Šéfem britské Labouristické strany se stal levicový veterán Jeremy Corbyn

12. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dlouholetý "neposlušný" řadový poslanec Labouristické strany Jeremy Corbyn v sobotu zvítězil obrovskou většinou 59,5 procent hlasů (získal více než kdysi Tony Blair) ve volbách nového šéfa britské Labouristické strany, po její porážce v květnových všeobecných volbách. Corbyn jako řadový poslanec labouristů hlasoval v parlamentě více než pětsetkrát proti politice vedení své strany a centrističtí labourističtí politikové, především labourističtí poslanci Dolní sněmovny, vyjadřovali velkou rezervovanost, zda se Corbyn může stát takovým šéfem strany, který by mohl stranu přivést k volebnímu vítězství.

Corbyn má skutečně netradičně levicové názory, které vyjadřuje atraktivně a s upřímností. Odmítl kritiku centristů a pravičáků, že vrací Labouristickou stranu k "levicovému extremismu" osmdesátých let, kdy byla strana za vlády Margaret Thatcherové v podstatě nevolitelná.

Argumentuje, že dnešní politikové se stali prázdnými panáky bez programu a že veřejnost požaduje "nový druh politiky". Corbynova kandidatura neočekávaně vyvolala obrovský aktivismus především mladých Britů, kteří byli normálně zcela v deziluzi mainstreamovou politikou.

Vlna aktivismu a nadšení pro Corbyna připomíná někdejší československé Pražské jaro a vzedmutý politický aktivismus ve Skotsku, vzniklý od kampaně za referendum o skotské nezávislosti.

Nyní bude zajímavé sledovat, zda se Corbynovi podaří přesvědčit víceméně pravicové Angličany, aby pro jeho vedení hlasovali ve všeobecných volbách, a zda jeho vedení skutečně povede k politickému oživení Británie, anebo zda se pod jeho vedením stane Labouristická strana irelevantní ultralevicovou sektou.

0
Vytisknout
5991

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2015