"Corbyn nevyčlení Británii ani z NATO ani z EU"

13. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Rozhlas BBC v neděli v poledne v pořadu The World this Weekend interviewoval stoupenkyni nově zvoleného šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna Diane Abbottovou:

Diane Abbott: Ráda bych opravila jednu věc. Jeremy Corbyn nezvítězil ve volbách šéfa Labouristické strany v důsledku přílivu nových lidí, kteří zaplatili příspěvek tři libry podle nového volebního systému. Jeremy zvítězil u členů Labouristické strany. Vyhrál důrazně u členů Labouristické strany, starých i nových, i u zástupců odborových svazů. To je nutno podtrhnout. Protože je to nesmírně důležité. Má obrovský mandát.

Reportér: Stanete se členkou stínové vlády?

Diane Abbott: Já jsem nebyla požádána. Na rozdíl od některých jiných lidí neoznamuji, že jsem rezignovala z funkcí, které mi nikdo nenabídl. To je zvláštní, že všichni ti lidé dostávají prostor na titulních stránkách deníků, když říkají, že se nestanou členy Corbynova kabinetu, přestože jim členství nikdo nenabídl. Také jejich jednání neodráží postoj Labouristické strany. Jak jsem řekla, Jeremy má obrovský mandát. Historicky největší mandát jakéhokolv šéfa Labouristické strany. Jistě vznikne debata o politickém programu, ale myslím si, že řadoví členové strany chtějí, aby se jejich poslanci v Dolní sněmovně sjednotili za svým šéfem v parlamentě.

Myslím si, že ti lidé, kteří chtějí rezignovat, by měli přestat číst noviny o tom, co údajně Jeremy Corbyn zamýšlí udělat, a měli by si o tom pohovořit přímo s ním. Jeremy nevyčlení Británii z NATO, ani z Evropské unie. To je manipulativní odvádění pozornosti. Jestliže někdo vášnivě podporuje jaderné zbraně, to pak bude pro ně s novým vedením Labouristické strany problém. Jeremy chce hovořit o výstavbě nových bytů pro lidi, o vytváření nových pracovních příležitostí, o přilákání bývalých voličů strany UKIP k Labouristické straně. Myslím si, že je zajímavé, že z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ze všech kandidátů na šéfa Labouristické strany byl Jeremy nejpopulárnější u voličů strany UKIP. Myslím si, že Jeremy má potenciál, který neměli ostatní kandidáti, získat zpět voliče ve Skotsku a získat zpět příslušníky dělnické třídy, kteří měli pocit ne, že oni opustili Labouristickou stranu, ale že ta opustila je.

Moderátor: A co ti voliči, kteří si chtějí ekonomicky polepšit? Může získat i ty na svou stranu? Ty, kteří při posledních volbách volili konzervativce?

Víte, Jeremy je poslancem v Londýně. Tam žije obrovské množství lidí, kteří si chtějí ekonomicky polepšit. Včetně spousty dětí imigrantů. Ti nesmírně silně usilují o to, aby si ekonomicky polepšili a udělali kariéru. Jeremy má obrovskou většinu, umí oslovovat lidi, ať jsou z jakékoliv společenské vrstvy a bude to dělat po celé zemi. V tom spočívá ten důvod, proč Jeremy získal tak obrovskou volební podporu.

Zdroj v angličtině (Audio, od minuty 14) ZDE

0
Vytisknout
6661

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2015