělání. V našich končinách můžeme vzpomenout Václava Havla, jehož znalosti nepramenily ani tak z institucionálního či formálního vzdělání, jako spíše ze samostudia. Ačkoliv mu autoritativní klima nebylo nakloněno, hledal cestu ke znalostem na vlastní pěst. Americkému spisovateli Rayi Bradburymu pro změnu nepřála ekonomická situace v době Velké hospodářské krize a své znalosti chodil čerpat do veřejné knihovny, kde trávil dlouhé dny po celou jednu dekádu svého života.

Na obranu Poštorné

16. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Texty Karla Dolejšího si obvykle velice rád přečtu a jeho analýzy mezinárodně-bezpečnostní situace považuji za velmi fundované a přesné. Článek "Kriminály si rozvracet si nedáme!" ze dne 2.9.2015 však není možné vidět jinak než jako zásadně chybný, píše Alexandr Vališ.

Obvyklým postupem moderní levice je, že odpůrce uvolněné imigrační politiky dehonestuje jako rasisty a xenofoby, aby se vyhnula věcné diskuzi o rizicích imigrace. Pan Dolejší tento postup vylepšil tak, že obyvatele Poštorné označil rovnou za potomky zlatokopů pochybné morální úrovně rabující původně německý majetek. Takový postoj by byl nehezkým osobním útokem, i pokud by byl pravdivý. On je však hrubě nepravdivý.

Blokuje ČR evropský konsensus kvůli strachu z odchodu uprchlíků?

15. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ministr Chovanec nyní neustále opakuje, že kvóty pro solidární dělení uprchlíků mezi evropskými zeměmi jsou nesmyslné zejména proto, že ti uprchlíci nechtějí v České republice zůstat a odejdou z ní do Německa nebo do Švédska. Zdá se mi, že má pravdu, že uprchlíci od nás odejdou, a že má ještě větší pravdu, když tvrdí, že hlavní důvod, který je k tomu vede, není německý nebo švédský sociální systém, ale příbuzní a známí, které v Německu a Švédsku ti lidé mají. Co však nechápu je to, proč Česká republika blokuje celoevropský konsensus kvůli argumentu, že uprchlíci od nás odejdou pryč. To by pro ČR bylo takovou tragédií, že uprchlíci odešli? Musí kvůli tomu riskovat jednotu EU a střet se západními zeměmi? Budeme-li mít férovou kvótu v rámci EU, kolika uprchlíkům máme dát azyl, tak jim prostě ten azyl dáme, a když odejdou, tak odejdou. Rozumí někdo tomu, proč ČR blokuje EU kvůli strachu, že uprchlíci z ČR odejdou pryč?

Daily Mail šíří bez důkazů "pocit" libanonského ministra školství, že "mezi uprchlíky jsou teroristi"

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A český tisk, milující konspirační teorie, tento nesmysl, bez jakýchkoliv důkazů, nepodpovědně rozšiřuje. V hysterii, která ovládla Českou republiku, se už nikdo neptá, zda je nějaká zpráva nesmysl, nebo zda je založena na faktech a na kriticky ověřených důkazech. Daily Mail i česká média budou mít na rukou krev, protože jejich šíření poplašných zpráv povede k dalšímu umírání lidí:

Czech anti-refugee party: The Czech Republic must secure its borders and must leave NATO and the EU

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"By closing its borders, Germany has signalled to everyone that each country must now take care of its own interests," says Czech MP Tomio Okamura's party Dawn - National Coalition. "Hungary understands this well and hence it has declared a state of emergency. Austria, Slovakia and the Netherlands also understand this well. In all these countries, armies have been deployed to protect their borders. The Czech government must follow suit. The Czech Army must be immediately deployed on the Czech border, using modern technology against the immigrants, such as thermal cameras. The Czech Republic must also start defending the external borders of the Schengen area. These steps must be taken by the Czech Republic regardless of what other countries do," says the press release of Dawn - National Coalition. Okamura´s party also demands that the Czech Republic should leave Schengen and that a referendum about the Czech Republic leaving NATO should take place without delay.

Okamura's party will also propose a referendum about leaving the EU during the forthcoming meeting of the Czech Parliament. "The immigration wave has been deliberately created with the aim of destroying the European nations. The crisis cannot be solved within the EU. This is just an illusion, disseminated by helpless politicians. It is the EU that has created this crisis. Europe is threatened with violence and chaos. Europe's multicultural dreams will end in islamic violence and the end of freedom in Europe. Islam and freedom are incompatible. We must now leave the European Union."

Okamura's party also demands the setting up of special police units which will secure the Czech border. "Czech soldiers must be recalled from Afghanistan. They are needed at home. NATO will never defend the Czech Republic, hence the Czech Republic must leave NATO."

Okamura's party also demands that the Czech Republic must stop supporting multiculturalism. "Patriotism must be rehabilitated."

The September meeting of the Czech Parliament will give priority to the "immigration problem". This has been demanded by the right-wing opposion, i.e. by the Czech Civic Democratic Party (ODS) and by Okamura's Dawn - National Coalition. The Czech government agrees. The Euro MP Jan Zahradil (ODS) says that since Germany has introduced border controls, the Czech Republic must do the same.

Martin Konvička, the leader of the Czech Anti-Islamic Bloc, has said in parliament that the European Union is currently disintegrating.

The Christian Democratic MP Ondřej Benešík, the Chair of the Parliamentary Committee for European Affairs, also demanded that the army should seal the border of the Czech Republic with Austria. "And only after the external Schengen border is made secure, we can start talking about a voluntary re-settlement of those refugees who have already managed to reach Europe. "When there is a hole in a boat, the hole must be blocked," said Benešík.

Source in Czech HERE

Czech social democratic Home Secretary attacks Germany for its "inconsistent immigration policy"

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Germany's inconsistent immigration policy is currently the biggest problem of the immigration crisis," says Czech Home Secretary Milan Chovanec on Twitter. He continues: "This cannot be camouflaged by Germany showing its muscles to its neighbours across the border."

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

- Frontex zaregistroval příchod 500 000 imigrantů do Evropy. Za posledních osm měsíců přišlo do Evropy půl milionu uprchlíků. Během pěti měsíců po sobě byly počty příchozích uprchlíků vždy rekordní a nejvyšší byly v srpnu, totiž 156 000. Na řecké ostrovy přišlo v srpnu 88 000 osob, je to jedenáctinásobný počet příchodu osob loni v srpnu.

- Za poslední tři měsíce zažádalo v Maďarsku o azyl 171 000 osob. Maďarsko dosud poskytlo azyl jen 300 lidem a 4000 lidí bylo z Maďarska deportováno. Dalších 95 000 žádostí se zpracovává.

- Maďarsko vyhlásilo výjimečný stav na hranici se Srbskem. Rozmístilo tam armádní jednotky a zatklo už patnáct lidí za to, že poškodili maďarský pohraniční plot. Maďarsko také vytvořilo na hranici se Srbskem "tranzitní zónu" a bude uprchlíky vracet do Srbska. Vyhlásilo, že "tranzitní zóna" není maďarským územím.

- OSN konstatuje, že je "hluboce zklamána", že se ministři EU nedohodli o rozmístění 120 000 uprchlíků.

- Bývalý maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsany na hranici se Srbskem ostře kritizoval protiimigrační politiku Viktora Orbána jako "ostudnou". Dodal, že Orbán svou politikou podlézá extremní pravici.

- Bývalý britský ministr zahraničí a nynější šéf mezinárodní humanitární organizace David Miliband odsoudil drastická opatření Maďarska na hranici jako "ostudná a chybná". Zdůraznil: "Když postavíte ploty, dáváte tím moc kriminálním gangům, aby uprchlíkům účtovaly víc peněz za to, jak je obejít."

- Server Politico.eu píše že Merkelová byla částečně nucena změnit svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům, v důsledku opozice od místních úřadů.

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři:

Maďarsko zavedlo proti uprchlíkům drakonický režim a už je zatýká a vězní

15. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Některé země zjevně nepociťují odpovědnost a potřebu solidarity tváří v tvář těmto obrovským problémům. To se musí změnit. Jinak budeme mít v Evropě obrovský problém," řekl německý ministr vnitra.

Maďarská policie uvedla, že v úterý už bylo zatčeno devět Syřanů a sedm Afghánců, kteří se navzdory novým maďarským protiimigračním "zákonům" pokusili překročit hranici do Maďarska.

Turecké pobřežní hlídky mezitím informovaly, že se 15. září utopilo nejméně 13 uprchlíků, z toho čtyři děti, kteří se snažili přeplout Egejské moře do Řecka. Více než 200 uprchlíků bylo zachráněno v mezinárodních vodách, poté, co se jejich loď potopila.

Západ "před třemi lety ignoroval nabídku Ruska, že donutí Asada odstoupit"

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty



Z tohoto prostředí utíkají uprchlíci, jimž upírá Střední Evropa právo na ochranu. Zvlášť obscénní je v tomto kontextu zuřivá iracionální nenávist vyjadřovaná na fórech českých deníků, jako jsou IDnes či Novinky.

Upozornil na to bývalý finský prezident a nositel Nobelovy ceny Marti Ahtisaari. Rusko učinilo tuto nabídku r. 2012, ale Západ na ni nereagoval. Od té doby byly usmrceny statisíce lidí a miliony byly vyhnány ze svých domovů, což vyvolalo nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Ahtisaari svědčil, že ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN navrhl r. 2012 plán o třech etapách, podle něhož měl Asad po zahájení mírových rozhovorů odstoupit. USA, Británie a Francie však byly tehdy natolik přesvědčeny, že Asad padne stejně, že ruský návrh ignorovaly.

Oficiálně Rusko vytrvale Asada podporuje během celé čtyři a půl roku trvající války a trvá na tom, že jeho odstranění nemůže být součástí žádné mírové dohody. Moskva nedávno začala Asadovi posílat vojáky, tanky a letadla ve snaze jeho režim stabilizovat. Ahtisaari konstatoval: "Nejzvláštnější byla schůzka, kterou jsem měl s Vitalijem Čurkinem, protože já toho člověka znám. V mnoha věcech spolu nesouhlasíme, ale dokážeme spolu mluvit otevřeně. Řekl mi: ´Martti, posaď se a já ti řeknu, co bychom měli udělat.´ Řekl tři věci: Jedna: neměli bychom dávat žádné zbraně opozici. Dvě: měli bychom zahájit okamžitě dialog mezi opozicí a Asadem. Tři: měli bychom najít elegantní způsob, jak umožnit Asadovi odstoupit." Čurkin se odmítl vyjádřit k tomu, co charakterizoval jako "soukromý rozhovor" s Ahtisaarim. Ahtisaari jeho návrh předal americké, francouzské a britské misi u OSN, ale, jak řekl: "Nic se nestalo, protože oni a mnoho dalších lidí byli přesvědčeni, že Asad bude do pár měsíců stejně svržen, tak se nemusí dělat nic." Od té doby je požadavek, aby Asad odstoupil, hlavní překážkou jakékoliv dohody o Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČR a Slovensko jsou rekordně proti přistěhovalcům odkudkoliv

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Z nedávného průzkumu Eurobarometru vyplývá, že 64 procent Čechů, 55 procent Italů a 46 procent Britů má záporný postoj vůči přistěhovalcům z jiných zemí EU. 85 procent obyvatel Evropské unie zastává názor, že je nutno přijmout dodatečná opatření proti imigraci ze zemí mimo Evropskou unii. Z neznámých důvodů, jak vyplývá z těchto map, jsou nejzarytějšími odpůrci přistěhovalců, Češi, Slováci a obyvatelé pobaltských zemí.

Naproti tomu výjimečně vstřícní vúči přistěhovalectví jsou Chorvati, Irové, Švédové a Rumuni.

Zdroj: ZDE

CHABÁ A ODSOUZENÍHODNÁ REAKCE EVROPSKÉ UNIE:

Jednání evropských ministrů vnitra se rozložilo při hašteření

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mimořádné zasedání ministrů vnitra EU se rozpadlo uprostřed zuřivého konfliktu. Přítomní se nedohodli na novém systému závazných uprchlických kvót. Další rozhodnutí byla odložena na příští měsíc.

Ubohá reakce Evropské unie na uprchlickou krizi se proměňuje ve vážnou krizi evropské organizace. Ta přijala strategii budování "Pevnosti Evropa". Cílem strategie je je vyloučit uprchlíky z Evropy a přesunout odpovědnost za ně na třetí země, buď země tranzitní, anebo země jejich původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

UVEDENÍ NA PRAVOU MÍRU:

Podporoval Jeremy Corbyn organizaci Hamas a IRA?

15. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pravicový tisk Corbyna obviňuje, že "se přátelil s Hamasem", toto tvrzení je založeno na tom, že Corbyn kdysi uvedl při slyšení v Dolní sněmovně Palestince formulací "vítám naše přátele z Hamasu", dnes se hájí tím, že to byla zdvořilostní formulace, která nic neznamenala. Nevím o žádném tvrzení, že by Corbyn podporoval IRA, ani britští konzervativci, kteří Corbyna zjevně považují za vážnou politickou konkurenci a už proti němu zahájili paranoidní kampaň, ho ze sympatií s IRA neobviňují. Výrok sympatizující s IRA pronesl však Corbynův nový stínový ministr financí John McDonnell, a ten se hájí tím, že šlo o nebezpečnou situaci v devadesátých letech, kdy se jednalo o míru v Severním Irsku, a on prý z politických důvodů pochválil obě vyjednávací strany, katolické i protestantské teroristy, aby je přiměl ke konstruktivní spolupráci na mírové dohodě.

Sporné a nedokázané tvrzení je také argument v Dolejšího článku, že Corbynovy názory zřejmě nerezonují s "většinou britských voličů". Faktem je, že Corbynova kandidatura zmobilizovala množství nových aktivistů, především mladých lidí, a vedla k radikálnímu posílení Labouristické strany. V sobotu, v den Corbynova zvolení, vstoupilo do Labouristické strany dalších 15 000 lidí.

V Británii se velmi diskutuje nad tím, zda má Corbyn sílu vytvořit novou antiestablishmentovou politiku. Dosud to vůbec není jasné, i když, jak kriticky referuje například list Guardian, první den Corbynova působení ve vedení Labouristické strany, včerejšek, tedy pondělí, byl především charakterizován zmatky a nekompetentností.

Zprávy o Corbynově pozitivním vztahu k extrémistům nejsou výmysly pravicového tisku

15. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Vazby Jeremyho Corbyna na teroristické a antisemitské kruhy v islámském světě, stejně jako obavy, které to oprávněně vzbuzuje, popisuje podrobně americký levicový list Forward ZDE.

V srpnovém rozhovoru pro BBC byl Corbyn pětkrát požádán, aby odsoudil násilí páchané teroristickou organizací IRA ZDE.

Není třeba nepříjemné informace o postojích nového šéfa labouristů označovat za výmysly pravicového tisku, podobně jako nebylo třeba označovat upozornění na neetickou prezidentskou kampaň Miloše Zemana a jeho extrémistické postoje za výmysly pravicového tisku. Je sice možné, že takové postoje mnoho lidí skutečně "inspirují", otázka ovšem zní, koho přesně a k čemu.

Gratulace, z které mi je zle

15. 9. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Blahopřeji k českému prezidentovi. Lidé, kteří utíkají před válkou, před lidmi, kteří je chtějí usmrtit, se mají těm k vrahům vrátit. A ovšem i ženy, které mají strach ze znásilnění. Hlavně ale rodiče, kteří mají strach o život svých děti. Blahopřekji k Vašemu prezidentovi Vám, kteří se nestydíte, že jste ho volili. Blahopřeji Vám všem, kteří ani netušíte, proč je mi z toho špatně...

Jaké to je s uprchlíky v Maďarsku

15. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Média, kurva, zamyslete se, co děláte kvůli ziskům na prodeji. Radikalizujete běžný babky, který pak ze strachu volí politiky, co zavíraj lidi za plot a jídlo jim hází horem.

Spousta lidí se ptá na dojmy a postřehy z Maďarska, píše Monika Jägerová na Facebooku.

Nechápu, fakt nechápu, jak ve 21. století můžu vidět takový věci. V Maďarsku chybí zoufale jakákoli organizovaná pomoc, nikde jsme neviděli ani červený kříže, ani unhcr nebo cokoli jinýho. Byla nás hrstka nadšenců z různejch států, nejlíp zorganizovaný to měli lidi, co to maj nejblíž, a tak tam jsou častěji - Rakušani (hlavně úklid a distribuci) a Slováci (ti měli zdravotní stan). Byli tam pupkatý strejdové obvoďáci a tety, co přijely s koláčema, i genderfuck hipsteři a lidi s dredama. Všichni dělali maximum. Polní kuchyně by udělala strašně moc.

Jak se k uprchlické krizi staví Izrael?

15. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Evropské státy, především pak středoevropské země včetně ČR, se staví vůči přijímání uprchlíků z válkami, ekologickými a ekonomickými katastrofami rozvrácených zemí, decentně řečeno, odtažitě. Izrael se nachází jen na symbolický dostřel od krvavého konfliktu v Sýrii. Tato takzvaná jediná demokracie na Blízkém východě bezvýhradně otevírá náruč všem, kteří věrohodně prokáží, že mají židovské předky. Ale jak je to s nešťastníky, prchajícími před válečnými hromy a blesky především ze Sýrie?

Tisíce uprchlíků zřejmě přijdou o právo na azyl, soudě podle plánů Evropské unie

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropské vlády zamýšlení odepřít právo na azyl nesčetným tisícům uprchlíků tím, že budou financovat a stavět pro ně tábory v Africe a jinde mimo Evropskou unii. Mají také vzniknout uprchlické tábory v Itálii a v Řecku pro zadržování "neregulérních migrantů", jimž bude odepřen azyl a kteří budou čelit deportaci, avšak pro něž není "dobrovolný návrat" v současnosti "praktický".

Ministři čelili konfliktu ohledně plánu na povinné uprchlické kvóty. Maďarsko uvedlo, že se na plánu nebude podílet, zatímco německý ministr vnitra Thomas de Maiziere si stěžoval, že agenda pro jednání je nedostatečná.

Czech President Miloš Zeman repeats the mantra about "illegal immigrants who should be deported to where they came from"

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

If Germany closes its border with Austria, the immigrants' route will go across the Czech Republic. I repeat, that if the immigrants infringe Czech law, which will happen when they illegally cross the border into the Czech Republic, they should be immediately returned to the countries from which they came," said Czech President Miloš Zeman during his visit to the Brno Trade Fair today.

His statement was factually incorrect on several counts. According to the 1951 Geneva convention on refugees, refugees are entitled to cross the borders of countries even without documents and cannot be penalised for it. By introducing checks at the border, Germany has not decided to turn away asylum seekers. It is difficult to see how refugees could be returned to "the countries from which they came".

The opposition Civic Democratic Party demands that the Czech Republic should seal its borders. The Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary, the oligarch Andrej Babiš has again called for the external EU borders to be sealed. He also strongly criticised Angela Merkel: "She has first invited all refugees and economic migrants to Germany and now she is surprised that ten thousand people arrive over a single weekend. The result is chaos, catastrophic developments when the army must be used and it is incredible that international agreements are being infringed," said Babiš.

Source in Czech HERE HERE

Sobotka označil imigranty jako nelegální

14. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V diskusi na ČT v pořadu Otázky Václava Moravce premiér ČR Bohuslav Sobotka označil imigranty, kteří v současnosti vstupují na území této země, za nelegální. Činí tak v rozporu s platnými zákony, jelikož nikoho nelze apriori považovat za narušitele platného práva pouze proto, že vstoupil na území ČR. Přitom velká většina uprchlíků, o nichž premiér mluví jako o "nelegálních", mají podle platného mezinárodního práva nárok na zacházení v režimu válečných obětí.

EU plánuje pro odmítnuté žadatele o azyl internační tábory

14. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Vlády EU se chystají schválit radikální nové plány na vybudování velkých internačních táborů pro "neregulérní migranty" v Itálii a v Řecku a dlouhodobější plány na výstavbu uprchlických táborů mimo EU s cílem zabránit lidem cestovat do Evropy. Očekává se také, že pondělní schůze ministrů vnitra v Bruselu, která jedná o uprchlické krizi, také rozmělní požadavek Evropské komise, který silně podporuje Německo, na povinné rozdělování uprchlíků mezi nejméně 22 zemí.

Čtyřstránkový provizorní dokument, který do pondělí do rána připravili velvyslanci u EU před schůzkou ministrů, se zaměřuje na vytvoření "Pevnosti Evropa" uprostřed rostoucího chaosu, kdy řada zemí zavedla pohraniční kontroly v schengenské oblasti.

Čína a Rusko požadují, aby EU nepoužívala na mořích sílu proti pašerákům uprchlíků

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské státy čelí tlaku v Radě bezpečnosti OSN z Pekingu a Moskvy ohledně plánu použít síly proti pašerákům uprchlíků ve Středozemním moři. Čína a Rusko je znepokojeno, že vojenské akce EU proti pašerákům by ohrozily námořní dopravu. Británie připravila návrh rezoluce, která by měla umožnit evropským námořním jednotkám používat vojenské síly proti pašerákům podle kapitoly VII Charty OSN. Takové akce by však musela schválit Rada bezpečnosti OSN. Proti tomu se však staví Čína a Rusko. Libye neposkytla Evropské unii právo použít sílu proti pašerákům na libyjském území či v libyjských vodách, protože by to porušilo libyjskou suverenitu.

Peking a Moskva chtějí, aby Británie včlenila do připravované rezoluce ustanovení, které by zabránilo evropským námořním jednotkám vstoupit na palubu lodi či zkonfiskovat ji, dokud k tomu nedostane svolení od země, v níž je loď registrována.

V minulosti vyjádřily Čína, Rusko a další země znepokojení, že pokud by Rada bezpečnosti OSN schválila akce proti pirátům na mořích, umožnilo by to námořním jednotkám běžně obtěžovat na mořích lodě ze soupeřících států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo stále přijímá syrské uprchlíky

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Na rakousko-německé hranici se v pondělí utvořily dlouhé automobilové fronty poté, co se Berlín rozhodl dočasně zavést pohraniční kontroly. Německá policie uvedla, že přes noc zadržela asi 30 pašeráků a 90 uprchlíků. Na dálnici A3 mezi Lincem v Rakousku a Pasovem v Bavorsku se v pondělí ráno utvořila asi šest kilometrů dlouhá fronta aut.

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉ TELEVIZE

Protestuji, že ČT uměle vyvolává nenávist vůči muslimům

14. 9. 2015 / Libor Prudký

čas čtení 2 minuty

Praha 14. 9.2015

Vážení členové Rady České televize!

V sobotu 12. září 2015 se jako podtitulek běžící pod programem během odpoledne a podvečera na stanicích České televize opakovaně vyjevoval text, který informoval o tom, že se ten den na Václavském náměstí v Praze uskutečnily dvě manifestace. Jedna „pro islám, druhá proti islámu“.

Každý, kdo na některé z těchto manifestací byl, nebo jen procházel kolem, ví, že to byla informace lživá, tendenční a manipulující. Na těchto manifestacích jen v jedné padalo slovo islám, v druhé vůbec ne. Ta s užíváním slova islám byla proti přijímání současných běženců, ta druhá během níž ani jednou slovo islám, ani jakákoliv jiná náboženskost, nepadly, byla na podporu pomoci současným běžencům i v České republice.

Informace o těchto manifestacích v České televizi byla falešná, překroucená a hlavně podněcující nenávist a xenofobní postoje. Pro veřejnoprávní médium jde o postup, který je zavádějící a proti smyslu i předpisům o aktivitách média veřejné služby. Editor či redaktor, který onen titulek vytvořil, by neměl ve veřejnoprávním médiu působit. A samo vedení České televize by se mělo omluvit a věnovat mnohem větší pozornost textům, prezentacím a vystoupením věnovaným této tolik aktuální a citlivé problematice. Zdrojů podněcujících nenávist a xenofobii je tolik, že veřejnoprávní médium k nim nesmí přispívat!

Žádám proto Radu České televize, aby zasáhla a věnovala soustředěnou pozornost prezentaci této tématiky v České televizi. Její spoluodpovědnost je velká a měla by ji přijmout.

Právě pro nebezpečnost postupu zvoleného Českou televizí volím prezentaci této stížnosti a žádosti formou otevřeného dopisu a zasílám ho do médií.

S pozdravem

Libor Prudký

sociolog

Holčička

14. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Tato holčička se narodila po cestě ze Sýrie. Spala posledních 15 dnů na zemi na poli...z toho 4 dny pršelo...Její rodiče a tři sestry přežili bombardování svého města a domova. Nemají nic..jen pár věcí ve dvou igelitkách...přesto mi její tatínek ubalil z poslední špetky tabáku cigaretu..Prostě nevěděl..jak se má revanšovat... Oni umí anglicky. Jsou vzdělaní, píše na Facebooku Eva Zahradničková.

Přinese česká levice mír v Sýrii?

14. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Motto: "Pan premiér řekl minulý týden, že přijmout více uprchlíků není na nic, protože to nepomůže vyřešit problém v Sýrii. Ale to je falešná volba. Když jsme přijímali za druhé světové války ty židovské děti, to nebylo součástí našeho úsilí zvítězit v druhé světové válce. Když jsme přijali rodiny z východní Afriky, to nesvrhlo brutální diktatury ve východní Africe, ale bylo správné, že jsme to udělali." Britská politička Hariett Harmanová minulý týden v Dolní sněmovně ZDE

Včera v Otázkách Václava Moravce seděli dva předsedové tzv. levicových stran malého evropského státu. Tématem bylo uprchlictví a člověk by čekal, že tito mužové budou mluvit především o lidech, kteří utíkají, o jejich postavení, o nutnosti jim pomoci, o lidských příbězích a lidském rozměru celé krize.

Britský premiér Cameron navštívil uprchlický tábor v Libanonu

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Statisíce uprchlíků z syrské občanské války prý odradila od "riskování svých životů" cestou do Evropy britská humanitární pomoc ve výši 1 miliardy liber (38 miliard Kč), kterou Británie poskytuje přímo uprchlickým táborům na místě, tvrdil poněkud pokrytecky při své náhlé návštěvě uprchlického tábora v Libanonu britský premiér David Cameron Navštívil tábor OSN v údolí Bekaa těsně na hranici Sýrie, s cílem apelovat na EU, aby pomáhala více uprchlíkům v regionu.

Podle zpráv mezinárodních analytiků se vydává stále více lidí do Evropy, protože OSN nemá finance na humanitární pomoc pro uprchlíky a lidé v táborech v Libanonu nemají co jíst. Libanonská vláda se chce 2 milionů syrských uprchlíků v zemi, která má 4 miliony obyvatel, zbavit.

Cameron nedávno pokrytecky pod tlakem britského veřejného mínění přislíbil, že Británie přijme 20 000 syrských uprchlíků, ale jen přímo z libanonských táborů a až během nadcházejících pěti let. Britská ministryně vnitra Theresa May bude mezitím na pondělním jednání ministrů vnitra v Bruselu prosazovat názor, aby EU nepřijímala povinné uprchlické kvóty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká republika v zrcadle uprchlické krize

14. 9. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 7 minut

Při přechodu z totalitní společnosti na demokratickou nastává určité mezidobí, kdy je společnost nejzranitelnější a v této etapě se podle všeho právě nacházíme. Je to paradox, ale otevřením hranic v roce 1989 se lidem v České republice naskytly možnosti, o něž tak intenzivně usilovali, které ovšem dosud nedokázali plně využít a téměř se zdá, že je využít ani nechtějí. Nejde pouze o svobodné cestování, ale zejména o to, že lze číst západní tisk, inspirovat se západními myšlenkami či svobodně přemýšlet a se svými názory veřejně vystupovat.

Zachrání Rusko svět před "islámským státem"?

14. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V České republice je velmi rozšířeno několik "teorií" o tom , co údajně způsobuje příliv syrských uprchlíků do Evropy. Protože v současnosti je Sýrie suverénně největším zdrojem uprchlíků přicházejících do Evropy ZDE, není tak úplně jedno, jak si proud uprchlíků kdo vysvětluje.

Konflikt v Sýrii je mnohem spletitější, než jak jej líčí Guardian

14. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Rád bych zareagoval na podle mého soudu jednostranný článek ZDE, který vrhá většinu utrpení v Sýrii na „hrb“ syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ochránce Ruska, potažmo Íránu. Rusko nyní k nelibosti USA posiluje vojenskou přítomnost v Sýrii, neboť se obává o osud svého spojence i své jediné teplomořské základny v oblasti. Ano, je pravda, že Asadova vojska a jejich spojenci se (nejen) v uplynulých měsících dopouštějí válečných zločinů při ostřelování civilních oblastí, někdy i cíleně. Je zapotřebí vzít do úvahy, že celý konflikt začal sice legitimními protesty proti represivnímu syrskému režimu, ale hned první měsíc se zvrhl v násilnosti ZDE, a brzy na to byl „hacknut“ zahraničními „rebely“ podporovanými Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem i Spojenými státy.

Co se to stalo s Čechami?

14. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Byla jsem dnes cosi vyřídit v Čechách. Cestou zpět jsem poslouchala české veřejnoprávní rádio. Přesvědčovalo posluchače, že na hranicích ČR stojí statisíce uprchlíků. Ministr vnitra v rozhlase tvrdil, že posílá na hranici policejní posily. Armádu zatím ne, ale je prý nutno chránit bezpečnost země a občanů. Zatímco je denně zatýkáno 10-30 uprchlíků (ti jsou pak vězněni za trojitým ostnatým drátem a odebírají se jim mobily a peníze). Celkem se v ČR vytváří dojem obrovského ohrožení. Česko stojí před katastrofou, zlí muslimové převálcují zemi! A pak jsme dojeli na hranici. Žádná policie tam nebyla - a v rakouském rozhlase se vysílaly zcela pokojné zprávy. Rakousko očekává ještě další tisíce uprchlíků. Otázkou je, jak se o ně postarat. Dva zcela rozdílné světy. Co se to stalo s Čechami? ptá se na Facebooku Zuzana Brejchová.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30196