EU plánuje pro odmítnuté žadatele o azyl internační tábory

14. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Vlády EU se chystají schválit radikální nové plány na vybudování velkých internačních táborů pro "neregulérní migranty" v Itálii a v Řecku a dlouhodobější plány na výstavbu uprchlických táborů mimo EU s cílem zabránit lidem cestovat do Evropy. Očekává se také, že pondělní schůze ministrů vnitra v Bruselu, která jedná o uprchlické krizi, také rozmělní požadavek Evropské komise, který silně podporuje Německo, na povinné rozdělování uprchlíků mezi nejméně 22 zemí.

Čtyřstránkový provizorní dokument, který do pondělí do rána připravili velvyslanci u EU před schůzkou ministrů, se zaměřuje na vytvoření "Pevnosti Evropa" uprostřed rostoucího chaosu, kdy řada zemí zavedla pohraniční kontroly v schengenské oblasti.

Zachrání Rusko svět před "islámským státem"?

14. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V České republice je velmi rozšířeno několik "teorií" o tom , co údajně způsobuje příliv syrských uprchlíků do Evropy. Protože v současnosti je Sýrie suverénně největším zdrojem uprchlíků přicházejících do Evropy ZDE, není tak úplně jedno, jak si proud uprchlíků kdo vysvětluje.

Česká republika v zrcadle uprchlické krize

14. 9. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 7 minut

Při přechodu z totalitní společnosti na demokratickou nastává určité mezidobí, kdy je společnost nejzranitelnější a v této etapě se podle všeho právě nacházíme. Je to paradox, ale otevřením hranic v roce 1989 se lidem v České republice naskytly možnosti, o něž tak intenzivně usilovali, které ovšem dosud nedokázali plně využít a téměř se zdá, že je využít ani nechtějí. Nejde pouze o svobodné cestování, ale zejména o to, že lze číst západní tisk, inspirovat se západními myšlenkami či svobodně přemýšlet a se svými názory veřejně vystupovat.

Německo stále přijímá syrské uprchlíky

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Na rakousko-německé hranici se v pondělí utvořily dlouhé automobilové fronty poté, co se Berlín rozhodl dočasně zavést pohraniční kontroly. Německá policie uvedla, že přes noc zadržela asi 30 pašeráků a 90 uprchlíků. Na dálnici A3 mezi Lincem v Rakousku a Pasovem v Bavorsku se v pondělí ráno utvořila asi šest kilometrů dlouhá fronta aut.

Rozhovor Britských listů 22:

Co jsem se naučil ve Spojených státech

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s disidentem a performerem Milanem Kohoutem o tom, co mu dal jeho dvacetiletý pobyt v USA. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2015.

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉ TELEVIZE

Protestuji, že ČT uměle vyvolává nenávist vůči muslimům

14. 9. 2015 / Libor Prudký

čas čtení 2 minuty

Praha 14. 9.2015

Vážení členové Rady České televize!

V sobotu 12. září 2015 se jako podtitulek běžící pod programem během odpoledne a podvečera na stanicích České televize opakovaně vyjevoval text, který informoval o tom, že se ten den na Václavském náměstí v Praze uskutečnily dvě manifestace. Jedna „pro islám, druhá proti islámu“.

Každý, kdo na některé z těchto manifestací byl, nebo jen procházel kolem, ví, že to byla informace lživá, tendenční a manipulující. Na těchto manifestacích jen v jedné padalo slovo islám, v druhé vůbec ne. Ta s užíváním slova islám byla proti přijímání současných běženců, ta druhá během níž ani jednou slovo islám, ani jakákoliv jiná náboženskost, nepadly, byla na podporu pomoci současným běžencům i v České republice.

Informace o těchto manifestacích v České televizi byla falešná, překroucená a hlavně podněcující nenávist a xenofobní postoje. Pro veřejnoprávní médium jde o postup, který je zavádějící a proti smyslu i předpisům o aktivitách média veřejné služby. Editor či redaktor, který onen titulek vytvořil, by neměl ve veřejnoprávním médiu působit. A samo vedení České televize by se mělo omluvit a věnovat mnohem větší pozornost textům, prezentacím a vystoupením věnovaným této tolik aktuální a citlivé problematice. Zdrojů podněcujících nenávist a xenofobii je tolik, že veřejnoprávní médium k nim nesmí přispívat!

Žádám proto Radu České televize, aby zasáhla a věnovala soustředěnou pozornost prezentaci této tématiky v České televizi. Její spoluodpovědnost je velká a měla by ji přijmout.

Právě pro nebezpečnost postupu zvoleného Českou televizí volím prezentaci této stížnosti a žádosti formou otevřeného dopisu a zasílám ho do médií.

S pozdravem

Libor Prudký

sociolog

Holčička

14. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Tato holčička se narodila po cestě ze Sýrie. Spala posledních 15 dnů na zemi na poli...z toho 4 dny pršelo...Její rodiče a tři sestry přežili bombardování svého města a domova. Nemají nic..jen pár věcí ve dvou igelitkách...přesto mi její tatínek ubalil z poslední špetky tabáku cigaretu..Prostě nevěděl..jak se má revanšovat... Oni umí anglicky. Jsou vzdělaní, píše na Facebooku Eva Zahradničková.

Czech President Miloš Zeman repeats the mantra about "illegal immigrants who should be deported to where they came from"

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

If Germany closes its border with Austria, the immigrants' route will go across the Czech Republic. I repeat, that if the immigrants infringe Czech law, which will happen when they illegally cross the border into the Czech Republic, they should be immediately returned to the countries from which they came," said Czech President Miloš Zeman during his visit to the Brno Trade Fair today.

His statement was factually incorrect on several counts. According to the 1951 Geneva convention on refugees, refugees are entitled to cross the borders of countries even without documents and cannot be penalised for it. By introducing checks at the border, Germany has not decided to turn away asylum seekers. It is difficult to see how refugees could be returned to "the countries from which they came".

The opposition Civic Democratic Party demands that the Czech Republic should seal its borders. The Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary, the oligarch Andrej Babiš has again called for the external EU borders to be sealed. He also strongly criticised Angela Merkel: "She has first invited all refugees and economic migrants to Germany and now she is surprised that ten thousand people arrive over a single weekend. The result is chaos, catastrophic developments when the army must be used and it is incredible that international agreements are being infringed," said Babiš.

Source in Czech HERE HERE

Czech Prime Minister: "Immigrants entering the Czech Republic do so illegally"

14. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Czech social democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka said on television on Sunday that "the immigrants entering the Czech Republic are doing so illegally". His statement was in conflict with the law, according to which no one can be seen to have committed a crime entering the territory of a country. According to international law, an overwhelming majority of the refugees which the Czech Prime Minister characterised as "illegal", have the right to be treated as victims of war.

Source in Czech - the Václav Moravec TV debate, Sunday 13th September HERE

Sobotka označil imigranty jako nelegální

14. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V diskusi na ČT v pořadu Otázky Václava Moravce premiér ČR Bohuslav Sobotka označil imigranty, kteří v současnosti vstupují na území této země, za nelegální. Činí tak v rozporu s platnými zákony, jelikož nikoho nelze apriori považovat za narušitele platného práva pouze proto, že vstoupil na území ČR. Přitom velká většina uprchlíků, o nichž premiér mluví jako o "nelegálních", mají podle platného mezinárodního práva nárok na zacházení v režimu válečných obětí.

Přinese česká levice mír v Sýrii?

14. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Motto: "Pan premiér řekl minulý týden, že přijmout více uprchlíků není na nic, protože to nepomůže vyřešit problém v Sýrii. Ale to je falešná volba. Když jsme přijímali za druhé světové války ty židovské děti, to nebylo součástí našeho úsilí zvítězit v druhé světové válce. Když jsme přijali rodiny z východní Afriky, to nesvrhlo brutální diktatury ve východní Africe, ale bylo správné, že jsme to udělali." Britská politička Hariett Harmanová minulý týden v Dolní sněmovně ZDE

Včera v Otázkách Václava Moravce seděli dva předsedové tzv. levicových stran malého evropského státu. Tématem bylo uprchlictví a člověk by čekal, že tito mužové budou mluvit především o lidech, kteří utíkají, o jejich postavení, o nutnosti jim pomoci, o lidských příbězích a lidském rozměru celé krize.

Čína a Rusko požadují, aby EU nepoužívala na mořích sílu proti pašerákům uprchlíků

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské státy čelí tlaku v Radě bezpečnosti OSN z Pekingu a Moskvy ohledně plánu použít síly proti pašerákům uprchlíků ve Středozemním moři. Čína a Rusko je znepokojeno, že vojenské akce EU proti pašerákům by ohrozily námořní dopravu. Británie připravila návrh rezoluce, která by měla umožnit evropským námořním jednotkám používat vojenské síly proti pašerákům podle kapitoly VII Charty OSN. Takové akce by však musela schválit Rada bezpečnosti OSN. Proti tomu se však staví Čína a Rusko. Libye neposkytla Evropské unii právo použít sílu proti pašerákům na libyjském území či v libyjských vodách, protože by to porušilo libyjskou suverenitu.

Peking a Moskva chtějí, aby Británie včlenila do připravované rezoluce ustanovení, které by zabránilo evropským námořním jednotkám vstoupit na palubu lodi či zkonfiskovat ji, dokud k tomu nedostane svolení od země, v níž je loď registrována.

V minulosti vyjádřily Čína, Rusko a další země znepokojení, že pokud by Rada bezpečnosti OSN schválila akce proti pirátům na mořích, umožnilo by to námořním jednotkám běžně obtěžovat na mořích lodě ze soupeřících států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chystá se brutální selhání Evropy?

13. 9. 2015

čas čtení 4 minuty



Uzavřené hranice. Německo zastavilo veškerou dopravu mezi Rakouskem a Německem. Varuje, že dosáhlo hranice, za kterou už nemůže přijímat další uprchlíky. Důrazná slova přicházejí od Úřadu OSN pro uprchlíky. Ten varuje, že Evropa se nesmí roztříštit na státečky s nejrůznějšími pohraničními předpisy, čímž by se tisíce uprchlíků dostaly do stavu právního vakua.

Mnichov je hlavním místem pro příchod desetitisíců lidí, kteří doufají, že budou moci zahájit nový život v Německu. Avšak německé úřady to nezvládají. Počet lidí, přijíždějících každým dnem, rychle roste. Od začátku roku přijelo do Mnichova 100 000 lidí. 33 000 přišlo jen během září a, jak uvádí policie, a více než 13 500 lidí přicestovalo jen od soboty od rána. Náš reportér Alex Thomson připravil tuto zprávu:

Britský premiér Cameron navštívil uprchlický tábor v Libanonu

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Statisíce uprchlíků z syrské občanské války prý odradila od "riskování svých životů" cestou do Evropy britská humanitární pomoc ve výši 1 miliardy liber (38 miliard Kč), kterou Británie poskytuje přímo uprchlickým táborům na místě, tvrdil poněkud pokrytecky při své náhlé návštěvě uprchlického tábora v Libanonu britský premiér David Cameron Navštívil tábor OSN v údolí Bekaa těsně na hranici Sýrie, s cílem apelovat na EU, aby pomáhala více uprchlíkům v regionu.

Podle zpráv mezinárodních analytiků se vydává stále více lidí do Evropy, protože OSN nemá finance na humanitární pomoc pro uprchlíky a lidé v táborech v Libanonu nemají co jíst. Libanonská vláda se chce 2 milionů syrských uprchlíků v zemi, která má 4 miliony obyvatel, zbavit.

Cameron nedávno pokrytecky pod tlakem britského veřejného mínění přislíbil, že Británie přijme 20 000 syrských uprchlíků, ale jen přímo z libanonských táborů a až během nadcházejících pěti let. Britská ministryně vnitra Theresa May bude mezitím na pondělním jednání ministrů vnitra v Bruselu prosazovat názor, aby EU nepřijímala povinné uprchlické kvóty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co se to stalo s Čechami?

14. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Byla jsem dnes cosi vyřídit v Čechách. Cestou zpět jsem poslouchala české veřejnoprávní rádio. Přesvědčovalo posluchače, že na hranicích ČR stojí statisíce uprchlíků. Ministr vnitra v rozhlase tvrdil, že posílá na hranici policejní posily. Armádu zatím ne, ale je prý nutno chránit bezpečnost země a občanů. Zatímco je denně zatýkáno 10-30 uprchlíků (ti jsou pak vězněni za trojitým ostnatým drátem a odebírají se jim mobily a peníze). Celkem se v ČR vytváří dojem obrovského ohrožení. Česko stojí před katastrofou, zlí muslimové převálcují zemi! A pak jsme dojeli na hranici. Žádná policie tam nebyla - a v rakouském rozhlase se vysílaly zcela pokojné zprávy. Rakousko očekává ještě další tisíce uprchlíků. Otázkou je, jak se o ně postarat. Dva zcela rozdílné světy. Co se to stalo s Čechami? ptá se na Facebooku Zuzana Brejchová.

Rakouský kancléř varuje:

Nedojde-li v pondělí k dohodě ohledně kvót, zrušíme dotace pro východní Evropu

13. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rakouský kancléř Werner Fayman varoval, že pokud v pondělí nedojde v Bruselu k dohodě ohledně přijetí uprchlických kvót, Německo a jeho spojenci se pokusí kvóty prosadit většinovým hlasováním.

Dodal, že Rakousko a Německo, které podstatnou měrou přispívají penězi do rozpočtu EU, budou uvažovat o sakncích proti zemím, které tvrdošíjně odmítají podílet se na sdílení uprchlíků. Bude to znamenat zrušení některý strukturálních fondů EU, "z nichž mají největší prospěch východoevropské státy". prosadit většinovým hlasováním.

Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky apelovalo na Evropskou unii, aby se neroztříštila v soubor zemiček s nejrůznějšími azylovými předpisy, čímž by uprchlíci skončili ve vakuu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Uzavřením hranic chce Německo donutit východoevropské země, aby přijaly uprchlické kvóty

13. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Německo je absolutně frustrováno postojem středo a východoevropských zemí vůči rostoucí uprchlické krizi. Jeho nedělní rozhodnutí zavést pohraniční kontroly a vystoupit ze schengenského prostoru zřejmě donutí Evropskou unii přijmout koherentní strategii na pomoc uprchlíkům.

Rozhodnutí Německa obnovit pohraniční kontroly uštědřilo tvrdou ránu dvěma desetiletím cestování bez pasů a občanek v rámci bloku šestadvaceti států známých jako Schengen.

Náhlé rozhodnutí Německa dočasně vystoupit ze schengenské zóny bude šokovat ostatní členské země EU a může je donutit přijmout systematičtější strategii pro nynější uprchlickou krizi. Avšak Maďarsko, Itálie či Řecko nebudou mít vůči Berlínu zrovna sympatie, vzhledem k tomu, že čelí hlavní vlně přílivu lidí ze Sýrie, z Iráku, z Eritreji a z Afghánistánu.

Chudičká Praha

13. 9. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Podobně jako mnozí jiní jsem se i já v toulkách českými kraji dostal až na jih Čech. Konkrétně do příhraničních Slavonic. Městečko nevelké, ale turisty hojně navštěvované, hlavně díky krásné a zachovalé architektuře svého náměstí. Ale ne jen toho.

Mne ale zaujalo něco zcela jiného. Něco, co stojí právě v názvu článku a co ty maličké Slavonice staví vysoko před hlavní město. Není to nic menšího než to co každý občan a turista zvlášť, občas nutně potřebuje. Veřejné záchodky.

Situace se zhoršuje:

Z Libanonu přijde do Evropy ještě mnohonásobně víc Syřanů než teď

11. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

S každým dalším míjejícím dnem prochází Evropská unie další křečí, způsobenou nejnovějšími televizními záběry, zaznamenávajícími utrpení uprchlíků.

Je to velmi znepokojující způsob jak formulovat politickou strategii. On vlastně ale nikdo žádnou politickou strategii neformuluje, píše reportér Channel Four News Alex Thomson z Bejrútu.

Zdejší libanonský tisk zveřejňuje velké inzeráty, placené dánskou vládou, které vysvětlují, jak nepříjemné bude pro Syřany žít v Dánsku, protože uprchlíkům snížila sociální dávky.

Avšak z Bejrútu vypadá navzdory těm inzerátům Dánsko stále ještě jako naprostý ráj. Libanonská vláda se totiž rozhodla zbavit se dvou milionů syrských uprchlíků, které má na svém území teď.

Proud uprchlíků přicházejících do Evropy se výrazně zvýší, protože OSN jim musela na Blízkém východě zrušit humanitární pomoc

11. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Světové vlády navzdory apelům poskytly OSN jen třetinu potřebného humanitárního rozpočtu. Proto lidé, kteří nemají co jíst, jdou do Evropy. A jejich počty se zvyšují

Situace v uprchlických táborech v Jordánsku je tak špatná, že někteří uprchlíci se rozhodli riskovat nebezpečnou cestu do Evropy. Z hlavního města Jordánska informuje reportérka BBC Olga Guerin:

V pronajatém bytě v chudé čtvrti v Ammánu si hraje otec s dcerou. Monif edí na betonové podlaze se svou tříletou holčičkou. Uprchl sem ze Sýrie před třemi lety. Brzo se on, jeho děti i vnuci zase vydají na cestu. Pokusí se o nebezpečnou přeplavbu z Turecka do Řecka na gumovém člunu.

Guardian: Za vraždění civilistů v Sýrii a za vlnu uprchlíků nese velkou měrou odpovědnost Rusko

13. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Všichni, kdo se diví, proč prchají desetitisíce lidí ze Sýrie, si musejí uvědomit, že drtivou většinu civilistů zavraždily Asadovy jednotky a polovojenské oddíly, které mu pomáhají. Rozsah těchto zločinů je dobře zdokumentován, od barelových bomb, shazovaných z vrtulníků na města, až po dělostřeleckou palbu, volně útočící na civilní oblasti, a až po zmizení desetitisíců lidí v Asadových mučicích střediscích.

Dobré zprávy ze Sýrie přicházejí tak vzácně, že je zvlášť vítaná nedávná informace, že OSN zahajují mimořádné vyšetřování používání chemických zbraní. Je nutno doufat, že toho zabrání dalším chemických zvěrstvům - která neustala, navzdory diplomatickému úsilí. Avšak daleko méně pozitivní je skutečnost, že Rusko zajistilo, aby jakýkoliv text, jímž se bude OSN pokoušet připsat za zabíjení odpovědnost, vyjme syrský režim z nutnosti se zodpovídat z toho, co dělá. Rusko pro to využije práva veta, pokud to bude zapotřebí.

Konflikt v Sýrii je mnohem spletitější, než jak jej líčí Guardian

14. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Rád bych zareagoval na podle mého soudu jednostranný článek ZDE, který vrhá většinu utrpení v Sýrii na „hrb“ syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ochránce Ruska, potažmo Íránu. Rusko nyní k nelibosti USA posiluje vojenskou přítomnost v Sýrii, neboť se obává o osud svého spojence i své jediné teplomořské základny v oblasti. Ano, je pravda, že Asadova vojska a jejich spojenci se (nejen) v uplynulých měsících dopouštějí válečných zločinů při ostřelování civilních oblastí, někdy i cíleně. Je zapotřebí vzít do úvahy, že celý konflikt začal sice legitimními protesty proti represivnímu syrskému režimu, ale hned první měsíc se zvrhl v násilnosti ZDE, a brzy na to byl „hacknut“ zahraničními „rebely“ podporovanými Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem i Spojenými státy.

Evropa končí v Nickelsdorfu

11. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Průlet červí dírou do jiné galaxie. Z válečné zóny plné vojáků, policie a odpadků (Maďarsko), do první vesnice v Rakousku. Sousedské hlídky důchodců celý den uklízí, vítají uprchlíky, nabízí jim jídlo a vodu a objímají se s námi. Rozdíl? Cca 1,5 km.

Kulturní šok, jaký jsme od roku 1989 nezažili.

Hranice východu a západu leží u Nickelsdorfu. Buďto můžeme být Maďary, nebo Rakušany. To není zjednodušení,to je tak extrémně hmatatelný fakt, že se z toho všichni v autě nemůžeme probrat, píše na Facebooku Petr Bilík z olomoucké univerzity, který jel s přáteli pomoci uprchlíkům do Maďarska a Rakouska. Píše dál:

Nejvíc se osvědčily hračky, ale po zkušenosti bych pomoc nechával až v Rakousku, v maďarské apokalypse je její distribuce dost nepřehledná a je lepší dávat rovnou do ruky, ostatně nikdo jiný tam ani ku pomoci není. Slyšeli jsme dnes příběhy o bití, viděli ty prázdné pohledy.

Pokud se někdo ptá, proč uprchlíci míří na Západ, ať si jde na tu hranici stoupnout. Nelze zůstat před ní, je to peklo. Za ní? Opravdu příslib lidského zacházení a života.

Ti lidi jsou z velké většiny naprosto bezbranní chudáci s jednou igelitkou "majetku". Lze mít skvělého vděčného souseda Araba (nebo aspoň jednu rodinu ve vsi), anebo vyděšeného, nebezpečného nepřítele. Jde jen o to,že někdo bere klacek, jiný sklenku dobrého červeného. Svět vypadá zcela jinak za jednou mentální hranicí...

Německý ministr spravedlnosti kritizuje Facebook za šíření nenávisti vůči uprchlíkům

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas požaduje, aby Facebook zaměstnával v Německu redaktory, kteří budou zasahovat proti nenávistným výrokům proti cizincům a uprchlíkům na facebookových stránkách. Maas bude v pondělí v této věci jednat se zástupci Facebooku. Ministr kritizoval tuto americkou firmu, že nezasahuje dostatečně rozhodně proti rasistickým, xenofobním a etnicky urážlivým výrokům, publikovaným na Facebooku. Facebook bude v Německu od nynějška nucen v této věci těsněji spolupracovat s bezpečnostními orgány a občanskými asociacemi, podle seznamu požadavků, které vypracovalo německé ministerstvo spravedlnosti.

Podrobnosti v němčině ZDE

Další bludy a nesmysly na Parlamentních listech

13. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Je nesmírně zajímavé, jak se Parlamentní listy specializují na posilování a šíření největších pitomostí, jejichž obětí je hloupější část českého a slovenského obyvatelstva. Nemůžeme samozřejmě uvádět na pravou míru všechny jejich nesmysly, jimiž destabilizují českou společnost. Některá jejich tvrzení jsou však tak zabedněná a tak nebezpečná, že je naší občanskou povinností poukázat na jejich idiocii i na její kořeny.

Jedním z pěkně zažitých stereotypů u manipulovatelnější části středoevropské společnosti je představa o unikátnosti českého a slovenského vnímání světa. Někteří Češi - a PL tento nesmysl silně podporují - mají představu, že jejich životní zkušenost je naprosto jedinečná a nikdo, kdo nemluví česky a nežije v českém prostředí, nemůže českým poměrům nikdy rozumět. S tím jde ruku v ruce sdružená představa, že člověkem je vlastně jenom ten, kdo mluví česky. Kdo česky nemluví, člověk není (tato představa je hluboce zažitá v české kultuře, povšimněte si, že obyvatelé země na západ od České republiky jsou označováni za "Němce", tedy za "němé, nelidské kreatury", které nejsou lidmi, protože nehovoří česky a nejsou tedy schopny komunikovat).

Jeremy Corbyn: Prosperity nelze dosáhnout škrty. Prosperitu je nutno budovat

13. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Prosperity nelze dosáhnout škrty. Prosperitu je nutno budovat: investovat do moderní infrastruktury, investovat do lidí a jejich kvalifikace, realizovat inovativní nápady a nové způsoby boje proti klimatickým změnám na ochranu našeho životního prostředí a naší budoucnosti. Lidská reakce obyčejných lidí po celé Evropě za posledních několik týdnů prokázala, že lidé chtějí tuto jinou politiku a jinou společnost. Motorem vlny demokratického aktivismu, která nyní dramatickým způsobem rozšířila počty členů Labouristické strany, jsou hodnoty soucitu, sociální spravedlnosti, solidarity a internacionalismu.

Volby nového šéfa britské Labouristické strany byly pozoruhodným projevem demokracie zdola a aktivní účasti obyčejných občanů, který podvrátil konvenční myšlení o politice, píše v týdeníku Observer nově zvolený šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn. Přidaly se k nám statisíce lidí ze všech věkových kategorií a ze všech vrstev společnosti z celé země, zdaleka to nejsou jen dlouhodobí aktivisté.

Kdo může nyní vážně tvrdit, že mladí lidé se nezajímají o politiku anebo že neexistuje touho po novém druhu politiky?

"Corbyn nevyčlení Británii ani z NATO ani z EU"

13. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Rozhlas BBC v neděli v poledne v pořadu The World this Weekend interviewoval stoupenkyni nově zvoleného šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna Diane Abbottovou:

Diane Abbott: Ráda bych opravila jednu věc. Jeremy Corbyn nezvítězil ve volbách šéfa Labouristické strany v důsledku přílivu nových lidí, kteří zaplatili příspěvek tři libry podle nového volebního systému. Jeremy zvítězil u členů Labouristické strany. Vyhrál důrazně u členů Labouristické strany, starých i nových, i u zástupců odborových svazů. To je nutno podtrhnout. Protože je to nesmírně důležité. Má obrovský mandát.

Jeremy Corbyn: Nemusíme žít v nerovnosti. Společnost nemusí být neférová. Chudoba není nevyhnutelná. Věci se mohou změnit a také se změní

12. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Projev nového šéfa Labouristické strany po jeho dramatickém volebním vítězství.

Tento týden ukáží konzervativci, co jsou opravdu zač. V pondělí předkládají v parlamentě svůj návrh nového zákona o odborech, jehož cílem je ochromit dokonce i konvenci Mezinárodní organizace práce a zotročit demokratické odbory a zničit další demokratický prvek v naší společnosti. Proti tomu se musíme postavit. Připravují také zákon o reformě sociální podpory, který přinese tolik zoufalství chudoby nejchudším lidem v naší společnosti. Chci, abychom jako hnutí bylí hrdí a silní a byli schopni se postavit a říci: "Chceme žít ve společnosti, kde nepřecházíme na druhé straně ulice kolem lidí, odmítnutých neférovým sociálním systémem. Naopak, musíme jednat, abychom skoncovali s metlou bezdomovectví a zoufalství, kterému v naší společnosti čelí tolik lidí. Jsme dostatečně silní a velcí, abychom to udělali. Pro to tady jsme.

Šéfem britské Labouristické strany se stal levicový veterán Jeremy Corbyn

12. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dlouholetý "neposlušný" řadový poslanec Labouristické strany Jeremy Corbyn v sobotu zvítězil obrovskou většinou 59,5 procent hlasů (získal více než kdysi Tony Blair) ve volbách nového šéfa britské Labouristické strany, po její porážce v květnových všeobecných volbách. Corbyn jako řadový poslanec labouristů hlasoval v parlamentě více než pětsetkrát proti politice vedení své strany a centrističtí labourističtí politikové, především labourističtí poslanci Dolní sněmovny, vyjadřovali velkou rezervovanost, zda se Corbyn může stát takovým šéfem strany, který by mohl stranu přivést k volebnímu vítězství.

Tyvoe to není vo fotbale nebo co??

Zasvěcená diskuse českých fotbalových fanoušků nad Corbynem...

12. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Jindrich Sidlo@jindrichsidlo

Jeremy Corbyn zvolen lídrem Labour party. God Save the Queen.

Mirek Krivanek ‏@krivan 9h9 hours ago

@jindrichsidlo to je slušný peklo

Jindrich Sidlo ‏@jindrichsidlo 9h9 hours ago

@krivan hele, je to fanoušek Arsenalu a poslanec za Highbury...

Former Slovak diplomat: "Brussels is run by idiots"

13. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"Europe is governed by incredible fools and opportunists. I know them well. Brussels is run by idiots," says former Slovak diplomat, MP and writer in an interview with the controversial Czech website Parlamentní listy.

"I have a metaphor to describe the refugee crisis. Someone has made a hole in a bath tub and water is running out. What does a normal person do when water is running out from a bath tub? A normal person will try to block the hole. And yet European politicians are running about thinking 'What should we doing about the water running out of that hole?' They are fools and opportunists of the highest calibre. I know them well, I used to sit with them in the Council of Europe and in the NATO Parliamentary Assembly.

I want to send a message to Mrs. Merkel - the more refugees you accept, the more you will worsen their situation. Because no one wants to leave their own country and European politicians are tempting them to do so.

Friends from Germany have been visiting me here in Slovakia and I asked them 'How do the Germans accept the refugees?' They replied: 'In Germany, we are victims of gross propaganda, people in Germany are angry and television shows how in Munich refugees are invited with open arms. It is terrible censorship.' We must stop the refugee flows. In this, I fully support [the Slovak PM] Fico and [the Hungarian PM] Orbán. Once a Syrian refugee in Slovakia learns that his brother in Germany is receiving 500 euros while he is getting only 50 is Slovakia, he will of course immediately move to Germany. Hence refugee quotas are total nonsense.

Merkel is doing this under pressure from the USA and also she thinks that these unfortunate people will do menial work for the Germans. Most of the refugees are young, healthy strong men. This means that someone is trying to destroy Europe because once Germany is destroyed, Europe will be destroyed. I hereby tell Mrs. Merkel that she is killing Europe.

Former European colonial countries have turned their former colonies into basket cases. Half of the population of the world lives under the poverty line. They are all potential refugees. But it is not the fault of the Slovaks, Hungarians, Poles, Czechs or Austrians. They have never exploited any colonies. Why should we be forced to solve problems which we have not created? The English have similar views. In England, there are now fan clubs of Vladimir Putin. The media will of course suppress this information."

The interview has been shared on Facebook by more than 6000 readers.

Josef Banáš worked as a diplomat for the pre-1989 communist regime, in 1990-1992 he was deputy ambassador of Czechoslovakia in Vienna, in 2002-2006 he was a Slovak MP, later he was head of the Slovak parliamentary delegations to the Council of Europe and to the NATO Parliamentary Assembly. He worked as Deputy Chair of the NATO Parliamentary Assembly. He is also a writer of fiction. In Slovakia, he has been accused of acting as an informer for the communist secret police before 1989.

Source in Czech HERE

Návrh na přejmenování konvičkovců

13. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Neměla by se nenávistná Konvičkova organizace "Islám v České republice nechceme" přejmenovat na strach šířící skupinu pod jménem "V životě jsme žádného muslima nepotkali a předpokládáme, že to jsou všechno členové Islámského státu"? doporučuje Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu:

ČR UŽ NENÍ SOUČÁSTÍ ZÁPADU:

New York Times: Odpor východního bloku k uprchlíkům odhaluje kulturní a politické rozdíly v EU

13. 9. 2015

čas čtení 5 minut

"V našem regionu je dlouhá historie přesvědčení, že my jsme ty oběti," říká Csaba Szaló, profesor sociologie na Masarykově univerzitě v Brně. "My jsme ti, kdo jsme vždycky byli a dodnes jsme obětmi nespravedlnosti, my jsme ti, kteří trpíme. A teď nás chce o status oběti připravit někdo jiný. Lidé nejsou schopni přijmout, že by někdo mohl trpět více než my."

JČ: Západní komentátoři a analytikové si v souvislosti s nynější uprchlickou krizí rázem s hrůzou uvědomili, co jim mělo být dávno zřejmé, jenže se podrobněji o situaci v postkomunistických zemích nezajímali. Teď jim konečně došlo, že východoevropské postkomunistické země mají jen velmi málo společného se západními demokratickými společnostmi. Představa, často šířená v ČR, "že jsme nyní součástí Západu", vzala v posledních dnech globálně velmi rychle za své. Posuďte, list New York Times k tomu vydal další, v posledních dnech už několikátou analýzu, kterou shrnujeme.

I když se žádá od bývalých komunistických zemí středovýchodní Evropy, aby přijaly pouze zlomek nových uprchlíků, které přijímá Německo a další země, jejich zuřivý odpor proti tomu je nyní hlavní překážkou jednotné evropské reakci na tuto krizi.

Foreign Policy: Ohromující pokrytectví střední Evropy

12. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Země střední Evropy mají dlouhou historii spoléhání na laskavost jiných v nejtemnějších dobách své historie. Tak proč se chovají dnes vůči uprchlíkům tak krutě?

Odmítání uprchlických kvót by se nemělo trestat, avšak na absenci empatie a soucitu by se nemělo zapomínat, až nadejde doma, kdy se tito odpůrci uprchlíků sami octnou v situaci, kdy budou potřebovat pomoc.

A tak, neočekávaně, Evropská unie má další úkol na svém dlouhém seznamu: připravit postkomunistické evropské národy na odpovědnost poskytovat bezpečné útočiště politickým uprchlíkům v zoufalé situaci. Zdá se, že tolerance a občanské hodnoty v těchto zemích jsou méně vyvinuté, než jsme předpokládali. Neliberální hodnoty jsou tam jak se zdá předávány od jedné generace k druhé a bude to vyžadovat více než příjezd desetitisíců lidí, kteří potřebují ochranu, podporu a soucit, než se tato deprimující situace změní.

Ve střední Evropě je historická paměť výhodně velmi krátká, když se to tam potřebuje - vyprávějí se na demonstracích historky o slavných královstvích minulosti a o úspěších zakladatelů národa. Málokteré z 28 členských zemí EU byly postiženy natolik emigrací jako ty středoevropské - Maďarsko, Česká republika, Slovensko a Polsko byly všechny svědky toho, jak jejich občané si balí kufry a prchají v nejtemnějších dobách své historie.

PŘEČETLI JSME:

Česká debata o migraci by prý na Západě vzbudila poprask

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Brusel - Domácí veřejná debata o uprchlické krizi je v České republice vedena způsobem, který by v zemích západní Evropy vzbudil mezinárodní poprask, míní Andrew Stroehlein z bruselské pobočky organizace Human Rights Watch (HRW). Reputaci země a jejích politiků tak zatím podle něj do značné míry zachraňuje fakt, že mimo ČR samotnou ovládá český jazyk jen málokdo.

"Kdyby některé věci, které v těchto dnech zaznívají v české debatě, zazněly - dejme tomu - ve Francii nebo v Německu, bylo by z toho pozdvižení. Nejen kvůli rozdílné náladě ve společnosti, ale také proto, že okolní svět by si toho okamžitě všiml," míní Stroehlein. Naproti tomu Česko, Slovensko a Maďarsko, tedy tři ze čtyř zemí visegrádské skupiny (V4), podle něj žijí v "pohodlné izolované bublině".

Celý článek ZDE

Ředitel Human Rights Watch děkuje čtenářům Novinek, že poskytli přesvědčivé důkazy k jeho rozhovoru

12. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Můj rozhovor pro ČTK o tom, že v České republice existuje kultura zuřivé nenávisti vůči cizincům, jakou by nikdo na Západě netoleroval, vyvolal stovky nenávistných komentářů proti mně. Děkuji české veřejnosti, že poskytla důkazy pro mou argumentaci, píše z Bruselu mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein:

Proč chybí Východoevropanům soucit?

9. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Je hluboce šokující být svědkem toho, že východoevropské společnosti a vlády tvrdí, že je morálně správné zavřít dveře před těmi, kdo se snaží uniknout smrti. Tato absence soucitu dokazuje daleko hlubší krizi v kořenech evropského projektu.

Co je to za problém s východní Evropou? Ještě před třiceti lety byla jejím symbolem "Solidarita". Stručnou odpovědí je zklamání, nedůvěra, demografie a demokracie.

To, co přišlo po pádu komunismu a po liberálních reformách byl všudypřítomný cynismus. Tváří v tvář přílivu imigrantů a pronásledováni hospodářskou nejistotou, mnoho Východoevropanů má pocit, že byla zrazena jejich naděje, že vstup do Evropské unie bude znamenat začátek prosperity a ukočení krize, zatímco mnoho vládních politiků se obává, že jediným způsobem jak získat politickou podporu voličů, je ukázat, že se staráte jen o vlastní lidi a vůbec ne o cizí, píše v deníku New York Times Ivan Krastev.

Human Rights Watch upozorňuje:

Parlamentní listy šíří hate speech

10. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Reklama "Ne imigrantům" na populárním českém serveru, která porušuje české trestní zákony o vyvolávání nenávisti:

Jak si Evropa rozbila ústa o své hranice, aneb Všechnu (bez)moc imaginaci

10. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Na podzim roku 2002 vydání magazínu Dissent věnované vztahu demokracie a teroru publikovalo text Seyly Benhabib nazvaný "In Search of Europe’s Borders" (Hledání evropských hranic) ZDE. Autorka analyzuje tehdejší přístup Evropské unie k občanství a dospívá k názoru, že existují dvě možnosti dalšího vývoje: "Postdemokratické" evropské občanství založené na oprávněních nedoprovázených možností plnohodnotné politické participace, nebo "občanství zdola" opírající se o možnost cizinců kandidovat v místních volbách.

Channel Four News:

"Prostě se chci odsud dostat". Proč odcházejí syrští uprchlíci z Libanonu

10. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Příští vlna uprchlíků se už vydala na cestu do Evropy. Žijí v drastických podmínkách v Libanonu. Existují totiž limity toho, co dokáže lidská bytost vydržet.

Žena: "Pojďte dál a podívejte se sám. Je to opravdu špatné."

Reportér: Tak jsme se šli podívat. Prošli jsme zapáchající, zaplavenou chodbou. Tři patra nad hlavou celá budova padá. Poškozená bombardováním. Příliš nebezpečná na to, aby v ní žili lidé. Oficiálně je celý blok příliš nebezpečný a je tam vstup zakázán.

K tomu také: "O drastické situaci v Libanonu"ZDE

"Počkejte, až se do Evropy vydají z Libanonu miliony syrských uprchlíků, kteří tam už nemají co jíst" ZDE

Juncker pokrytecky hovoří o nutnosti pomoci uprchlíkům, zatímco proměňuje Evropu v pevnost

11. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Rétorika Jeana-Claude Junckera o nutnosti pomoci uprchlíkům je v ostrém kontrastu s iniciativami, které v poslední době podniká Evropská komise. Její činitelé na veřejnosti předstírají, že jim nad uprchlíky krvácí srdce, a za scénou tiše dál budují bezpečnostní aparát, který bude totálně ovládat proudy lidí přes externí hranice Evropské unie. Komentátoři hovoří o tom, že neexistence koordinovaného mechanismu pro zpracovávání žádostí o azyl v EU je "selháním" EU. Ono je to ale záměrné - je to přesně v souladu se strategickými prioritami Evropské komise ohledně imigrace a obrany hranic.

Exekutiva Evropské komise zveřejnila projekt, jehož cílem je radikálně změnit nefunkční a roztříštěnou imigrační politiku Evropy

9. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Juncker jízlivě zdůraznil, že dnešní vlna imigrace z Blízkého východu a z Afriky se zítra může proměnit ve vlnu uprchlíků z válkou zničené Ukrajiny. Chtěl tím říct, že pak budou postižené východoevropské země vyžadovat pomoc ze západní Evropy.

Prezident Evropské komise požadoval vytvoření společného režimu evropských pohraničníků, otevření legálních kanálů ke koordinaci příchozích do Evropy a závazný a trvalý systém pro přijímání přílivu uprchlíků férovým způsobem po celém kontinentu.

Při projevu v Evropském parlamentě ve Štrasburku požadoval Juncker radikální reformu nekoordinovaných imigračních strategií EU. Kritizoval, že národní vlády nedodržují dohody o azylových procedurách, a varoval, že několik států může být potrestáno.

Mezinárodní lidskoprávní organizace tvrdě kritizují Maďarsko, že zachází s lidmi jako se zvířaty

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bylo zveřejněno video, na němž zřízenci házejí uprchlíkům tašky s jídlem. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch kritizovala, že uprchlíci jsou zadržování "v ohradách jak dobytek". Středoevropští ministři přitom znovu odmítli návrh EU na zavedení povinných uprchlických kvót, informuje BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech commercial "Nova TV" celebrates "Europe's victory over the muslims near Vienna 332 years ago today"

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"A serious threat and a great victory!" says Czech commercial Nova TV, pointing out that on 11th and 12th September 1683 the troops of the "Holy League" defeated the Ottoman Empire near Vienna, thus stopping the expansion of muslims further into Europe.

In the second half of the 17th century, Europe found itself in serious problems due to being exhausted by the Thirty Years' War. The Ottoman Turks used this, occupied the Balkan Peninsula and more than half of Hungary and were planning to destroy Austria.

"That would have meant a catastrophe for Europe," says TV Nova, clearly implying contemporary resonances. The Ottomans, who were muslims, would have conquered Central Europe.

From 1683, Vienna was besieged by "138 000 bloodthirsty muslim soldiers. They wanted to starve the city and then convert its inhabitants to islam or to massacre them mercilessly."

Source in Czech HERE

KDY VYSTOUPÍ S PODOBNÝM APELEM ČEŠTÍ HERCI?

Herec Benedict Cumberbatch: Musíme uprchlíkům pomoci

12. 9. 2015

čas čtení 2 minuty



Benedict Cumberbatch: Jsme uprostřed strašlivé humanitární krize. Po celém světě utíká z domova téměř 16 milionů lidí. Je to největší počet v historii. Největší počet od druhé světové války. 11 milionů těchto lidí jsou Syřani. A prchají před nepředstavitelnými hrůzami. Hrůzami války. Před bombardováním, střelbou ostřelovačů, před mučením a hladem.

A jsou to lidi, jako vy a já. Jsou to otcové a matky a děti. A jsou nuceni opustit všechno, co kdy znali, své domovy, své bezpečí, a musejí jít pěšky přes země, hranice, po dálnicích, po silnicích, krajinou vedoucí k moři a na moře. A na lodě.

Je jedna báseň od Washana Shereina, jménem Domov:


"Nikdo neodchází z domova, pokud není domov tlamou žraloka.
Utíkáte k hranici pouze, když vidíte, že utíká celé město.
Musíte pochopit: Nikdo nedává své děti do člunů
pokud nejsou čluny a moře bezpečnější než země."

A Czech website which is in the forefront of spreading anti-refugee hatred

11. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

While most Czech media - and Czech politicians - display only passive distrust and hostility towards refugees, there is one highly popular website which actively disseminates anti-refugee hatred, which is usually based on alarmist and unsubstantiated material. The populist website Parlamentní listy (The Parliamentary Newsletter - this is a misnomer, it has nothing to do with the Czech parliament) prides itself on "giving space to all views, right or left". What this in fact boils down, is that mostly the website published ludicrous, shocking "views" with no basis in reality. While the website will occasionally publish a pro-refugee interview, its anti-refugee coverage is overwhelming. The rare publication of an opposite view serves to legimitise its anti-refugee propaganda and to persuade the readers that the views disseminated by Parlamentní listy are legitimate, objective and impartial.

It is Parlamentní listy which has over the past two or three months legitimised and normalised fear and hate against the refugees in the majority of the Czech population. It also spreads absolute, paranoid nonsense on other topics. For instance, today, on the anniversary of 9/11, it has published a "view" that the WTC in New York could not have collapsed under the impact of two air planes. The website sees conspiracy and danger everywhere.

The website is read by more than 600 000 Czechs per month, which is more than 6 per cent of the Czech population.

The main shareholders of this commercial venture are Michal Voráček, the founder of the Czech Ringier and of the main Czech tabloid newspaper Blesk, and Ivo Valenta, the wealthiest man of the Czech gambling industry , owner of the gambling conglomerate Synot. Valenta has Monaco citizenship. In 2004, he was fined for encouraging corruption in football management.

Lidové noviny has recently said about Parlamentní listy: "The website creates an extraordinarily deformed environment which encourages populists and radicals. Its journalists are not trying to describe reality or seek the truth, but they use topical, politically sensitive events in order to strengthen their own prejudices and stereotypes in the general public."

Here is a list or recent Parlamentní listy headlines. It would appear that a large part of the Czech public now regards these headlines as absolutely normal. They think that publishing unsubstantiated, paranoid "views" conforms to the principle of free speech:

- Václav Klaus in Bratislava: These are not refugees, do not call them thus. That word is a naivist, European concept

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas

The server also runs an ad campaign for the new anti-immigration political coalition in the Czech Republic:

Rakouský kancléř Werner Faymann srovnal Orbánovu politiku vůči uprchlíkům s holocaustem

12. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rakouský kancléř srovnal tvrdé zacházení Viktora Orbána s uprchlíky s nacistickou rasovou politikou. "Uprchlíci, chycení ve vlaku, ve víře, že jednou někam úplně jinam, to připomíná nejtemnější období historie na našem kontinentě," řekl Faym v rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel. "Rozdělovat lidská práva podle náboženství je nepřijatelné," řekl Faymann.

Faymann také požaduje, aby byly proti členským zemím EU, které odmítnou povinné kvóty uprchlíků, zavedeny finanční sankce.

Maďarsko má z období druhé světové války temnou minulost, připomíná Der Spiegel. Poté, co Wehrmacht okupoval Maďarsko v březnu 1944, statisíce maďarských židů byly vyhlazeny v Osvětimi za aktivní účasti maďarských úřadů. Podrobnosti v němčině ZDE

Czech public service TV has been attacked for suggesting in a children's programme that people should help refugees

11. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Surely there is enough food for everyone. Stronger people are supposed to help the weak. If we failed to help the refugees, we would not be any better than the slimy creatures with three heads who live on Planet NO," said Czech public service TV in a popular children's programme and has therefore become the subject of strong criticism from Czech viewers for an alleged lack of impartiality. Commentators on Facebook which have shared the programme condemned its manipulation and propaganda.

"This is such propaganda of which even Joseph Goebbels would be proud. I have sent a complaint to the Czech Council for Radio and TV broadcasting. I recommend that other people do the same, otherwise we will soon be very surprised by the content of TV programmes for children," said one angry parent.

On a Czech news website, the question "Do you support the fact that Czech TV said that people should help the refugees?" has been answered "No" by 91,8 per cent of readers. More than 26 000 readers have voted so far.

Source in Czech HERE

Hundreds of people demonstrated in Prague on Saturday against islam and against islamophobia

12. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Two opposing demonstrations, each attended by hundreds of activists, took place on Wenceslas Square in Prague on Saturday afternoon. The anti-islamic xenophobe Martin Konvička from the Anti-Islamic Bloc and MP Tomio Okamura from his party Dawn of Direct Democracy spoke against islam. One speaker at this demonstration condemned what he called the "hypocrisy of the blind multicultural lunatics". Their self-preservation instinct was allegedly being erased by "Allah from the USA (meaning the UN)", and by "Mohammed from Brussels".

Pro refugee activists wore placards with inscriptions such as "Hatred is not a solution" and "Migration is not a crime". Supporters of both demonstrations hurled abuse at each other, both demonstrations were separated by police lines. There were no scuffles.

Source in Czech HERE

Bodláky Václava Duška

Kotlík smíchu aneb vývar ze starých pořádků od pomocné kuchařky mediálního pajzlu

12. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

V šenku U veselého Bamba lkal pivní nádeník nad televizním kabaretem Kotlík smíchu. Kotelnice sezvala geniální občany krajiny posedlé tmou, dala jim slovo a řídila diskusi šikovně, aby se přítomní napadali a ukazovali národu myšlenkovou úrodu poloprázdných makovic. Do sestavy mančaftu všechno viděli, i znají, co neznají vymyslí, zařazena pukající lebka radící především Číně, už se tam o něho přetahují provincie od An ­ chuej přes Chu ­pej, Šen ­ si až do Ťi – lin. Náš expert na žížaly bude navazovat styky ekonomické, politické, filozofické, sportovní a vypomůže radami a pokyny neschopným čínským lodivodům. Postavena mu bude mohyla Buta.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
32357