Chudičká Praha

13. 9. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Podobně jako mnozí jiní jsem se i já v toulkách českými kraji dostal až na jih Čech. Konkrétně do příhraničních Slavonic. Městečko nevelké, ale turisty hojně navštěvované, hlavně díky krásné a zachovalé architektuře svého náměstí. Ale ne jen toho.

Mne ale zaujalo něco zcela jiného. Něco, co stojí právě v názvu článku a co ty maličké Slavonice staví vysoko před hlavní město. Není to nic menšího než to co každý občan a turista zvlášť, občas nutně potřebuje. Veřejné záchodky.

Ty slavonické jsou umístěné v malé uličce těsně u náměstí. A světe div se, jsou zdarma! Dokonale čisté, s umyvadly, ale i papírovými ručníky nebo teplovzdušným sušákem, jak si kdo ráčí přát. Však jsme to vše paní, která o zařízení pečuje, velmi pochválili. A chválíme i vedení města, které to vše dokáže financovat.

Chudičká Praha se svým mnohamiliardovým rozpočtem na to patrně nemá. Kdysi měla. A toalety, například v metru byly zdarma. Teď ale asi musí šetřit a proto mnohé uličky a rohy a průchody, zejména v turisticky cenném centru, člověk prochází se zadrženým dechem, aby se nepozvracel.

Šetří ale i mnohé veřejné podniky či instituce. Pamatuji dobu, kdy člověk čekající v bance si mohl odskočit, když potřeboval. Zadarmo. I v takové Kotvě byly na každém patře zdarma toalety. Sloužily zákazníkům k pohodlí při nákupu. Vytvářely atmosféru, kdy zákazník měl pocit, že se o něho obchod zajímá a snaží se mu nákup zpříjemnit. Nedávno se všechny toalety zavřely. Přístupné jsou jen pro personál. Tak ať tedy ten personál nahradí zákazníky.

A vedení hlavního města by se mělo zamyslet a místo všelijakých mocenských půtek a promarněných miliard, udělat něco viditelného, co by město přeplněné auty alespoň trochu zlidštilo a jeho obyvatelé se nemuseli před cizími návštěvníky stydět!

0
Vytisknout
9287

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2015