Britský premiér Cameron navštívil uprchlický tábor v Libanonu

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Statisíce uprchlíků z syrské občanské války prý odradila od "riskování svých životů" cestou do Evropy britská humanitární pomoc ve výši 1 miliardy liber (38 miliard Kč), kterou Británie poskytuje přímo uprchlickým táborům na místě, tvrdil poněkud pokrytecky při své náhlé návštěvě uprchlického tábora v Libanonu britský premiér David Cameron Navštívil tábor OSN v údolí Bekaa těsně na hranici Sýrie, s cílem apelovat na EU, aby pomáhala více uprchlíkům v regionu.

Podle zpráv mezinárodních analytiků se vydává stále více lidí do Evropy, protože OSN nemá finance na humanitární pomoc pro uprchlíky a lidé v táborech v Libanonu nemají co jíst. Libanonská vláda se chce 2 milionů syrských uprchlíků v zemi, která má 4 miliony obyvatel, zbavit.

Cameron nedávno pokrytecky pod tlakem britského veřejného mínění přislíbil, že Británie přijme 20 000 syrských uprchlíků, ale jen přímo z libanonských táborů a až během nadcházejících pěti let. Britská ministryně vnitra Theresa May bude mezitím na pondělním jednání ministrů vnitra v Bruselu prosazovat názor, aby EU nepřijímala povinné uprchlické kvóty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6549

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2015