Juncker pokrytecky hovoří o nutnosti pomoci uprchlíkům, zatímco proměňuje Evropu v pevnost

11. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Rétorika Jeana-Claude Junckera o nutnosti pomoci uprchlíkům je v ostrém kontrastu s iniciativami, které v poslední době podniká Evropská komise. Její činitelé na veřejnosti předstírají, že jim nad uprchlíky krvácí srdce, a za scénou tiše dál budují bezpečnostní aparát, který bude totálně ovládat proudy lidí přes externí hranice Evropské unie. Komentátoři hovoří o tom, že neexistence koordinovaného mechanismu pro zpracovávání žádostí o azyl v EU je "selháním" EU. Ono je to ale záměrné - je to přesně v souladu se strategickými prioritami Evropské komise ohledně imigrace a obrany hranic.

Už léta investuje Evropská komise do vytváření restriktivní instituční infrastruktury, která má bránit přílivu lidí přes externí hranice Evropské unie. Lidské tragedie ve Středozemním a v Egejském moři nijak priority Evropské komise nezměnily.

Britská whistleblowerská organizace Statewatch zveřejnila dokument EU, týkající se Fondu pro financování vnitřní řecké bezpečnosti. Dokument umožňuje nákup policejních hlídkových člunů, hlídkovací vozů s infračervenými kamerami, rozsáhlé vybavení infrastruktury pro operace Frontexu, dohled a sledování lidí prostřednictvím nejmodernějších technologií, datové a biometrické zařízení na superšpehování na evropských hranicích. EU poskytne Řecku 187 milionů euro pro toto zařízení. Dalších 3,7 miliard euro pro zabezpečení externích hranic EU až do roku 2020 poskytne EU Itálii, Španělsku, Maltě a Francii.

Zatímco se evropské státy hašteří ohledně koordinovaného systému kvót pro rozdělování uprchlíků, jejich spolupráce na vytváření Pevnosti Evropa pokračuje hladce.

Podle dokumentu vojenského výboru EU, který prozradily Wikileaks, EU se chystá "řešit migranty přímo v mezinárodních vodách", chystá se "zastavovat čluny a neutralizovat je", "zatýkat pašeráky a posílat je do jurisdikcí třetích států". Evropská unie byla varována, že takové operace budou ohrožovat životy nevinných lidí.

Až příště bude Juncker hovořit o nutnosti zachraňovat životy a o důstojnosti uprchlíků, někdo by se ho měl zeptat, jak se to srovnává s politickou strategií, která vytváří překážky pro lidi, kteří prchají z váleck, a proměňuje Evropu v pevnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8557

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2015