Jeremy Corbyn: Nemusíme žít v nerovnosti. Společnost nemusí být neférová. Chudoba není nevyhnutelná. Věci se mohou změnit a také se změní

12. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Projev nového šéfa Labouristické strany po jeho dramatickém volebním vítězství.

Tento týden ukáží konzervativci, co jsou opravdu zač. V pondělí předkládají v parlamentě svůj návrh nového zákona o odborech, jehož cílem je ochromit dokonce i konvenci Mezinárodní organizace práce a zotročit demokratické odbory a zničit další demokratický prvek v naší společnosti. Proti tomu se musíme postavit. Připravují také zákon o reformě sociální podpory, který přinese tolik zoufalství chudoby nejchudším lidem v naší společnosti. Chci, abychom jako hnutí bylí hrdí a silní a byli schopni se postavit a říci: "Chceme žít ve společnosti, kde nepřecházíme na druhé straně ulice kolem lidí, odmítnutých neférovým sociálním systémem. Naopak, musíme jednat, abychom skoncovali s metlou bezdomovectví a zoufalství, kterému v naší společnosti čelí tolik lidí. Jsme dostatečně silní a velcí, abychom to udělali. Pro to tady jsme.

Čelíme opravdu mnoho problémům. Jednejme ve věci uprchlické krize. S lidskostí, s podporou, s pomocí, se soucitem. Musíme se snažit pomáhat lidem, kteří se snaží dostat do bezpečí. Pomáhat lidem, zaseklým v uprchlickém táboře.

Vést válku vytváří dědictví trpkosti a problémů. Buďme silou pro změnu v tomto světě. Silou za lidskost v tomto světě. Silou za mír v tomto světě a silou, která uznává, že už takhle dál nemůžeme pokračovat, s touto groteskní úrovní globální nerovnosti.

Jsme jeden svět. Nechť toto poslání vychází odsud, z tohoto konferenčního střediska zde v Londýně.

Končím tímto: Konzervativci zneužili hospodářské krize z roku 2008 k uvalení strašlivého břemena na nejchudší lidi v této zemi. Na ty, jejichž mzdy byly sníženy nebo zmrazeny. Na ty, kteří nedokáží řádně přežít. Na ty, kteří závisejí na charitativních společnostech, od nichž dostávají potraviny.

Není to správné, není to nutné a musí se to změnit. Potřebujeme hospodářskou strategii, která zlepší život lidí, která povede k expanzi naší ekonomiky a která bude poskytovat péči všem. To nelze učinit, pokud zároveň neděláme nic proti groteskní míře nerovnosti v naší společnosti. Musíme si vypracovat hospodářskou politiku, která tyto problémy bude řešit.

Takže naše strana je o spravedlnosti, je o demokracii, je o velkých tradicích, na nichž stojíme. Na těch, kteří založili naši stranu a naše hnutí, na těch, kteří hájili lidská práva a spravedlnost, hlasovací právo pro ženy, právo pro ostatní účastnit se voleb. Stojíme dnes v důsledku toho, čeho oni dosáhli.

Avšak nyní jdeme vpřed, jak hnutí i jako strana. Daleko větší, než jsme v poslední době kdy byli. Silnější, jak jsme už dlouho nebyli. Rozhodnější, než za velmi dlouhou dobu. Děkuju vám všem za vaši podporu, přátelství a soudružství během tohoto volebního procesu. A děkuji vám všem, kteří budeme pracovat společně, abychom dosáhli velkých vítězství, nikoliv jen volebně pro Labouristickou stranu, ale emocionálně pro celou naši společnost, jíž musíme ukázat, že nemusíme žít v nerovnosti. Společnost nemusí být neférová. Chudoba není nevyhnutelná. Věci se mohou změnit a také se změní.

Zdroj v angličtině (audio od minuty 5.57) ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2015